Ajurveda je tradicionalni medicinski sistem, poznan kot najbolj celovit sistem naravnega zdravstvenega varstva, ki izvira iz antičnih vedskih časov Indije pred več kot 5000 leti. Glavni poudarek ajurvede je na preprečevanju bolezni in ohranjanju zdravja, omogoča pa tudi učinkovite načine zaviranja in zdravljenja modernih bolezni. Eden od odličnih preventivnih dodatkov, ki učinkovito zavira nastanek in razvoj bolezni, pa je ajurvedski eliksir nesmrtnosti Amrit Kalash.

Ajurveda se na splošno ukvarja z vsemi aspekti zdravja: pomembno ji je fizično zdravje človeka, njegovo duševno ravnovesje in duhovno počutje. Poskuša tudi razumeti in razložiti prehranske in življenjske navade človeka, pa tudi vplive menjavanja letnih časov (sezon) na vsakdanje življenjske navade in spremembe v življenjskem slogu. Kar je v današnjem času zelo pomembno, pa je pozorna tudi na okoljski vidik.

Mahariši ajurveda

Mahariši ajurveda je dobila ime po indijskem modrecu in učitelju transcendentalne meditacije Maharishi Mahesh Yogiju, ki je pred desetletji skupaj z ajurvedskimi učenjaki (vaidye) bogato znanje o ajurvedi oživel (v skladu s klasičnimi besedili) in tako pomagal razširiti razumevanje ajurvede tudi na Zahod. Sama beseda ajurveda v prevodu pomeni »znanost o življenju«.

Mahariši ajurveda v svojem pristopu obravnava 4 komplementarne vidike življenja: um (zavest), fiziologijo, vedenje in okolje. Ker je usmerjena predvsem v preventivo, uporablja različne načine in tehnologije za ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni. Ti vključujejo prehrano, dnevne in sezonske rutine, postopke čiščenja organizma z uporabo zelišč in uporabo prehranskih dopolnil. Eno takšnih dopolnil pa je tudi že omenjeni in najbolj slavni med njimi: Amrit Kalash.

Amrit Kalash lahko kupite tudi v Sloveniji. A ker je nesramno drag – celo dražji je kot na Nizozemskem, kjer imajo višji standard in kupno moč – vam priporočam, da si izdelek naročite preko spleta. V nekaterih primerih lahko privarčujete tudi do 50 %, čeprav boste zanj morali plačati tudi uvozne stroške, ker ste naročali izven EU.

Eliksir nesmrtnosti – Amrit Kalash

Ta starodaven in najbolj znan ajurvedski preparat je tudi v današnjem, znanstvenem svetu dokazal svojo moč in pozitiven vpliv na zdravje.

Amrit Kalash je primeren za vse, ki želijo izboljšati svoje zdravje, splošno počutje ter dvigniti nivo življenjske energije. Lahko ga uporabljate kot preventivo pred boleznimi ali kot dodatek k prehrani ob boleznih, saj učinkovito zmanjšuje negativne učinke zdravil, kemoterapij ali toksinov ter drugih neželenih posledic zdravljenj.

Dokazano vpliva na izboljšanje imunskega odziva, na njegovo učinkovitost in obrambo.

Amrit Kalash ima eno izmed najmočnejših antioksidantih delovanj in je 1000-krat močnejši od vitamina C ali E, saj nevtralizira vse vrste prostih radikalov, ki so povezani s 70 – 90 odstotki degenerativnih bolezni in prezgodnjim staranjem.

Ajurveda priporoča jutranje opravilo, ki vam bo vzelo le nekaj trenutkov, vaše telo pa vam bo neznansko hvaležno čez cel dan. Preverite.

Telo namreč s starostjo izgublja sposobnost tvorjenja antioksidantov, hkrati pa nezdrava prehrana, slabe razvade (alkohol, kajenje, ponočevanje …), vplivi okolja in nešportno življenje ter čustveni in telesni stres, povzročajo nastanek prostih radikalov v telesu. Amrit Kalash je kot močan antioksidant odlično sredstvo pri nevtralizaciji teh prostih radikalov in prav tako zelo učinkovit pri zaviranju procesov staranja.  

