K pisanju teh vrstic me je spodbudil Miha Mazzini in njegov zapis o podjetjih, v katerih vodstva želijo  zaposlenim ponuditi kakovostno in navdušujoče predavanje, a se njihova namera konča, ko predavatelj pomisli, kakšna predrznost (!), da bi za nastop želel honorar. Celotna kolumna je objavljena na Siolu, zato je ne bom povzemal, avtorju pa gre globok priklon, ker bo tovrstne »odgovorne« družbe javno objavljal, njegov trud pa ne bo zaman, če bomo njegove misli delili in se držali smernic.

Sam si ne drznem primerjave z njim. Njegovo pisanje, ubeseditveni način, iskrivi zasuki …  ni veliko piscev, ki jih s takim veseljem in preberem in pričakujem naslednjo objavo. Ob njem si celo stežka rečem, da sem kolumnist, čeprav sem pa tja kakšno tako pomenljivo tudi napišem. Zaradi katerih me eni trepljajo po ramenih, drugi pa nehajo pozdravljati.

No, vem, da bo potrebno napisati še veliko takih kolumn in »pojesti še veliko polente«, da se bom tako povsem suvereno podnaslovil, a vseeno imam o podcenjujočem odnosu velikega proti malemu kaj povedati.  

Gre za okoliščine, v katerih se običajno velika organizacija odloči, da bo izkoristila krizo za zategovanje pasu, jasno, izvajalčevega. Samozavest, čeprav mi pripisujejo nasprotno, nikoli ni bila moja močna plat, zato imam do novih priložnosti veliko spoštovanje. Preprosto, svoja prepričanja, da bom delo dobro opravil, z naboji lastne kritike tako naluknjam, da, ko preživijo moje cefranje, ni dvoma, da bom nalogi kos. Čeprav vstopam v velike zgodbe, se jih lotevam po temeljitem premisleku in preizkusih.

Sledim logiki, da, če se na nekem poligonu ne preizkusim, preprosto ne morem trditi, da lahko kandidiram za velike projekte. Izpuščam širokoustenje, kaj znam in zmorem, zaradi česar tudi ne maram tistih, ki za kopreno samopoveličevanja in grandioznosti (običajno) ne skrivajo nobenih kompetenc.

Tremo prvih televizijskih, radijskih in odrskih nastopov sem premagal sicer že leta 2004, a sem kljub temu leta 2012, v zameno za povračilo potnih stroškov, 3 dni moderiral in komentiral dejansko neko osrednjo prireditev. Da skupaj vidimo, če sem pravi, če znam, če me bo občinstvo sprejelo … Pustimo ob strani, da je od prvih televizijskih korakov minilo 8 let, da sem ravno dobro zaključil neko radijsko sedemletno etapo, da sem že stal pred tisoči ljudi … A na tako odprti fronti, za tako velikega naročnika še nisem delal. Prav, gremo probat’. Oboji.

Lastna hvala mi je tuja, a po izpričanih zagotovilih in nekaj anekdotičnih dogodkih, ki so sledili zaključnim trenutkom prireditve, vem, da sem delo opravil zelo dobro ter upravičeno upal, tudi zaradi zagotovil, da se ob prvi naslednji priložnosti spet srečamo.

Priložnosti so se izmikale, kriza je stiskala, ponosa ni nikoli preveč in tako sem sam (saj veste, zase se je treba boriti, sam se moraš trudit, opozarjati nase ali z drugimi besedami, če se ne boš prostituiral ti, se bo kdo namesto tebe) izsilil srečanje z vsemi odločevalci v omenjeni zgodbi, s kar nobel zasedbo, a žal le po titulah. Med nami je bila namreč gospa, ki me najbrž nikoli ni marala, a tako nizkotnega in podcenjujočega odnosa si vseeno nihče ne zasluži, sam pa si nisem mislil, da ga bom kdaj občutil na svoji koži.

Če izpustim morda upravičena vprašanja, češ, kaj dobimo, če vas najamemo (in moj odgovor, da so najboljše to videli v praksi 2 leti nazaj), če se ne oziram na »kako pa naj vemo, da boste nalogi kos« (in moj najprej prijazen odgovor, da po 10 letih dela v medijih velja malo pogledati, koliko TV in radijskega etra imam za sabo, v katerih TV produkcijah sem delal, da se od tistega, ki najema moderatorja spodobi, da se malce informira, koga najema, in spet, tokrat že malce zdolgočaseno, nenazadnje, dve leti pred sestankom ste bili precej zadovoljni, vi in občinstvo…), pa ne morem mimo vprašanj, ki so sledila.

