Včasih nam dnevne obveznosti ali naša trenutna življenjska situacija ne dopuščajo, da bi si vzeli čas zase in ga namenili vadbi, sprehodu v naravi, jogi, meditaciji ali drugim tehnikam sproščanja, ki nam lahko pomagajo, da smo bolj utelešeni, prisotni »tukaj in zdaj«, notranje mirni in lažje sprejemamo zahteve vsakdana.

Mamica z majhnim dojenčkom, ki zahteva vso njeno pozornost in hkrati krati njen spanec tudi ponoči. Človek z zahtevno službo, ki krepko presega osemurni delavnik in zahteva veliko energije in zbranosti. Zaposleni starši, ki se komaj lovijo med zahtevami službe in popoldanskimi obveznostmi doma. Vsem je skupno to, da bi najbolj potrebovali tisto, kar si najtežje privoščijo. Sprostitev in čas zase, da se regenerirajo, si napolnijo izpraznjene zaloge energije, se umirijo, zadihajo.

Ob vseh zahtevah našega vsakdana je prav ta čas zase najlažje izpustiti, saj s tem prikrajšamo le sebe. A vendar prav s tem, ko ne poskrbimo zase, na dolgi rok delamo škodo svojemu fizičnemu in duševnemu zdravju. Stres in prehiter tempo življenja povzročita, da postanemo raztreseni, depresivni, kronično utrujeni, neproduktivni in neprisotni v svojem življenju. S tem pa vplivamo na svoje odnose in kvaliteto svojega življenja.

Zato naj bo čas za stvari, ki nas napolnijo, najpomembnejša stvar na našem urniku. Tudi ko je to težko izvedljivo. Kajti prav zaradi teh nekaj trenutkov na dan, bomo mirnejši, bolj zadovoljni in posledično bolj produktivni.

Vzemite si čas zase! Za vas smo pripravili 7 idej za naravno nego telesa in razvajanje duše.

Seveda pa vedno pridejo dnevi, ko ne gre vse po planu, nas zasujejo obveznosti, otroci ne sodelujejo, zbolimo ali nam nekaj tretjega poruši plane. Kaj pa takrat?

Še vedno nam ostane minuta tukaj in minuta tam, ki jo lahko porabimo za hitre, a učinkovite trike, ki nam bodo pomagali ohranjati notranji mir, dvignili našo energijo, nas sprostili in prizemljili, da bomo lažje kos napornemu dnevu. Lahko jih vzamemo kot S.O.S. rešitve v težkih dnevih ali vsakdanje prakse, ki nam bogatijo in olajšajo življenje.

1. Popijte kozarec vode z limono.

Včasih nas že tako preprosta stvar, kot je kozarec vode z limono, regenerira in nam povrne energijo. Vodo pijemo počasi in za teh nekaj sekund spraznimo glavo ter smo prisotni le pri tem, kar počnemo.

2. Prisotnost dela čudeže.

Biti prisoten v trenutku je včasih težko. Še posebej, če je trenutek poln obveznosti in zahtev, ki jim komaj sledimo. Kadar imamo občutek, da brezglavo hitimo iz enega opravka do drugega, se ustavimo. Le za minuto ali dve. Zadihajmo in se osredotočimo na eno stvar. Lahko je to naš dojenček, ki se kobaca okrog nas, otrok, ki joka ob naših nogah, veje drevesa, ki se premikajo pred našim oknom. Pravzaprav karkoli, kar v tistem trenutku lahko za nekaj sekund utiša naš um. Dovolimo si zgolj biti v trenutku.

Prisotnost lahko treniramo tudi med opravili kot so kuhanje, pomivanje posode, pometanje, hoja. Uporabimo lahko praktično karkoli. Ko umirimo um in smo samo polno prisotni pri stvari, ta prisotnost umiri naš um, zbistri misli, nas pomiri in prizemlji. Bolj kot treniramo prisotnost, bolj smo lahko prisotni v svojem življenju in manj naše misli begajo k opravilom, ki nas še čakajo.

