Bovec ponuja številne priložnosti za aktiven izlet ali daljše počitnice v neokrnjeni naravi. Raznolike možnosti bodo navdušile pohodnike, športnike, privržence adrenalinskih podvigov in predvsem ljubitelje čudovite narave.

Večina idej, kaj videti in obiskati v Bovcu ali okolici, je primerna za aktivne posameznike, pare in tudi družine z otroki. Naredite seznam in izkoristite lepe sončne dni za skok na Goriško.

BOVEC – IZLETI

Soška pot

25-kilometrska pot, ki se ves čas vije ob smaragdni Soči in ponuja mnoge priložnosti za postanek in ogled znamenitosti – od naravnih korit v Lepeni do alpskega botaničnega vrta Juliana. Imejte v mislih, da pot ni krožna, temveč se razteza med izvirom Soče v  Trenti in Bovcem, zato je pomembno, da si uredite prevoz v eno smer.

Midva sva dopoldne štartala iz Bovca z avtobusom, ki vozi do Kranjske Gore, in izstopila na postaji pri izviru Soče. Od tod vodi (bolje ali slabše) označena pot po gozdu, kamnih, peščenih predelih in tudi cesti.

Soška pot naj bi brez ogleda znamenitosti trajala okrog 7 ur. Midva sva si vzela čas za ogled večine znamenitosti in izkoristila vse priložnosti za nujne, dih jemajoče postanke, katerim se nisva mogla upreti, Očarljivo posedanje v naravi, namakanje v tolmunčku in tudi odlično vegansko kosilo (pri priporočilih za hrano preverite, kje). Poleg tega je Metod celotno Soško pot prehodil bosonog, zato sva se v Bovec vrnila šele po 12 urah. Če ste najine sorte in želite zaužiti vse lepote, ki jih pot ponuja, štartajte bolj zgodaj ali pa se pripravite za hojo po temi (kar odsvetujeva, ker se zlahka izgubite v gozdu).

BOVEC – IZLETI

Vodni športi

Bovec je središče najbolj odpuljenih in adrenalinskih vodnih športov. Na vsakem vogalu vas v mestu čakajo organizacije z mnogimi aktivnostmi na Soči ali drugih vodah v okolici. Izbirate lahko med že znanimi športi, kot so rafting, kajak in kanjoning. A v ponudbi boste našli tudi naslednje: rečni bob (angl. hydrospeed), trebuščkanje, kanu in celo sup – za tiste z najboljšim ravnotežjem.

Če se odločite za več aktivnosti, preverite, ali vam lahko ponudijo popust. Midva sva tako za dve aktivnosti prihranila nekaj 10 evrov. In če lahko izbirate, obiščite Bovec izven visoke sezone ter izberite termine tekom tedna, saj bo tako vaša izkušnja mnogo manj zaznamovana z gnečo. Ponudnike pa izberite po priporočilu in/ali pa preverite ocene na Tripadvisorju ali Googlu.

BOVEC – IZLETI

Slapovi in soteske

V bližnji okolici Bovca bodo vsi, ki so navdušeni nad vodo, uživali tudi v številnih čarobnih kotičkih, ki jih tvorijo bodisi slapovi bodisi soteske. Veliko jih boste obiskali, če prehodite Soško pot: korita Mlinarice, mala in velika korita Soče, Lepena, korita Koritnice …

Nikar pa ne izpustite slapa Virje in Šunikovega vodnega gaja. Oba kotička vas bosta očarala in vas povabila, da si ob njiju spočijete dušo. Presunljiv slap Boka pa je s svojimi več kot 100 metra pada viden tudi s ceste. Midva sva se sprehodila do razgledne točke, naslednjič pa se bova podala bližje k slapu.

BOVEC – IZLETI

Z žičnico na Kanin

Kanin sva obiskala z žičnico, kjer se s končno postajo D na višini 2.200 metrov odprejo številne možnosti. Rekreativni pohodniki lahko obiščete Prestreljeniško okno, v sklopu vodene ture po ferati pa se lahko odpravite s Sedla do Presteljiškega okna (varno in primerno tudi za družine) ali pa svojo pot nadaljujete do vrhov Kanina.

Midva sva ljubitelja zelene in žive narave, zato sva na Kaninu spila pijačo, uživala v objemu oblakov, se malo ohladila in spustila v dolino.

Pred izletom na Kanin preverite urnik žičnice in vreme na Kaninu, da vas ne presenetijo oblaki ali veter.

