Še preden se zima dobro konča, nas z vseh strani začnejo bombardirati oglasi za razstrupljanje telesa, ki naj bi bilo spomladi nujna in najpomembnejša stvar na našem seznamu. Pred vrati je namreč poletje in zato moramo zasijati v vsej svoji lepoti in zdravju. In to čim hitreje. A žal je hitro razstrupljanje lahko prej škodljivo kot koristno.

Če pozimi nismo ravno skrbeli za zdravo prehrano, je naše telo najverjetneje podhranjeno z minerali in vitamini ter posledično utrujeno. Močna in intenzivna razstrupljanja naše že utrujeno telo in organe še dodatno obremenijo. Seveda je res, da je pomlad idealen čas, ko svoje telo spet poženemo in mu pomagamo pri razstrupljanju. A to lahko storimo tako, da ga na različne načine podpremo.

Razstrupljanje našega telesa spomladi lahko poteka nežno in z veliko mero ljubezni do sebe.

Danes vas bom spomnila na nekaj preprostih načinov, kako lahko svojemu organizmu pomagate pri čiščenju.

Včasih v poplavi možnosti pozabimo na tiste najbolj preproste. Na stvari, ki ne vzamejo veliko časa in jih lahko brez težav vključimo v svojo vsakdanjo rutino. Zdaj je idealen trenutek, da v svoj vsakdan vnesemo nekaj novih navad, ki bodo podprle naše zdravje in dobro počutje.

1. Pijte dovolj vode

S pitjem vode učinkovito hidriramo telo in mu pomagamo izplakniti iz našega organizma toksine, ki so se nabrali čez zimo. Voda namreč poskrbi, da je naša limfa dobro hidrirana, pomaga tudi ledvicam filtrirati strupe in hkrati črevesju, da le ta lažje izvaja razstrupljanje.

Pijte po požirkih in počasi. Če se da, naj bo voda sobne temperature, lahko pa je tudi topla. Toplo vodo naj bi telo bolj učinkovito hidriralo.

Vodi lahko dodate sveža zelišča ali sadje, npr. pomečkane liste mete ali melise, vejico svežega rožmarina ali timijana, kolobarje pomaranče, limonin sok ali jagodičevje.

extraveganza razstrupljanje

2. Ne pozabite dihati

Dihanje je pravzaprav ena najbolj učinkovitih tehnik za čiščenje strupov iz našega organizma. Ko smo pod stresom ali hitimo skozi svoj dan, večinoma dihamo plitvo. Prav dihanje pa je tisto, ki požene limfo po našem telesu in s tem posledično omogoči, da le ta čisti nesnago iz naših celic.

Najbolj naravno in učinkovito je trebušno dihanje. Prinaša številne pozitivne učinke na naše zdravje. Predvsem velja poudariti, da ob pravilnem trebušnem dihanju trebušna prepona s svojim premikanjem masira notranje organe. Posledično lahko ti hitreje in bolj učinkovito odstranjujejo strupene snovi iz organizma.

Zjutraj boste svoj organizem najbolj učinkovito pognali s hitrim dihanjem ognja. To je preprosta tehnika, pri kateri nekaj trenutkov hitro in kratko vdihujete in izdihujete skozi nos. Tehniko lahko z vmesnimi prekinitvami večkrat ponovite.

Kadar rabite pomiritev, dihajte počasi in globoko. Ustavite se in se osredotočite na globok vdih, izdihnete pa lahko globoko in glasno skozi usta. To bo raztopilo napetost v vašem telesu in vas sprostilo.

Preverite tudi 12 preprostih in hitrih tehnik za sproščanje. Vzemite si čas zase in na enostaven način umirite um ter vašemu telesu pomagajte do sprostitve.

3. Napitek iz kisa

Ne sliši se najbolj okusno, kajne? A ni tako slabo, kot se sliši, predvsem pa je omenjeni napitek zelo učinkovit za spodbujanje presnove.

Jabolčni kis je bogat z vitamini in minerali, vsebuje encime in celo 13 esencialnih aminokislin. Pitje napitka iz kisa odlično vpliva na naše črevesje, spodbuja prebavo in obnavlja črevesno sluznico, kar posledično pripelje do tega, da se strupi in neprebavljena hrana iz našega črevesja hitreje izločijo.

V kozarec tople vode dodajte žličko kisa in to popijte. Po želji lahko dodate še ščep soli. Priporočljivo je, da napitek popijete zjutraj, lahko pa pred vsakim obrokom. Odsvetuje se le osebam, ki imajo težave z želodcem.

4. Žvrkljanje olja

Žvrkljanje olja izhaja iz ajurvede, kjer ima bogato tradicijo. Maščoba v olju med žvrkljanjem nase vleče škodljive bakterije in druge organizme, ki se nahajajo v naši ustni votlini.

V prvi vrsti torej iz ustne votline odstranjuje mikroorganizme, kar posledično zmanjšuje možnost za nastanek kariesa, vnetij in razvoja paradontoze. Poleg tega pa je t. i. »oil pulling« zelo učinkovit tudi za odvajanje toksinov in odpadnih snovi iz telesa.