Ogrevalno je bilo, kako velika dodana vrednost je moje ime na plakatu. Gospa je namreč nadaljevala, da bi, če bi recimo na plakat dali Avdića, zagotovo obiskovalci prišli tudi zaradi njega na prireditev. Skušal sem se (še vedno) prijazno izvleči, da verjetno to ni tip prireditve, na katero hodijo obiskovalci zaradi moderatorja, ampak zaradi vsebine, in tudi, da Denisa za 300 evrov na dan ne bodo ravno privabili.

V nekem trenutku nisem več vedel, če ne gre morda za skrito kamero ali iskanje točke, ko bom znorel.  Sogovornica je brez kančka zadrege obelodanila, da ob najemu lokalne radijske face, ta ves dan v etru govori, kje bo, in redno objavlja Facebook statuse ter vabila na njeno prireditev. V meni je morda prvotno zadrego zamenjalo ogorčenje.

O nadaljevanju in vprašanjih ne bom več, a menim, da ga iz pripetega pisma ne bo težko poustvariti tudi naključnemu bralcu. Prilepil sem prepis elektronske pošte, ki je bil predsedniku uprave poslan nekaj dni po srečanju. Imena izpuščam, ker dotične gospe že nekaj let ni več v službi, zaradi gnilega jabolka pa tudi ne gre zavreči celotne ozimnice, ne gre s prstom kazati na vse, ki so jo morali prenašati vsak dan, ne glede na to, kje v strukturi podjetja so bili. 

Dragi moji, da boste vedeli in videli, kako to gre.

Spoštovana *** in ***, je minilo že nekaj časa, sem tehtal pisati ali ne …

… najprej, najlepša hvala za priložnost iskanja možnosti za sodelovanje. Dogovor je, brez obveznosti se pred dogodkom slišimo in ugotovimo, če smo za sodelovanje ali ne. Še posebej hvala za izpostavljeno misel o neprotežiranju.

Moram pa zapisati, da slučajno ne ostane spregledana misel gospe ***, o »dodani vrednosti moderatorja«. Sprva nisem, kasneje pa nisem HOTEL razumeti, kaj me je gospa vprašala.  

Sedaj, po vsem tem času, pa Ti pišem z namenom, da njeno ponudbo označim kot skrajno neprimerno in žaljivo do vseh poštenih novinarjev, urednikov in tistih, ki soustvarjajo/soustvarjamo medijski prostor. Če ima gospa tovrstna pričakovanja pri najemu moderatorjev (sodelavcev), se sprašujem, mar tudi zame velja, da sem kot moderator, v zameno za nastop pred dvema letoma moral koga »podkupiti«? Je to sporočilo, ki ga želite oddajati v skupnost?

Da ne bo nesporazumov – seveda – rade volje pomagam, predvsem dobrim zgodbam najti poslušalce in gledalce, nikoli, ampak zares nikoli, pa nisem in ne bom pogojeval ali drugim slabšal možnosti za sodelovanje pri projektih tako, da bom ponujal usluge pod mizo, lagal o pozicioniranju vsebin ali, še huje, obljubljal, da bo vsebina medijsko pokrita, če me bo kdo najel.

Rad pomagam, rad računam, ampak sem tudi pošten. Zato uživam na hodnikih javnega zavoda in komercialnih televizij določen ugled in, ker sem se v desetih letih vedno izogibal tovrstim etiketam, sem Ti želel zapisati prošnjo, da se me ne meče v isti koš kot tiste, katerih vedenje je zavržno in od mnogih kolegov obsojanja vredno.

Če Ti lahko kako pomagam, se bom potrudil in naredil vse, da Ti bom. Ampak tega ne bom storil, ker bom morda nekoč ustrezal merilom gospe ***, temveč ker te cenim zaradi ustvarjenega in skupnih prijateljev ter znancev. Če bo za tovrstno pomoč kdaj na voljo plačilo, pa sem prepričan, da mu ne boš oporekal.

Zaključek in spoznanje sta predvidljiva. Čeprav sem bil za zapis hvaležno pohvaljen, pa me nihče ni vabil, da bi še kdaj morda naredil kaj za kaj več od potnih stroškov. Zaradi ponavljajočih podobnih izkušenj sem skoraj naredil križ čez vsakršno javno nastopanje, a sem potem, namesto skrivanja, kupil svojo bredo in danes pišem. Tudi o tem, da je potrebno kdaj s sočutjem, do sebe, pokazati svetu sredinca. Ni lepo, a paše.