Kaj je najboljše za našega otroka, je lahko precej delikatna tema in razlog vročih polemik in (ne)strinjanj. Vsak starš deluje po najboljših močeh in znanju, predvsem pa po navadah in ritualih, ki se jih je naučil od svojih staršev in starih staršev. Ali prijateljev, družbe in kulture.

Odrasli pogosto delujemo kot avtopilot, ki se na različne ideje in novosti požvižga, saj je naša pot že začrtana in utečena. In tako predvsem navidezno varna. Kar pogosto ni najboljše. Ne za nas, še manj pa naše otroke, ki so neizmerno učljivi, odprti za ideje in sposobni razumevanja precej zahtevnejših konceptov, kot si morda upamo priznati.

Najpomembnejši vidiki v razvoju otroka so tisti vidiki, ki so enako pomembni za vse nas. Ne glede na starostno obdobje in ne glede na naše morebitne različne poglede na svet.

V tem članku bom predstavil 5 najpomembnejših vidikov, ki prav vsem – tako staršem kot otroku – v največji meri pomagajo do zdravega in kvalitetnega življenja in življenjskega sloga. Med njimi pa ni vidika, ki bi bil manj ali bolj pomemben kot drugi, pač pa so vsi enako pomembni in priporočeni. Predvsem pa so tesno povezani s splošnim zdravjem in aktivnim pristopom k življenju posameznika.

1. Gibanje – športno aktivna družina

V članku Otrok in gibanje sem že omenil, da študije kažejo, da je večja verjetnost, da bodo otroci, ki so usvojili osnovne in kompleksne veščine gibanja, tudi v zrelem obdobju ostali aktivni. Ljubezen do športa se prične v družini. Sam te skupne družinske ljubezni do ukvarjanja s športom žal nisem nikoli izkusil, sem pa zato ljubezen do športa našel med prijatelji, s katerimi smo trenirali nogomet in se podili po gozdnih poteh in travnikih.

Šport ne samo, da ima pomembne socializacijske danosti in prednosti, pač pa tudi vzgojno-izobraževalni pomen. Šport bo otroka naučil sodelovanja, spoštovanja sovrstnikov in/ali tekmecev na igrišču in odnosa do dela. Vse to pa ga bo utrdilo in naučilo, da so ovire del življenja, ki jih moramo preskočiti, če želimo v igri življenja uživati in napredovati.

Šport otrok in mladostnikov ni in ne sme biti zreduciran zgolj na tekme in tekmovanja, pač pa šport zajema vse oblike telesne aktivnosti, ki učijo, združujejo in razvijajo (spo)znanja, veščine in sposobnosti otroka.

Preverite, kaj priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Veste, koliko gibanja in spanja potrebujejo otroci do 5. leta starosti?

Netekmovalne, organizirane oblike športnih udejstvovanj so pogosto tiste oblike, ki v današnjem svetu vse bolj izginjajo, a so izjemno pomembne, saj dajejo poudarek predvsem na razvoju in učenju gibalnih sposobnosti otrok namesto na tekmovalnih uspehih. Še posebej pa krepijo veselje ob igri in tkejo tesna prijateljstva ter zdravega, športnega duha v otroku. Kultura gibanja bo dala otroku več kot prenekatera zahteva po zmagi.

Še posebej je pomembno, da so športne aktivnosti prilagojene otrokovim sposobnostim in potrebam. V nasprotnem primeru lahko prisila, pretežke vaje ali nespoštovanje otroka in njegovega počutja, v njem trajno vzbudijo občutke nelagodja in odpor do vsakršne športne aktivnosti.

Bodite svojim otrokom zgled in vzorniki. Pojdite skupaj v planine ali zaplavajte v jezeru, usedite se na kolo in raziščite lokalne poti, učite jih ljubezni in spoštovanja narave in živali. To boste lahko storili le tako, da boste tudi sami živeli to, kar učite svoje otroke.

2. Mentalni izzivi

Zaposlitev uma je še eden od pomembnih dejavnikov, s katerim mentalno hranite otroka, tešite njegovo radovednost in ga učite kritično vrednotiti znanje.

Omogočite njegovim in vašim možganom, da v polnosti razvijejo svoj potencial in ohranjajo svoje sposobnosti. Zaposlite jih!

