Tale bo sila preprost! Morda ne prvič, naslednjič pa bo že preskočil na seznam ”hitrih receptov”! Meni je še posebej všeč, saj služi kot hranilen, krepak zajtrk ali malica za v službo, prav tako pa je lahko krasno popoldansko pecivo.

Narejen je iz doma pripravljenih brezglutenskih mok, za dodatno proteinsko vrednost ter nekoliko drugačen ”twist” pa mu bomo dodali še nekaj žlic razmaščene moke konopljinih semen (industrijske, seveda). V kolikor te moke nimate na dosegu, preprosto uporabite katero drugo, po želji pa lahko masi dodate tudi koščke čokolade, kar bo sigurno pre-/brezgrešno! Lahko pa si rezino namažete s kakšnim dobrim kakavovim namazom ali vegansko nutello. Opcij je ogromno – presenetite se!

Bananin kruh brez glutena

Hiter recept za sladek zajtrk, okusno malico ali pecivo ob čaju in kavi … Brez mleka, brez jajc, brez glutena!
Avtorstvo: Ana Kovač
bananin kruh veganski brez glutena recept extraveganza
priprava: 25 min
kuha ali peka: 1 ura 20 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 ura 45 min
št. porcij: pekač velikosti 22 x 12 cm
vegansko
enostavno

Sestavine

SUHI DEL

170 g ovsene moke (glejte opombe)
90 g mandljeve moke (glejte opombe)
3 JŽ razmaščene moke iz konopljinih semen
1 ½ JŽ semen indijskega trpotca (glejte opombe)
1 ČŽ pecilnega praška iz vinskega kamna
½ ČŽ sode bikarbone
ščepec morske soli
ščepec burbonske vanilje (po želji izpustite)
3 pesti, grobo nasekljanih orehov (opcijsko)

MOKRI DEL

60 g mandljevega / riževega / ovsenega mleka
55 g stopljenega hladno stiskanega kokosovega olja
1 JŽ lanenih semen + 4 JŽ rastlinskega mleka
2 skodelici pretlačenih banan (približno 5 srednje velikih, zrelih banan)
3 JŽ javorjevega sirupa
½ ČŽ vanilijevega ekstrakta

Postopek

V prvi posodi združimo mandljevo mleko in lanena semena ter pustimo stati približno 15 minut preden dodamo še ostale mokre sestavine. Vse dobro premešamo z večjo metlico za stepanje.
V drugi posodi zmešamo vse suhe sestavine, prihranimo pa približno 1 ali 2 pesti (odvisno kaj imate raje) orehov, ki jih bomo pred pečenjem posuli po vrhu bananinega kruha. Sestavine dobro premešamo.
Mokre sestavine zlijemo v posodo s suhimi sestavinami, pri mešanju si pomagamo z vilicami.
Maso zlijemo v namaščen in s peki papirjem obložen pekač velikosti 22 x 12 cm ter postavimo v že ogreto pečico, na 180°C.
Čas peke bo nekoliko odvisen od tega kako se vaša pečica obnaša, sama sem ga pekla 1 h in 20 min ter ga v zadnjih 20 minutah tudi nekajkrat prebodla z nožem. Ker je masa zelo sočna zaradi banan, nož sicer ne bo nikoli povsem suh – bo pa vidna razlika.* (glej opombo)
Ko je bananin kruh pečen, ga pustimo na hladnem najmanj 1.5 ure, preden se lotimo rezanja.

Preverite tudi recept za sočno brezglutensko pecivo s kakijem in čokolado. Očaralo vas bo na prvi grižljaj!

Opombe in namigi

Ovseno moko preprosto zmeljemo iz ovsenih kosmičev, prav tako pa storimo tudi z mandlji.

Indijski trpotec najdete tudi pod imenom psilium, deluje pa kot odlično vezivo v nekoliko bolj krhkih pecivih, v lekarnah pa služi predvsem kot naravno sredstvo za odpravo prebavnih težav. V kolikor kupite mleta semena ali zgolj luščine trpotca, količino v recepturi po potrebi nekoliko prilagodite.

Enkrat sem spekla bananin kruh nekoliko drugače: namesto 3 JŽ konopljine moke sem uporabila razmaščeno kokosovo moko in dodala še 1 JŽ rožičeve moke. Masa je tokrat izpadla bistveno bolj suha (manj tekoča), posledično pa se je bistveno skrajšal tudi čas peke – na 1 uro. Zato bodite vsakič pozorni, kako tekoča in sočna je vaša masa (tudi glede na razne variacije izbranih mok) in po preteku 1 ure vedno preverite, ali je kruh že morebiti pečen.