Ocena veganskega bistroja Barbarella bi že zdavnaj morala biti na portalu – iz več pogledov. Najprej ker je Barbarella prava pionirka v veganski ponudbi pri nas. Pa tudi zato, ker sva z Metodom Barbarello z namenom ocene obiskala sredi marca in že takrat preizkusila en del jedi, ki sva jih ocenila. Vmes so se Barbarelline poslovalnice zaprle, vsi smo bili veliko doma, preživeli pandemijo, Barbarella je odprla novo poslovalnico v BTC in … ta-da, imamo oceno kar nekaj jedi, ki sva jih poskusila v dveh obiskih.

To poudarjam, da ne bo kdo mislil, da sva vso hrano na slikah pojedla ob enem obisku. Nenazadnje tudi moje lačne oči ne bi zmogle toliko hrane naenkrat.

Kaj sva jedla?

Arkade Bistro v bližini ljubljanske tržnice sva obiskala na živahno pomladno soboto, zadnjo pred karanteno. S polnimi vrečkami z eko tržnice in praznim trebuhom sva si zaželela lahkega, a nasitnega bruncha, zato sva izbrala slano pito/kiš/quiche in čičerikin sendvič (ki k sreči ni imel zapisanega polnega imena, ki bi mu naredilo krivice – več v nadaljevanju). Standardno sva si privoščila še dve sladici, in sicer arašidovo-bananino pito in vegansko kremšnito.

Pri prvem obisku nove poslovalnice v BTC-ju (ki jo morate videti, ker je ambient nadčudovit) pa sva poskusila vegansko pico margerito s hišno mozzarello in polnozrnato Alfredo pašto. In zopet, še dve sladici, saj se jim pri Barbarelli nikoli ne moreva upreti.

Slana pita s solatko in prelivom

Priznam, da sem Barbarellino slano pito (oz. kiš oz. quiche) večkrat jedla v pisarni kot ob obisku njihovih lokacij. Gre namreč za moje najljubše kosilo, ko v pisarni naročamo hrano. Ravno prav velik kos nasitne in okusne slane pite v družbi solate, ki s prelivom zagotovi malo osvežitve.

 

Pita je kremna in nasitna, a hkrati zelo lahka in me nikoli ne obteži. To je še posebej velik plus za kosilo ali malico v službi.

Barbarella ima več različnih pit. Preverite dnevno ponudbo pit in izberite tisto, ki ima vaše najljubše sestavine. Meni so odlične prav vse – od tiste s porom in bučkami do tiste s pečenimi paradižniki in vegansko mozzarello.

Barbarellin kiš je izjemno priljubljen tudi med sodelavkami, ki niso veganke, zato kar pogosto skupinsko naročamo pri Barbarelli.

Veganska pica margerita (samo BTC)

Preizkusila sva veliko veganskih pic (preverite med ocenami restavracij) in brez pretiravanja lahko rečem, da se je Barbarellina veganska margerita po enem zalogaju uvrstila v TOP 3.

Odlično testo z drožmi iz bio pšenice in bio ajde, pelati s česnom in baziliko, hišna veganska mozzarella. Vau! Kot sem že zapisala, veganske pice ponavadi jem brez (veganskega ali katerega koli drugega) sira, saj imajo ponavadi obupno lepljivo teksturo in še bolj obupen okus. Ta veganska mozzarella je nekaj čisto drugega!

Tako avtentičen okus in tekstura, da je Barbarellina margerita vredna vožnje z Viča do BTC-ja tudi v največji gužvi. Poleti. V nabasani 27-ki. Tako – bolj je ne morem pohvaliti.

Spremenila bi zgolj eno stvar, in sicer želim si, da bi bilo testo mičken bolj zapečeno. Naslednjič jo naročim tako in upam, da ne užalim poznavalcev različnih vrst pic. Jaz imam pač rada zračno (ali tanko) in hrustljavo zapečeno testo.

Kamutov čičerikin sendvič

To je sendvič, ki ga zagotovo ne bi izbrala, če bi videla njegovo »srednje« ime, in sicer »tuna«. Glede na to, da nama mesni ali ribji nadomestki ne dišijo, sem prepričana, da bi ga preskočila. A v bistroju Arkade je zmanjkalo prostora za polno ime in sva ga izbrala. K sreči niti v okusu ni bilo ribjega priokusa.

Okusen sendvič z ekološko kamutovo pogačo, čičerikinim namazom, koruzo, zeleno solato in paradižnikom. Po obisku tržnice, ki se je že prebujala s prvim sezonskim zelenjem, je bila zelenjava v sendviču nekoliko plastična in brez življenjske energije, ampak nič slabša kot v večini zelenjave, ki niso ustvarjeni okrog sezonske zelenjave. To je edina stvar, ki bi jo spremenila, sicer gre za odličen sendvič – nasiten, okusen in brez podobnosti s tuno. Za vse skeptike, kot sva midva.

