Je cvrtnik na zrak ali airfryer samo še en izmed kuhinjskih aparatov, ki bodo na vašem pultu nabirali prah? Preverite, zakaj se vam splača premisliti o njegovem nakupu, če imate radi hrustljavo zapečeno hrano, ki je pripravljena na hitrejši in bolj zdrav način.

Spoznajte 7 prednosti cvrtnika na vroč zrak v primerjavi s peko v pečici in cvrtjem v olju. Z vami delimo tudi nekaj praktičnih namigov za čim boljšo uporabo.

Kaj je airfryer ali cvrtnik na zrak?

Airfryer ali cvrtnik na zrak je kuhinjski aparat, ki deluje podobno kot ventilacijska pečica, vendar precej učinkoviteje. Hrano peče s hitrim kroženjem vročega zraka – kar počne tudi pečica na ventilacijskem programu. Ker pa gre za precej manjši volumen in hitrejše kroženje zraka kot pri pečici, je hrana hitreje in bolj hrustljavo zapečena.

Pri peki lahko poljubno nastavite temperaturo in pri večini modelov tudi čas peke. Če prilagajate recept za pečico, naj bosta tako temperatura in čas krajša (npr. polpeti se v pečici pečejo 25 minut, v cvrtniku na zrak pa 20 minut).

Prednosti cvrtnika na zrak v primerjavi s pečico in fritezo

V nadaljevanju odkrijte 7 ključnih prednosti, zakaj je vredno premisliti o nakupu airfryrja.

1

Prihranek denarja in elektrike

Pečica je eden izmed najbolj potratnih aparatov v kuhinji. Še posebej, če pečete majhne količine ali jedi za 2–3 osebe. V najinem gospodinjstvu se vsi obroki pripravljajo sproti (skoraj nikoli ne zamrzujeva ali puščava ostankov za naslednji dan – preverite, zakaj). To pomeni, da vse spečeva in skuhava sproti. Zato je peka samo 6 polpetov za kosilo potratna odločitev, saj bo pečica delala na 180 stopinj vsaj 30 minut (za predgretje in peko).

V cvrtniku pa so lahko hrustljavi zelenjavni polpeti ali veganski čufti pripravljeni v samo 15–20 minutah.

2

Krajši čas peke

Cvrtnik na zrak deluje kot ventilacijska pečica, vendar zrak vrtinči mnogo učinkoviteje, zato je hrana pri enaki temperaturi (npr. 200 °C) pečena hitreje. Tako boste hitreje postregli želeni obrok, hkrati pa prihranili na porabljeni elektriki.

Po mojih izkušnjah je čas peke v večini primerov krajši za 20–25 %, če upoštevam optimalno uporabo cvrtnika (torej, da ni nabasan do vrha, kar preprečuje učinkovito kroženje zraka in posledično upočasni peko). Prav tako vam priporočam, da temperaturo (v primerjavi s pečico) znižate za 10–20 °C.

3

Zdrava alternativa cvrtju ali peki z oljem

Pečen krompir, panirana zelenjava, pečena zelenjava, polpeti … Večino živil, ki jih želite zapeči do hrustljavega, lahko v airfryerju pripravite popolnoma brez olja.

Bodite pa pozorni, saj bo tekstura določenih jedi drugačna. Krompir, pečen brez kapljice olja, dobi nekoliko zategnjeno skorjico, ki bo hrustljava, ampak hkrati tudi žvečljiva. Mogoče vam bo to všeč, mogoče pa ne. Skratka, pripravite se, da jedi ne bodo popolnoma identične, kot so ocvrte ali pečene v obilici olja.

Po izkušnjah pa večini ljudi to ne predstavlja težave, še posebej, ker gre za bolj zdrav obrok od ocvrtih ali v olju pečenih jedi.

Odkrijte tudi ostale trike za vrhunske veganske jedi. Od učinkovitejšega kuhanja stročnic do bolj žive zelene barve.

4

V cvrtniku na zrak lahko pečete kjer koli

Čeprav obstajajo v zelo različnih velikostih, se bomo strinjali, da lahko airfryer, ne glede na njegovo velikost, vzamete s seboj praktično kamor koli – tudi na dopust, v avtodom, v študentsko sobo …

To je lahko odlična rešitev za vse, ki pogrešate pečico ali pa nimate prostora zanjo. Poskrbite le, da imate za aparatom dovolj prostora, da odvaja vroč zrak.

5

Odlično za kulinarične eksperimente

Ta prednost je posledica prvih treh prednosti, ampak se mi zdi vredna samostojne omembe. V cvrtniku na zrak lahko namreč z manjšo porabo elektrike in tudi časa pri določenih jedeh hitreje preverite, ali vam je nek recept, sestavina ali način priprave všeč.

Sama sem tako v najinem majhnem airfyerju, v katerega gredo samo 3 silikonski modeli za muffine, izpopolnila recept za bananine muffine. Vsakič sem namreč pripravila maso samo za 3 muffine, jih spekla, poskusila, zabeležila priložnosti za izboljšavo in jih naslednjič pripravila po novem receptu. Tako tudi nekaj rahlo spodletelih verzij ni bilo težko pojesti, saj so bili samo trije muffini.

6

Enostavno čiščenje airfryerja

Večina cvrtnikov na zrak ima košare s prevleko proti prijemanju, zato je čiščenje izjemno hitro in preprosto. Lahko jo samo obrišete ali na hitro ročno pomijete (preverite navodila proizvajalca glede pomivanja v pomivalnem stroju).

Če se izogibate teflonu, izberite cvrtnik na zrak, ki ima keramično prevleko. Ponudba je posledično precej ožja, vendar vredna raziskave.

Spoznajte tudi prednosti kuhanja v ekonom loncu. Mogoče vas prepričajo, da obrišete prah s svojega zaprašenega lonca in ga začnete uporabljati.

7

Cvrtnik na zrak ne segreva kuhinje

To je še posebej dobrodošlo, če imate majhno kuhinjo ali pa kuhate v prostoru brez klime ali prezračevanja. Airfryer sicer na zadnjem delu piha topel zrak (zato pazite, da ni postavljen ob steno, pohištvo ali druge aparate), ampak učinek segrevanja prostora še zdaleč ni primerljiv s pečico. 

Airfryer se tudi hitreje ohladi, medtem ko pečica ostane topla še nekaj ur po peki.

Kako prilagoditi običajne recepte za peko v airfryerju?

Najenostavneje boste prilagodili recepte, ki v originalu predvidevajo peko v pečici. Priporočam, da temperaturo znižate za 10–20 °C in čas skrajšate za 20–25 %. Tako boste na primer mafine, ki ste jih v pečici pekli 20 minut na 180 °C, v airfryerju pripravili v 16 minutah na 165 °C.

Prav tako pri receptih za cvrtje v olju nekoliko znižajte temperaturo, kot je predvidena za olje. Čas naj ostane enak, poskrbite pa, da med peko preverite, ali se hrana enakomerno peče in ali jo je potrebno obrniti.

Kot pri vsaki novi tehniki kuhanja, pa se boste največ naučili iz poskusov in (ne)uspehov. Naj bo eksperimentiranje zabavno in okusno!