Načrtujete izlet v Belo krajino? Preverite nekaj idej za različna doživetja in oglede znamenitosti, ki jih zlahka združite z okusno vegansko hrano. Kot boste videli med predlogi, vas bo Bela krajina očarala v vseh letnih časih.

Ker so vsi predlogi v isti regiji, jih lahko poljubno kombinirate v eno- ali večdnevni izlet.

Na koncu vas čaka tudi seznam izbranih restavracij, kjer lahko preverjeno pojeste nekaj veganskega.

BELA KRAJINA – IZLETI

Kopanje v Kolpi

Ena izmed najčistejših, najlepših in najtoplejših rek v Sloveniji. Zagotovo obstaja na stotine skritih kotičkov, kjer lahko dostopate do vode, a mi smo se podali do preverjenega kopališča v sklopu kampa Podzemelj (oz. Camping Bela krajina). Del kopališča je odprt za dnevne obiskovalce. V bližini plaže je tudi gostilna.

Urejen dostop do vode in travnata plaža privabljata številne ljubitelje kopanja, veslanja in supanja na Kolpi. Na recepciji si lahko sposodite tudi čoln, kajak, raft ali sup. V neposredni bližini kampa je tudi adrenalinski park za najmlajše (primeren za otroke od 4. leta starosti dalje).

BELA KRAJINA – IZLETI

Izvir Krupe

Pod visoko apnenčasto skalo izvira zelena reka Krupa. Ima kratko, le 2,5 kilometra dolgo strugo, zato se je odločila vso svojo lepoto predati svetu, preden se izlije v Lahinjo. Če enega izmed najlepših izvirov v Sloveniji obiščete na vroč poletni dan, vas bo nagradil tudi z meglicami, ki ustvarjajo čudovito mistično vzdušje.

bela_krajina_izleti_veganska_ponudba_extraveganza4
bela_krajina_izleti_veganska_ponudba_extraveganza10

Podajte se tudi čez leseno brv in, če imate čas, nadaljujte pot ob Krupi proti Judovski hiši (okoli 2,5 kilometra dolga ravna in urejena pot po gozdu). Prizori turkizno-zelene reke, ki s počasnim tokom boža krošnje upognjenih dreves, so nas tako očarali, da smo izgubili občutek za čas in smo se pred mrakom morali obrniti nazaj. Zato priporočam, da si vzamete dovolj časa za bosonogi sprehod in izvedete tudi gozdno kopel ob Krupi (ali v njej, če se zgledujete po Metodu).

Obisk izvira Krupe lahko kombinirate z obiskom Semiča in tamkajšnje gostilne Pezdirc, ki navdušuje s svojo vegansko ponudbo.

BELA KRAJINA – IZLETI

Judovska hiša

V Beli krajini se čas pogosto ustavi. To lahko doživite tudi ob obisku kraške jame Judovska hiša, ki vas bo vrnila v paleolitik. Najdbe kamenih orodij v jami kažejo, da je bila občasno poseljena že v starejši kameni dobi. Kasnejše najdbe pa kažejo, da je bila jama naseljena tudi v času mlajše kamene in bakrene dobe (okoli 5.000 do 3.000 pr.n.š.). Najdbe iz jame si lahko ogledate v Semiškem regionalnem muzeju in muzeju Bela krajina v Metliki.

Do Judovske hiše lahko pridete, če se sprehodite od izvira Krupe ali pa se zapeljete z druge strani v bližino jame.

BELA KRAJINA – IZLETI

Mirna gora

Mirna gora je najvišji vrh Bele krajine (1047 m). Z razglednega stolpa se odpira čudovit razgled, ki prek Kolpe sega vse do Karlovca in Gorskega Kotarja na Hrvaškem. Pod vrhom stoji tudi planinski dom.