Spodbujajte kreativno reševanje problemov, raziskovanje, poglobljeno branje in študij, lotevajte se intelektualnih izzivov, bodite tudi vi, tako kot je vaš otrok, zvedavi in radovedni. Naučite se tujega jezika ali kakšne nove veščine, skrbite za mentalno higieno, saj boste tako otroka najlažje z zgledom naučili sprejemati odgovornost za storjene napake.

Otroku odgovarjajte na vprašanja, učite se od njega in z njim, skupaj poiščite odgovore na vprašanja in spodbujajte njegovo kreativnost in radovednost. Ne dovolite, da vaš otrok ostane priklenjen pred elektronske naprave (računalnik, telefon, …). Temu se v odraslosti zaradi razvoja tehnologije tako ali tako ne bo mogel v celoti ogniti. 

Ne rešujte mu domačih nalog, saj je dovolj sposoben, da jih reši sam. Pomagajte mu, če potrebuje pomoč.

Preverite, kaj svetujejo in priporočajo strokovnjaki glede uporabe elektronskih naprav pri otrocih in mladostnikih.

Iščite rešitve. Ne ustvarjajte še dodatnih ovir in problemov, saj jih običajno dovolj ponuja že odraščanje in življenje samo.

Berite knjige, pogovarjajte se in debatirajte. Poslušajte otroka, kaj vam ima za povedati, pa čeprav bo že stotič povedal isto.

Poslušajte pa tudi sami sebe.

3. Duhovna hrana

V Sloveniji je včasih precej nehvaležno posameznikom priporočati duhovne vaje. Ljudje namreč takoj pomislijo na organizirano religijo, boga in molitev. A duhovna hrana je za začetek že hvaležnost za življenje ali zahvala pred obrokom.

Za optimalno delovanje človeškega organizma, ki je v sodobnem času podvržen povečanemu hitenju in stresu, je meditacija odličen filter za redukcijo negativnih misli, slabega počutja in odpravljanje strahov. Meditacij je danes toliko vrst, da morate biti pri izbiri vrste meditacije previdni. Novodobni guruji omenjajo praktične koristi meditacije za zdravje in človeški organizem, a le peščica teh meditacij je zdržala tudi znanstveno preverbo, ki bi dokazala dejanske učinke za redne praktikante. Zato lahko svojega guruja brez slabe vesti vprašate, kdo je opravil in kje so bile narejene znanstvene raziskave o učinkih njegove meditacije. Lahko pa mu/ji zaupate na besedo. 

Otroku lahko že zelo zgodaj predstavite koristi meditacije. To storite povsem praktično s svojim načinom življenja, obnašanjem in čustvovanjem. Ne posiljujte otroka z zahtevo po duhovnih vajah, saj bo otrok sam z zvedavostjo, radovednostjo in vprašanji pravi čas postavil prava vprašanja.

Meditacija, joga, dihalne tehnike in druge duhovne prakse učinkovito vplivajo na čustveno inteligenco, zato takšni posamezniki bolje razumejo in obvladujejo svoja čustva ter znajo bolje prepoznavati in vplivati na čustvena stanja pri drugih ljudeh. Zmožnost empatije je še ena lastnost čustvene inteligence, zaradi katere smo – kljub pomanjkanju časa – pripravljeni priskočiti na pomoč. Takšen starš pa je izjemen zgled in vzor svojemu otroku in okolici.

Meditacija pa ne uči zgolj sočutja, samozavedanja, prijaznosti in večne radosti ter smeha, pač pa posameznika nauči tudi to, da mora v primernem trenutku reči NE. Da intuitivno zazna, kdaj je pravi trenutek, da jasno izrazi svoje mnenje, pa čeprav se razlikuje od mnenja večine. 

4. Prehrana

Prehrana je eden najpomembnejših vidikov, s katerim ohranjamo zdravje družine. Lokalna ekološka, sveža in sezonsko pridelana hrana, je temelj zdravega načina življenja. Gre za zdravo prehrano v najosnovnejši in najmanj predelani obliki.