Žvrkljanje olja naj bo prva stvar, ki jo zjutraj naredimo. Žlico hladno stiskanega, kvalitetnega rastlinskega olja žvrkljamo po ustih od 10 do 20 minut. Nekateri viri trdijo, da je idealen čas žvrkljanja 17 minut. Najpogosteje se za žvrkljanje uporablja hladno stiskano sezamovo, sončnično ali kokosovo olje.

Olja nikoli ne pogoltnemo, ampak ga po pretečenem času izpljunemo. Usta dobro speremo z vodo in zobe oščetkamo. Za dodaten učinek skrtačite tudi jezik.

Olje lahko žvrkljate vsak dan ali nekajkrat na teden, kolikor vam dopušča čas. Izvaja pa se lahko celo leto in lahko postane del vaše vsakdanje, jutranje rutine.

Preberite tudi uvodni prispevek o ajurvedi, najpopolnejšem sistemu zdravljenja.

5. Suho ščetkanje telesa

Suho ščetkanje je eden najbolj preprostih in najmanj zamudnih načinov za razstrupljanje telesa. Z vsakodnevnim ščetkanjem odstranjujemo odmrle celice s kože, da ta lahko optimalno deluje. Pri tem poskrbimo še za boljšo cirkulacijo, odpiramo kožne pore, stimuliramo hormone in spodbujamo delovanje limfe. Kot dodaten bonus, pa redno ščetkanje zmanjšuje videz pomarančne kože.

Suhega ščetkanje se poslužite vsak dan zjutraj ali zvečer, pred tuširanjem. Uporabite mehko krtačo z naravnimi ščetinami, za lažjo uporabo lahko izberete takšno na ročaju. Ščetkajte z nežnimi krožnimi gibi, vedno v smeri proti srcu. Na začetku bo občutek morda nekoliko nenavaden, a nam ščetkanje hitro preide v navado. Koža je lahko po ščetkanju nekoliko pordela, kar je popolnoma normalno.

extraveganza razstrupljanje

6. Glina za kopel ali oblogo

Glina se zelo učinkovito uporablja za odstranjevanje težkih kovin in drugih strupov iz telesa. Uporaba gline v ta namen je zelo široka, dva od načinov uporabe pa sta tudi glinena kopel in glinene obloge – za stopala.

Stopala so namreč del našega telesa, kjer najdemo energetske povezave do drugih organov v našem telesu. Tako lahko s pomočjo nožnih kopeli ali oblog vplivamo na vse organe. Prav tako imajo naša stopala ogromno por, skozi katera se lahko izločajo toksini.

Glinena kopel za naša stopala vas bo sprostila in razstrupila hkrati. V banjo ali večjo posodo stresemo eno pest gline in v njej namakamo noge od 15 do 30 minut.

Glineno oblogo si napravimo tako, da glino zmešamo z vodo, da dobimo gosto glineno pasto. Pasto namažemo na svoja stopala in pustimo delovati 20 minut. V tem času si lahko vzamemo čas za izvajanje dihalnih tehnik, sprostitev ali meditacijo.

7. Rastlinska prehrana

Če želimo svoje telo podpreti in mu pomagati pri procesu naravnega razstrupljanja, je veliko odvisno od hrane, ki jo uživamo. Tisto, kar jemo, je lahko naš strup ali naše zdravilo.

Poskrbeti moramo, da ima naše telo potrebna hranila in dovolj energije, da bo lahko samo poskrbelo za učinkovito razstrupljanje. Najučinkoviteje ga boste podprli s kvalitetno rastlinsko prehrano, ki na telo deluje očiščevalno ter pomaga koži in prebavilom izločati odpadne snovi. Na vašem krožniku naj bo vsakodnevno veliko svežega sadja, zelenjave in polnovrednih žit. Z dodajanjem kvalitetnih svežih začimb in zelišč v vaše jedi, pa lahko dosežete dodatne zdravilne učinke.

Poskusite v vaš jedilnik vključiti čim več temno listnate zelenjave, ki vsebuje veliko klorofila. Pomagate si lahko tudi s sveže stisnjenimi sokovi ali zelenimi smutiji. V slednje lahko dodate sveže liste koprive ali regrata, ki med drugim čistita kri in spodbujata presnovo.

8. Spanje

Za konec pa ne pozabimo še na dober, krepčilen spanec. V tradicionalni kitajski medicini osebo, ki ima zdravstvene težave, najprej vprašajo, kako spi. Spanec je namreč ključen za proces obnove telesa, regeneracijo in posledično za uspešno razstrupljanje.

Zdrav posameznik naj bi spal vsaj 7 do 8 ur na noč. Le redke izjeme so tisti, katerim je s fiziološkega vidika povsem dovolj nekaj uric spanja na noč. Najbolj krepčilen spanec pa naj bi bil tisti pred polnočjo.