Ob domu stoji tudi delno obnovljena cerkev svetega Frančiška Ksaverja. Ljudsko izročilo pravi, da je v votlini na gori domoval zloben zmaj, ki je bruhal hudourne oblake in s točo uničeval pridelek v dolini. Ko je po 7 zaporednih letih uničil ves pridelek, je zavladala lakota. Takrat so se ljudje zatekli po pomoč k svetemu Frančišku Ksaveriju kot varuhu pred vremenskimi neprilikami. Tako so ukrotili zmaja in na gori je zavladal mir. Od tod ime Mirna gora.

BELA KRAJINA – IZLETI

Krajinski park Lahinja

V samem osrčju Bele krajine vas čaka krajinski park Lahinja. Zaščiteno območje je bogato z botaničnimi posebnostmi, avtohtonimi živalskimi vrstami in kulturno dediščino. Poleg ljubiteljev neokrnjene narave bodo na svoj račun prišli tudi ljubiteljski etnologi in zaljubljenci v arhitekturo. Določeni paketi v ogled parka vključujujejo tudi mletje žit v mlinu, katerega kolesa poganja reka Lahinja.

Park vas bo zapeljal s tematskimi potmi, ki vas bodo približno 3 ure vodile med znamenitostmi. Lahinjo lahko doživite tudi z vožnjo s kanujem – ob romantičnem žuborenju reke in ptičjem petju.

Kaj dobrega pojesti na izletu?

Ideje za okusno vegansko kosilo ali malico na izletih po Beli krajini

Ste že kaj lačni? Preverite naš seznam priporočenih gostiln, kjer boste lahko brez skrbi pojedli nekaj veganskega – od veganskih tortilj do odličnega veganskega kapučina s čisto pravo peno! Odkrijte, s kakšnimi dobrotami vas pričakuje Bela krajina.

Jedi ali restavracije, ki so označene z odebeljenim tiskom, sva tudi sama preizkusila in jih osebno priporočava. Ostale so bile priporočene ali najdene na spletu.

Bela krajina

  • Gostlina Pezdirc (Semič) – veganski karpačo za predjed, koruzni rezanci z jurčki v veganski smetanovi omaki, veganska pica z dvema vrstama veganskega sira, gratinirani veganski skutni štruklji, veganska tortilja, veganski potratni štruklji za sladico
  • Gostilna Strgar (Črnomelj) – veganska pica z veganskim sirom
  • Camp Bela krajina (Podzemelj) – veganski burger, veganski krožnik (vendar vse pečejo na isti plošči, zato nisva poskusila)
  • Črnomaljska kavarna (Črnomelj) – rastlinsko mleko (preizkušeno v odličnem kapučinu), občasna ponudba veganskih burgerjev (pred obiskom preverite)
  • PolaBekeraj – kruh z drožmi (po predhodnem naročilu)

Okolica

  • Kralj Matjaž (Novo mesto in Kostanjevica na Krki) – veganska pica z veganskim sirom Moca
  • Čajarna Stari most (Novo mesto) – rastlinsko mleko, presne tortice

Nekateri predeli Slovenije so še vedno siromašni z vegansko ponudbo, zato v teh primerih rajši preverite, kaj vam lahko pripravijo v kateri izmed gostiln in restavracij v okolici. Najpogosteje boste lahko izbrali pico brez sira (če ni jajc ali mleka v testu), rižoto ali testenine z zelenjavo, ponekod pa tudi nekaj izbranih prilog (če se niso pekle na isti plošči kot meso). Nikar pa ne pozabite na izlet ali daljšo pot vzeti tudi nekaj domačih prigrizkov, kot so kvinojini krekerji s semeni in začimbami (brez glutena). Nekaj idej, kaj pojesti na poti, pa lahko najdete tudi med recepti za zdrave malice za v službo ali šolo, čeprav se odpravljate na oddih.

Seznam gostincev z vegansko ponudbo bomo sproti dopolnjevali. Odprti smo tudi za predloge in priporočila (napišite jih v komentar pod objavo).

Fotografije: spletne strani, na katere vodimo prek gumbov “Več informacij”.

Vse obiske, oglede in hrano, navedene v objavi, si plačamo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o atrakcijah, urejenosti okolice in osebju.