Bližnji vzhod je v širni svet poslal številne recept za odlične (veganske) namaze. Najbolj znan je vsekakor humus, ampak precej visoko na lestvici je tudi baba ganoush. V nadaljevanju z vami delim recept za ta kremasti namaz iz jajčevcev, ki jim delajo družbo česen, tahini, kokosov jogurt in limona (za malo svežine). Ker je izjemno polnega okusa, ga lahko jeste samega s kruhom, v sendvičih ali pa postrežete kot pomako za svežo zelenjavo ali pečen krompir.

V opombah boste našli tudi namig, kako se izogniti premočnemu okusu po česnu, če vas moti.

Baba ganoush, veganski namaz iz pečenih jajčevcev

Odličen namaz z Bližnjega vzhoda iz pečenih jajčevcev s česnom, tahinijem, kokosovim jogurtom in sokom limone.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
Recept za veganski baba ganoush, namaz iz pečenih jajčevcev
priprava: 20 min
kuha ali peka: 10 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 30 min
št. porcij: Skledica namaza
vegansko
enostavno

Sestavine

  • 1 večji jajčevec, prerezan po dolžini in narezan na tanke rezine
  • 5 strokov česna*
  • 4 žlice tahinija
  • 1 lonček kokosovega (sojinega) jogurta
  • sok 1 limone
  • sol, poper, gomasio za posip

Postopek

  1. Rezine jajčevca posolite in pustite v cedilu 15-20 minut.
  2. Nato jih popivnate z brisačko in položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Poškropite z olivnim oljem in pečete dobrih 10 minut na 220 stopinj (ventilacija/opcija žar).
  3. Pečene jajčevce date v blender, dodate vse ostale sestavine (razen gomasia za posip) in zblendate v gladko kremo.

Opombe in namigi

* Če ne želite tako močnega okusa po česnu, ga lahko predhodno spečete v pečici (skupaj z rezinami jajčevca). V tem primeru ga lahko uporabite tudi nekaj več. Priporočam, ker je odličen.