3. Hvaležnost zmehča naše srce.

Včasih pod pritiskom vseh zahtev dneva preprosto pademo v neko melanholijo in nezadovoljstvo. Zato je ključnega pomena, da si vzamemo nekaj trenutkov za hvaležnost, ki ima lahko velike učinke na naše zdravje. Znanstveniki so ugotovili, da že zgolj izražanje hvaležnosti pozitivno vpliva na naše zdravje. Zato smo lahko za začetek hvaležni sebi in drugim, ker jih imamo ob sebi. Roke položimo na področje srca in resnično začutimo hvaležnost. To bo dvignilo našo vibracijo in umirilo naše srce.

4. Nasmeh – najpreprostejša tehnika sproščanja

Nasmeh je tako preprosta tehnika, a dela čudeže. V taoizmu poznajo vaje notranjega smehljaja, ko z nasmehom v svoje organe dvigaš vibracijo in zdraviš svoje telo ter mu tako povrneš harmonijo.

Če nimamo časa za meditacijo, si preprosto predstavljamo nekaj, kar nam otopli srce in nas nasmeji. Lahko je to hecna stvar, ki jo je naš otrok naredil prejšnji dan, ali vragolija mladega psa ali mucka, ki nas je nasmejala pred kratkim. Lahko je to šala, skeč ali smešen video. Lahko je to ljubezen, ki jo začutimo, ko pomislimo na nekoga v svojem življenju. Najdimo nekaj, kar nariše nasmeh na naš obraz, saj bo to dvignilo našo energijo in izboljšalo počutje.

5. Osredotočite se na trebušno dihanje.

Če smo utrujeni ali imamo ogromno dela, hkrati pa se počutimo raztreseni, za nekaj sekund zaprimo oči in se osredotočimo na dihanje s trebuhom. Ob vdihu se naš trebuh napolni z zrakom, ob izdihu se izprazni in pomakne proti hrbtenici. To umiri naš um.

Če nam je blizu vizualizacija, si lahko ob vdihu predstavljamo, da v naše telo priteka sveža energija, ob izdihu pa iz nas odtekata stres in utrujenost.

6. Dih po slamici.

Večino časa, ko se okrog nas veliko dogaja in naš um procesira stvari, se v naši glavi zadržuje vročina. To pomeni, da je večina naše energije v glavi, namesto v telesu. To povzroči, da se počutimo prazne in utrujene ali nas celo boli glava. V takih trenutkih zelo blagodejno deluje tehnika dih po slamici.

Kako izgleda ta nenavadna tehnika sproščanja? Jezik zvijemo v slamico in skozi slamico vdihnemo, nato pa normalno izdihnemo. Če z jezikom ne moremo narediti slamice, ga uvijemo kolikor gre. Ta dih nekajkrat ponovimo, dokler se ne počutimo bolje in se naš um ne sprazni, glava pa ohladi.

7. Dihanje ognja za poživitev in prebuditev.

Kadar se zjutraj težko prebudimo ali postanemo čez dan utrujeni in zaspani, nam lahko pomaga t. i. dihanje ognja. Gre za tehniko, pri kateri hitro vdihujemo in izdihujemo skozi nos, pri tem pa tudi trebuh skupaj z dihom premikamo ven in notri. Ven za vdih, notri za izdih.

Takšno dihanje izvajamo nekaj sekund. Hitro dihanje požene kri in energijo po telesu ter tako poveča budnost.

8. Hitra vizualizacija.

Če imamo možnost, za nekaj trenutkov zaprimo oči in si predstavljajmo, da stojimo pod slapom zlate svetlobe, ki nas čisti, poživlja in v vaše telo prinaša svežo energijo. Iz nas pa skozi odtok v tleh odtekajo utrujenost, stres in zastala energija.