BOVEC – IZLETI

Kopanje v Soči

V Bovcu boste večino izleta preživeli ob Soči ali pa s prekrasnim pogledom nanjo. Vendar pa lahko na nekaj mestih najdete tudi odlične pogoje, da se osvežite in ohladite v njenem hladnem objemu. Midva sva priložnost vsekakor izkoristila in dan zaključila s skokom v Sočo. Metod pa je, kot je zanj običajno, izkoristil hladno Sočo za več minutno namakanje v hladni vodi za krepitev imunskega sistema. Več o tej praksi in učinkih na zdravje, pa v objavi naslednji teden.

Če niste ravno domačin ali domačinka, kotičkov, kjer bi brezskrbno zaplavali, ne boste našli tako zlahka. Soča ni ravno umirjena reka, pa tudi za neizkušene plavalce mogoče ni najbolj primerna. Midva lahko priporočiva znan kotiček, kamor sva se iz Bovca sprehodila peš do mosta v Čezsoči. Tam je kopališče, kjer lahko skačete v vodo, se sončite na prodnati plaži ali pa se samo na hitro osvežite v Soči, ki na tej lokaciji poleti doseže do 11°C. 

Imejte v mislih, da je Soča hitra reka z močnim tokom in brzicami, zato kopanje v njej ni primerno kjer koli in za vsakogar.

Kaj dobrega pojesti na izletu?

Ideje za okusno vegansko kosilo ali malico v Bovcu ali okolici

Bovec obiščeva skoraj vsako leto in vsakič upam, da se bo pojavil nek ponudnik, ki se bo odzval na vedno večje povpraševanje po veganski hrani. Žal Goriška še vedno ostaja področje z najslabšo vegansko ponudbo. Zato so namigi, kje pojesti kaj dobrega in 100 % rastlinskega, še toliko bolj dobrodošli.

Jedi ali restavracije, ki so označene z odebeljenim tiskom, sva tudi sama preizkusila in jih osebno priporočava. Ostale so bile priporočene ali najdene na spletu.

Bovec

  • Kuhnjca lokalnih dobrot (Bovec) – pečene gobe s polento ali pečenim krompirjem (ni ravno presežek)
  • Letni vrt (Bovec) – pica brez sira (ni ravno presežek)
  • Hišice na glavnem trgu (Bovec) – mangov točen veganski sladoled (ostali okusi niso veganski)
  • Thirsty River Brewing (Bovec) – različni topli ali hladni napitki z ovsenim mlekom, preizkušen odličen ledeni chai latte z ovsenim mlekom
  • Gouf – različni napitki z riževim mlekom, preizkušen kakav z riževim mlekom

Okolica

  • Turistična kmetija Jelinčič, Kamp Jelinc (Trenta) – tudi brez napovedi lahko vedno dobite vegansko kosilo in solato. Kamp se nahaja na sredini Soške poti, zato je odlična priložnost za kratek oddih in krepčilo.

  • Hotel Boka (Žaga) – ponujajo eno vegansko opcijo dnevno, vendar je potrebno prej preveriti

  • 7th Continent (Trnovo ob Soči) – več veganskih jedi v sicer vegetarijanski ponudbi

Nekateri predeli Slovenije so še vedno siromašni z vegansko ponudbo, zato v teh primerih rajši preverite, kaj vam lahko pripravijo v kateri izmed gostiln in restavracij v okolici. Najpogosteje boste lahko izbrali pico brez sira (če ni jajc ali mleka v testu), rižoto ali testenine z zelenjavo, ponekod pa tudi nekaj izbranih prilog (če se niso pekle na isti plošči kot meso). Nikar pa ne pozabite na izlet ali daljšo pot vzeti tudi nekaj domačih prigrizkov, kot so kvinojini krekerji s semeni in začimbami (brez glutena). Nekaj idej, kaj pojesti na poti, pa lahko najdete tudi med recepti za zdrave malice za v službo ali šolo, čeprav se odpravljate na oddih.

Seznam gostincev z vegansko ponudbo bomo sproti dopolnjevali. Odprti smo tudi za predloge in priporočila (napišite jih v komentar pod objavo).

Fotografije: Extraveganza in spletne strani, na katere vodimo prek gumbov “Več informacij”.

Vse obiske, oglede in hrano, navedene v objavi, si plačamo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o atrakcijah, urejenosti okolice in osebju.