Alfredo pašta (samo BTC)

Doma zelo redko pripravljam omake s »sirom« ali »smetano«, saj se prepozno spomnim, da bi namočila indijske oreščke in tudi kvasnih kosmičev ni nikoli pri roki, ko jih potrebujem. Zato sem se zelo razveselila Alfredo pašte na meniju. Kdo pa se lahko upre testeninam, kremasti omaki in obilici česna?

Okus pašte je bil popoln – poln, zaokrožen in bogat z ravno prav česna, da je jed primerna izbira tudi med ali pred poslovnim sestankom. Všeč mi je, da so testenine polnozrnate, a moram izpostaviti, da so imele malo slabšo tekstkuro, saj se rezancev ni dalo lepo navijati na vilice, temveč so razpadli. Tako da sem na polovici kosila imela bolj krpice kot rezance, ampak nič ne de, jed je bila vseeno okusna.

Super mi je tudi, da je krožnik res premišljen in je za popestritev teksture dodana še pečena čičerika, za nekoliko svežine in zelene barve pa brokoli. Odlično in zelo nasitno kosilo, primerno tudi za zelo lačne jedce.

Sladice

Barbarella je znana po svojih izjemnih sladicah. Nekatere med njimi so stalne, nekatere se dnevno menjajo. Zato bom podala okvirno oceno, ki je dobro merilo, ko naslednjič obiščete katero izmed Barbarellinih lokacij.

barbarella_ocena_veganska_restavracija_extraveganza
barbarella_ocena_veganska_restavracija_extraveganza_kremsnita
barbarella_ocena_veganska_restavracija_extraveganza_pita
barbarella_ocena_veganska_restavracija_extraveganza_-

Torte in pite so odlične, saj presenečajo s svojimi nenavadnimi kombinacijami okusov. So ravno prav sladke. So pa zaradi izdatne uporabe oreščkov pogosto zelo nasitne, zato se pripravite na konkreten zalogaj. Jaz bi sicer rajši videla, da je kos torte nekoliko manjši in posledično cenovno ugodnejši, ampak brez skrbi – ko z Metodom obiščeva Barbarello, prav nikoli ne pustiva nedokončane sladice.

Veganska kremšnita je bila sicer dobra, ampak sva se oba strinjala, da sva jedla tudi že boljše, zato je ne bi ponovno naročila. Še dobro, ker je toliko druge izbire, da prav gotovo ne bova ostala brez sladice.

Kaj naročiti naslednjič?

Odgovor je odvisen od poslovalnice, ki jo obiščete, saj se ponudba razlikuje. Če se znajdete v BTC-ju, vsekakor priporočava vegansko pico margerito. Jaz bom nedvomno preizkusila še pico cuketo (testo z drožmi iz bio pšenice in bio ajde, pelati s česnom in baziliko, pečene bučke, rukola in veganski feta sir), ki se je na meni uvrstila po najinem obisku.

Za vse ostale priložnosti pa sem prepričana, da boste izjemno zadovoljni s slano pito in solatko, ki pride zraven. Čeprav so tudi testenine odlične, ko boste izjemno lačni. Pohvalim lahko tudi dnevne juhe, ki sem jih že večkrat naročila za malico v službi. Skratka, jaz sem zadovoljna z vsem, kar sem poskusila pri Barbarelli.

Tudi cene se mi zdijo pri večini jedi upravičene, nekoliko dražje se mi zdijo samo solatne sklede in sladice.

Extra ocena

4.6/5

Extra info

Barbarella Arkade Bistro
Adamič Lundrovo Nabrežje 3
1000 Ljubljana

Google Maps
Facebook stran
Instagram profil

Barbarella BTC Bistro
Šmartinska cesta 152, Hala A
1000 Ljubljana

Google Maps
Facebook stran
Instagram profil

Barbarella Juicebar
Slovenska cesta 38
1000 Ljubljana

Google Maps
Facebook stran
Instagram profil

Cene
slana pita s solatko 7,50 € | alfredo pašta 9,90 € | pica margerita 8,50 € | kamutov čičerikin sendvič 4,70 € | dnevna sladka pita 5,50 €

Ambient
na vseh treh lokacijah izčiščen, a prijeten ambient | mirno vzdušje, primerno tudi za čiliranje ob knjigi ali premislek o težkih življenjskih vprašanjih | primerno za pare in manjše družbe

Fotografije: Barbarella in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.