Uporabo Amrit Kalasha se priporoča kot preventivo pred boleznimi in pri odpravljanju ali preprečevanju nastanka bolezni, saj krepi naravno odpornost organizma. V pomoč je pri srčno-žilnih (kardiovaskularnih) težavah, pri utrujenosti in pomanjkanju energije, ob dolgotrajnih telesnih naporih, kroničnih boleznih, velikih čustvenih in umskih izzivih ali ob prekomernem in dolgotrajnem stresu. Priporoča se ga tudi pri preprečevanju in zdravju ateroskleroze.

Ta ajurvedski eliksir večnega zdravja pomaga tudi pri krepitvi in poživljanju telesa in duha, učinkovito pa deluje tudi na fiziologijo telesa pred meditacijami in izvajanjem joga ásan. Če boste želeli recept za izboljšanje počutja in ohranjanje mladostnega videza, vam bo Amrit Kalash gotovo v veliko pomoč.  

Amrit Kalash pripravljen po tisočletja starem ajurvedskem receptu

Amrit Kalash spada med pripravke, imenovane rasajana, kar pomeni »pot bistva«, v ajurvedski medicini pa termin določa znanost o podaljševanju življenja. Za izdelavo kozarca izdelka (600 g) je potrebnih skoraj 10 kg izbranih, surovih sestavin. Amrit Kalash uteleša inteligenco številnih zdravilnih zelišč, ki spodbujajo popolno zdravje, srečo, dolgoživost in razvoj polnega človeškega potenciala – razsvetljenja.

Način izdelave preparata sledi tisočletja starem ajurvedskem receptu in je dolgotrajen, saj postopek obsega 250 korakov. Zato sam proces – od izbora samih zelišč, do načina nabiranja, razvrščanja in hranjenja, zahteva predanost in predvsem spoštovanje ter razumevanje starodavnega znanja. Kot ste nemara ugotovili že iz naslova, beseda Amrit v sanskrtu pomeni eliksir nesmrtnosti.

Amrit Kalash, naročen iz Indije. (desno)

Mahariši Amrit Kalash je sestavljen iz dveh preparatov (MA4 in MA5), ki vsebujeta različne sestavine, skupaj pa vsebujeta več kot 50 redkih in dragocenih sestavin. Pasta MA4 vsebuje sadne in zeliščne mešanice, MA5 pa je zeliščni pripravek v obliki tablet. Lahko uporabljate vsakega posebej, najbolj pa sta učinkovita, če ju uživate skupaj.

Amrit Kalash pa je primeren tudi za vegane. Prvotni preparat v pasti MA4 namreč vsebuje med, maslo in sladkor, zato so ustvarili različico, ki ne vsebuje medu in masla, niti sladkorja. Različica klasične paste MA4 se imenuje MA4 T Fruit Concentrate Tablets, vsebuje pa 60 tablet. MA5 pa že v izvirni različici ne vsebuje medu, masla in sladkorja, zato je že v osnovi primeren tudi za vegane.

Priprava in kombinacija zelišč

Zeliščne formule Mahariši ajurvede varujejo strukture organizma in podpirajo delovanje in funkcije fiziologije. Sestavine teh različnih rastlin, mineralov in snovi delujejo sinergistično, da v največji meri podprejo koristi, ki spodbujajo zdravje ali samozdravljenje organizma.

Prestale so večstoletni časovni preizkus in združujejo preizkušeno modrost iz starodavnih ajurvedskih besedil, z vrhunskimi tehnologijami izdelave in nadzora kakovosti.

Preberite tudi, kaj nam sporoča 5 glavnih organov po načelih tradicionalne kitajske medicine, ki nam pomaga razumeti delovanje človeškega telesa.

Starodavna ajurvedska besedila učijo »samyogo«, tj. znanost o kombiniranju različnih zelišč v natančne mešanice, ki ponujajo dodano vrednost sinergije in ravnotežja. Visoka vrednost in učinkovitost pa ne leži v posameznem/-ih zelišču/-ih ali naključni kombinaciji sestavin, pač pa v skrbno izbrani kombinaciji.

  • Osnovna zelišča krepijo posebne funkcije uma in telesa.
  • Zelišča z biološko uporabnostjo izboljšajo asimilacijo.
  • Zeliščni kofaktorji odstranjujejo nečistoče, ki lahko blokirajo vse prednosti formule.
  • Zelišča za uravnavanje pa odpravijo morebitne težave ali neželene učinke, ki se lahko pojavijo, če uporabljate posamezna zelišča namesto uravnoteženih kombinacij.

