Tale bo sila preprost! Morda ne prvič, naslednjič pa bo že preskočil na seznam ”hitrih receptov”! Meni je še posebej všeč, saj služi kot hranilen, krepak zajtrk ali malica za v službo, prav tako pa je lahko krasno popoldansko pecivo.
Narejen je iz doma pripravljenih brezglutenskih mok, za dodatno proteinsko vrednost ter nekoliko drugačen ”twist” pa mu bomo dodali še nekaj žlic razmaščene moke konopljinih semen (industrijske, seveda). V kolikor te moke nimate na dosegu, preprosto uporabite katero drugo, po želji pa lahko masi dodate tudi koščke čokolade, kar bo sigurno pre-/brezgrešno! Lahko pa si rezino namažete s kakšnim dobrim kakavovim namazom ali vegansko nutello. Opcij je ogromno – presenetite se!
Bananin kruh brez glutena

Sestavine
SUHI DEL
170 g ovsene moke (glejte opombe)
90 g mandljeve moke (glejte opombe)
3 JŽ razmaščene moke iz konopljinih semen
1 ½ JŽ semen indijskega trpotca (glejte opombe)
1 ČŽ pecilnega praška iz vinskega kamna
½ ČŽ sode bikarbone
ščepec morske soli
ščepec burbonske vanilje (po želji izpustite)
3 pesti, grobo nasekljanih orehov (opcijsko)
MOKRI DEL
60 g mandljevega / riževega / ovsenega mleka
55 g stopljenega hladno stiskanega kokosovega olja
1 JŽ lanenih semen + 4 JŽ rastlinskega mleka
2 skodelici pretlačenih banan (približno 5 srednje velikih, zrelih banan)
3 JŽ javorjevega sirupa
½ ČŽ vanilijevega ekstrakta
Postopek
V prvi posodi združimo mandljevo mleko in lanena semena ter pustimo stati približno 15 minut preden dodamo še ostale mokre sestavine. Vse dobro premešamo z večjo metlico za stepanje.
Preverite tudi recept za sočno brezglutensko pecivo s kakijem in čokolado. Očaralo vas bo na prvi grižljaj!
Opombe in namigi
Ovseno moko preprosto zmeljemo iz ovsenih kosmičev, prav tako pa storimo tudi z mandlji.
Indijski trpotec najdete tudi pod imenom psilium, deluje pa kot odlično vezivo v nekoliko bolj krhkih pecivih, v lekarnah pa služi predvsem kot naravno sredstvo za odpravo prebavnih težav. V kolikor kupite mleta semena ali zgolj luščine trpotca, količino v recepturi po potrebi nekoliko prilagodite.
Enkrat sem spekla bananin kruh nekoliko drugače: namesto 3 JŽ konopljine moke sem uporabila razmaščeno kokosovo moko in dodala še 1 JŽ rožičeve moke. Masa je tokrat izpadla bistveno bolj suha (manj tekoča), posledično pa se je bistveno skrajšal tudi čas peke – na 1 uro. Zato bodite vsakič pozorni, kako tekoča in sočna je vaša masa (tudi glede na razne variacije izbranih mok) in po preteku 1 ure vedno preverite, ali je kruh že morebiti pečen.