Na Extraveganzi poudarjamo sočutno prehranjevanje, ki je temelj človekovega spoštovanja narave, okolja, ljudi in živali. Če ste vsejedec, boste na našem portalu našli dovolj izjemno okusnih in enostavnih receptov za vse priložnosti in letne čase, s katerimi si lahko pomagate pri vključevanju rastlinskih obrokov v svoj jedilnik. Če niste prepričani o sami sestavi rastlinske prehrane, torej kateri so in kje najdete najpomembnejše vire hranil v rastlinski prehrani, imate pomoč v naših člankih ali člankih strokovnjakov, ki vam bodo z veseljem ponudili pomoč.

Če verjamete, da sta ekološko pridelana sadje in zelenjava predraga, imamo nekaj priporočil, kako jesti zdravo in ugodno. Predvsem pa lahko najdete obilo različnih nasvetov, kako si sami v času sezone učinkovito pripraviti domačo ozimnico. Naši nasveti niso v ničemer drugačni od načina življenja in vrste prehranjevanja naših babic in dedkov, le prehranjevalne prioritete je potrebno osmisliti.

Mnogi trdijo, da lahko doma uspešno sledijo prehranskim nalogam in željam po zdravi prehrani, da pa je prehranjevanje v službi ena od največjih težav. Pomanjkanje alternativ je lahko odločilen razlog, da zdrav način prehranjevanja s časom opustimo. Zato smo za vas pripravili nasvet, kako si topel obrok na rastlinski osnovi za na pot, izlet ali v službo pripravite doma. Povsem enostavno, okusno in predvsem zdravo kuhanje v termovki.

Mogoče vaš otrok ni posebej navdušen nad zelenjavo. Mi vam ponujamo kup zdravih otroku prijaznih receptov z zelenjavo, ki bodo všeč – preverjeno! – tudi tistim otrokom, ki ne marajo zelenjave. Otroku pa lahko približate zelenjavo na mnoge načine, le povabite ga k sodelovanju in raziskovanju. Ali pa ga v poletnih mesecih preprosto pocrkljajte z domačim sladoledom po njegovem najljubšem okusu.

Ekologija in zavedanje o pomembnosti sobivanja na planetu je v tesni povezavi s sočutnim načinom življenja. Zato pretehtajte svoje odločitve, predno otroka učite in vzgajate o varovanju narave. Ohranjanje narave in zaščita okolja se prične na naših krožnikih.

Možnosti in predvsem rešitev je več, kot se morda zavedamo. In če boste kdaj prekršili obljubo, ki ste jo dali sami sebi, naj vas ne peče vest. 5. pomemben vidik v procesu zdravega odnosa do življenja, ste Vi sami.

5. Ni popolnega človeka

Dovolite si biti to, kar ste, z vsemi slabostmi in hrepenenji. Ni popolnega človeka, zato tudi vaše življenje in vaša ravnanja ne morejo biti vedno popolna. Pa tudi ravnanja vašega otroka ne, ki se uči in raziskuje meje svojega sveta. In včasih tudi meje starševske potrpežljivosti.

Zato občasno skupaj z njim zganjajte vragolije. Prepustite se norčavosti in otroški igrivosti, ki vas bo poživila in od srca nasmejala.

Dovolite si tvegati in upajte si uresničiti sanje. Bodite spontani, sem ter tja prekršite pravila, naučite se iskrenosti do sebe in do drugih, pa tudi iskrenosti do svojega otroka. Se spomnite, kako ste kot otrok skušali spremeniti svet? Poskušajte ga usvojiti še enkrat na svoj način. Ali pa le ponudite oporo svojemu otroku, ki potrebuje pogum za uresničitev želja.

Podarite si nepozabne izkušnje, privoščite si užitek, nahranite svojo dušo in razvajajte čute. Uporabite nos in mu zaupajte, saj z njim najlažje izvohamo dogodivščine. Potujte, smejte se glasno in jočite občasno, prepustite se skrivnosti življenja, naj vas prevzame življenje samo. 

Prakticirajte iskrenost. Opravičite se. Ne oklevajte, ko se je potrebno postaviti zase ali šibkejšega.

Ne bodite majhna črna pika na platnu življenja. Bodite umetnik. Iz belega platna, ki vam ga ponuja življenje, ustvarite umetnino. Ustvarite jo skupaj s svojo družino.

Zaslužite si.