Enako pomemben kot samyoga pa je v ajurvedi »sanskar«, tj. priprava zelišč na način, da je naravna (prirojena) inteligenca in zdravilna modrost vsake rastline skrbno ohranjena v končnem izdelku. Formule Mahariši ajurvede so pripravljene v skladu z najmanjšimi podrobnosti in natančno po ajurvedskih besedilih. Amrit Kalash pooseblja oba ajurvedska principa.

Nabiranje zelišč v ajurvedi

Ajurvedska znanost nabiranja zelišč standardizira učinke zelišč pri njihovi največji zdravilni moči, ki jo dosežejo na naraven način, torej brez uporabe kemičnih dodatkov. Se pa učinki zelišč seveda razlikujejo glede na obdobje v letu (letni čas), cikle lune in časa dneva.

Mahariši ajurveda zelišča nabira v najprimernejšem obdobju leta za izbrano zelišče. Kjer pa je to le mogoče, ne da bi s tem ogrozili naravno ekološko ravnovesje, pa zelišča nabira v naravi, saj je zdravilna moč zelišč, nabranih v naravi (divjini), lahko kar do 100-krat močnejša od tistih, ki so gojena za potrebe industrije.

Opomba

Za potrebe navajanja virov sem v članek želel vključiti le znanstvene raziskave, ki NISO bile izvedene na živalih. Farmacevtska industrija, raziskovalni inštituti in drugi vpleteni v raziskave dandanes žal še vedno testirajo na živalih, še posebej, če gre za raziskave učinkov zdravil ali prehranskih dodatkov in dopolnil. Na Extraveganzi smo že pred časom objavili članka o zgodovini testiranj na živalih in članek o tem, ali so živali sploh ustrezen model raziskovanja. V pričujoči članek pa sem vključil tudi raziskavo, kjer lahko spoznate sestavo posameznih preparatov (MA4 in MA5) Amrit Kalasha, čeprav avtorja v članku navajata dokaze o učinkih omenjenih preparatov, ki so jih raziskovalci pridobili prek testiranja na živalih. V članek sem jo vključil zato, ker je edina raziskava, ki sem jo uspel najti na spletu, kjer si lahko natančno preberete sestavo tega ajurvedskega preparata.

Viri

Bhupendra Koul, Role of Ayurveda in Cancer Treatment, Herbs for Cancer Treatment, str. 151 – 191, 8. januar 20202, https://link.springer.com/chapter/
10.1007/978-981-32-9147-8_3
.

Gelderloos P, Ahlström HH, Influence of a Maharishi Ayur-vedic herbal preparation on age-related visual discrimination., International Journal of Psychosomatics: Official Publication of the International Psychosomatics Institute, Vol. 37., št. 1 – 4, str. 25 – 29, 1. januar 1990. Dosegljivo na https://europepmc.org/article/med
/2246098
.

Hari Sharma (ur.), Summary of Research Findings. Prenesite .pdf.

Abha Saxena, Smita Dixit, Sandeep Aggarwal idr., An ayurvedic herbal compound to reduce toxicity to cancer chemotherapy: A randomized controlled trial, Indian Journal of Medical and Pediatric Oncology, Vol. 29, št.2, st. 11 – 18, 2008. Objavljeno na spletu 30. maja 2009. Dosegljivo na http://www.ijmpo.org/article.asp?issn=0971-5851;year=2008;volume=29;issue=2
;spage=11;epage=18;aulast=Saxena
. Prenesite .pdf.

Dileepan, K. N., Patel, V., Sharma, H. M., Stechschulte, D. J., Priming of splenic lymphocytes after ingestion of an ayurvedic herbal food supplement: evidence for an immunomodulatory effect., Biochemical Archives, Vol. 6, št. 3, str. 267 – 274, 1990. Prenesite .pdf.

Chitra R. Kamath in Bhavini Shah, Role of ayurvedic polyherbal formulation maharishi amrit kalash: a review, World Journal of Pharmaceutical Research, Vol. 5, št. 6, 4. maj 2016, str. 472 – 485. Prenesite .pdf.

Vidya Sundaram, Atef N. Hanna idr., Inhibition of Low-Density Lipoprotein Oxidation by Oral Herbal Mixtures Maharishi Amrit Kalash-4 and Maharishi Amrit Kalash-5 in Hyperlipidemic Patients, Medical Sciences, Vol. 314, št. 5, str. 303 – 310, november 1997. Dosegljivo na https://www.sciencedirect.com/
science/article/abs/pii/S000296
2915402289
.