Sami si seveda lahko predstavljate, kaj vi – v tistem trenutku – želite in morate spustiti, da odteče. Takšna vizualizacija je zelo učinkovita in nas v nekaj trenutkih lahko osveži, nam povrne energijo in nas prebudi. Izvajamo jo lahko praktično kjerkoli, kjer lahko za nekaj trenutkov zapremo oči. Če je nuja, tudi na straniščni školjki.

9. Masaža lasišča in obraza.

Masaža lasišča in nekaterih točk na obrazu sprosti mišice obraza, deluje zelo blagodejno in posledično prinese sproščenost v celemu telesu.  Na obrazu se najbolj svetuje masaža predela senc in čeljustnega sklepa. Sploh slednjega zelo radi stiskamo skupaj, kadar smo napeti in pod stresom. Nežna masaža nas sprosti in prinese razbremenitev.

Spoznajte prednosti transcendentalne meditacije (TM), znanstveno najbolj raziskane sprostitvene tehnike na svetu.

10. Uporaba eteričnih olj za sproščanje in poživitev.

Aromaterapija je super izbira, ker na naše tole deluje zelo blagodejno in nam ne vzame praktično nobenega časa. Prav tako lahko določena olja uporabimo tudi, ko so v prostoru prisotni otroci npr. mandarino in rimsko kamilico.

Za pomiritev in vnos sveže pozitivne energije bo poskrbelo olje mandarine, limone ali sladke pomaranče, pomirjujoče bosta delovala sivka in rimska kamilica, medtem ko nas bo rožmarin poživil in dvignil koncentracijo.

Če nam res primanjkuje časa, lahko samo nekajkrat vdihnemo vonj odprte stekleničke eteričnega olja ali ga razredčimo v baznem olju in ga v roll-onu nesemo s seboj, da nam je vedno pri roki.

11. Masaža točke osrčnika.

Na sredini naših dlani se nahaja akupresurna točka osrčnika. Najdemo jo tako, da naredimo pest. Točka je približno tam, kjer se sredinec stika z dlanjo. Samomasažo izvajamo na obeh rokah, približno 2 minuti. Masiramo jo lahko večkrat dnevno.

Masaža te točke na nas deluje pomirjevalno, uravnava živčni sistem in nas poveže z našo notranjo močjo. Pomaga nam tudi, da se imamo radi in dviguje energijo.

Veste, kakšne so razlike med različnimi vrstami meditacij? Preverite, katero izbrati, da bosta vaša telo in um deležna največjih učinkov.

12. Tehnika sproščanja, na katero pozabljamo: upočasnimo se.

Večino časa smo prav sami sebi najhujši šef, sodnik in kritik. Postavimo si nemogoče zahteve in neuspešno reševanje vseh zadanih nalog nam prinese krivdo in slabo voljo. Naporni dnevi nam ne prinašajo toliko stresa, kot nam ga naša nerealna pričakovanja.

Zato se za konec ne pozabimo upočasniti. Preložiti kakšno ne-nujno stvar na jutri. Si priznati, da več kot tega ne zmoremo in da je to dovolj. Kajti prav v trenutkih, ko gremo prek sebe, si ustvarjamo največ neravnovesja znotraj sebe v sebi.

Na tej točki velja še enkrat ponoviti misel iz uvoda. Če ne bomo poskrbeli zase, za svoj notranji mir, duševno zdravje in dobro počutje, ne bomo produktivni, učinkoviti, zdravi in srečni.

Zato naj bo v še tako težkem dnevu, ukraden trenutek zase vedno naša prioriteta.

Vir

2018. Joel Wong, Jesse Owen idr., Does gratitude writing improve the mental health of psychotherapy clients? Evidence from a randomized controlled trial, Psychotherapy Research, Volume 28, Issue 2, 2018. Dosegljivo na https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10503307.2016.1169332?scroll=top&needAccess=true&journalCode=tpsr20.