V zadnjem času postajajo eterična olja vse bolj popularna. Sama sem se z njimi prvič srečala, ko sem postala mama, saj sem iskala vedno nove, naravne rešitve za svoja otroka. Hitro so me prevzela. V prvi vrsti njihov omamen vonj, kasneje pa tudi njihova neverjetna moč, energija in vsestranska uporaba.

Praktično vsako težavo lahko vsaj omilimo, če ne celo pozdravimo z uporabo eteričnih olj, ki so pravzaprav v svoji osnovi koncentrirani rastlinski izvlečki. Pridobivajo se iz cvetov, listov, semen ali plodov rastlin.

Čeprav večina ljudi ob omembi eteričnih olj pomisli na čudovite dišave, pa so veliko več od tega. Seveda že s pomočjo vonja na nas delujejo terapevtsko, saj na tak način vplivajo na naša čustva, limbični sistem, dihanje, krvni obtok in hormone. Poleg tega pa eterična olja tudi zelo hitro prodirajo skozi kožo v naš krvni obtok in limfni sistem ter tako delujejo zdravilno ali blažilno. Imajo tudi zelo visoko vibracijo, ki dviguje frekvenco našega telesa s čimer pomagajo imunskemu sistemu, da lažje opravlja svoje delo. Hkrati pa odlično podprejo naše telo v času bolezni.

Eterična olja lahko v grobem razdelimo glede na učinke, ki jih imajo na nas. Tako bomo lažje našli tisto, ki nam v nekem trenutku najbolj ustreza.

Eterična olja, ki pomirjajo
Izbiramo lahko med eteričnimi olji sivke, rimske kamilice, palergonije, bergamotke, vrtnice, muškatne kadulje, jasmina, ilang ilanga,  ali sandalovine.

Eterična olja, ki poživljajo
Odlična izbira so eterična olja poprove mete, cimeta, sladke pomaranče, rožmarina, brina, limonske trave, limone in cedre.

Eterična olja za regeneracijo
Preizkusiti velja eterično olje kadilne bosvelije, čajeve mirte, evkalipta, melise in ingverja.

Vsako eterično olje ima specifične lastnosti in številne zdravilne učinke. V raziskovanju le teh tako lahko odkrivamo vedno nove in neverjetne lastnosti olj, ki nas navdušijo. Tako počasi naša zbirka postaja večja in naše znanje bolj široko. Poglejmo si nekaj najbolj pogosto uporabljanih olj.


ETERIČNO OLJE SIVKE: Sivka je najbolj vsestransko uporabno eterično olje. Odlična izbira za pomiritev, zmanjševanje tesnobe in lajšanje nespečnosti. Olje sivke je naravno protivnetno in antiseptično sredstvo ter odlična pomoč pri opeklinah, odrgninah, pikih žuželk in aknah. Razkužuje in deluje kot naravni antibiotik. Zelo primerna je tudi za uporabo pri otrocih.

ETERIČNO OLJE LIMONE: Limona ima svež vonj, ki nas razvedri in nam da novo energijo. Najpogosteje se jo zaradi njene moči čiščenja uporablja v doma narejenih čistilih. Je odličen antiseptik in v izdelkih za nego kože lahko pomaga pri aknasti koži, gladi gubice ter odpravlja celulit. Poživlja imunski in živčni sistem ter nam prinaša veselje, novih moči in hitrejše okrevanje v času bolezni. Olje limone je fototoksično, zato ga ne nanašamo na kožo pred izpostavljanjem soncu.

ETERIČNO OLJE RIMSKE KAMILICE: Rimska kamilica je poleg sivke najpogosteje uporabljeno olje za otroke, saj pomirja, blaži nemir in pomaga pri nespečnosti. Poleg tega je ena glavnih sestavin v kremah, saj pomaga suhi in srbeči koži, blagodejno pa deluje tudi ob ekcemu, vnetju, aknah in alergijskih reakcijah. Zelo učinkovita je pri menstrualnih bolečinah, glavobolu in bolečinah v živcih.

ETERIČNO OLJE BERGAMOTKE: Bergamotka nas pomirja in hkrati dviguje naše razpoloženje, zato se jo uporablja pri depresiji ali tesnobi. Odlična je tudi za nego kože, saj pomaga pri psoriazi, aknah in ekcemu. Olje je fototoksično, zato velja previdnost pred izpostavljanjem kože soncu.

ETERIČNO OLJE POPROVE METE: Poprova meta je zelo široko uporabna tako za naše zdravje, kot tudi dom. Njen vonj nas poživlja, odmaši nos, spodbudi um, izboljša zbranost in lajša napetosti. Ima antiseptične ter protivirusne lastnosti, spodbuja krvni obtok in sprošča napete mišice. Odlična izbira je v času glavobola ali slabosti. Znižuje visoko vročino in je zelo učinkovita pri prehladu in gripi. To eterično olje ni priporočljivo uporabljati pri dojenčkih in malih otrocih.

ETERIČNO OLJE ROŽMARINA: Rožmarin se povezuje s spominom in naj bi izboljšal zbranost in pomnjenje, hkrati pa odpravlja depresijo ter psihično in telesno izčrpanost. V kozmetične namene se ga uporablja predvsem za nego las, saj spodbuja njihovo rast in preprečuje izpadanje. Njegova uporaba se odsvetuje otrokom mlajšim od 6. let, epileptikom, ljudem z visokim krvnim tlakom in ženskam v začetku nosečnosti.

ETERIČNO OLJE EVKALIPTA: Poznamo več vrst eteričnih olj evkalipta, med najbolj znanimi sta evkalipt radiata, katerega uporaba se priporoča za otroke in evkalipt globulus. Oba najdemo med najpogostejšimi sestavinami pripravkov za lajšanje prehlada, saj njun vonj olajša dihanje in izkašljevanje, hkrati pa nas napolni z energijo, izboljšuje spomin in povečuje zbranost.

Različni načini uporabe eteričnih olj

Poznamo veliko načinov uporabe eteričnih olj. Pravo eterično olje in način uporabe bomo seveda najlažje izbrali glede na težave, ki jih imamo in željene rezultate.

Najbolj pogost način uporabe je aromaterapija oz. uporaba olja v izparilniku ali difuzorju. Difuzorji oz. razpršilniki eteričnih olj so električni aparati, v katerega nalijemo vodo in nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. V aparatu se olja razpršijo na manjše molekule in ustvarijo meglico, ki prostor prijetno odišavi. Prednost tega  postopka je ta, da se olja ne segrevajo, zato ohranijo terapevtske lastnosti. Na takšen način jih lahko uporabimo za odišavljanje ali razkuževanje prostora, za lajšanje določenih simptomov bolezni, dvigovanje razpoloženja, pomirjanje ipd.

Tudi masaža je odličen način uporabe eteričnih olj. Uporabimo rastlinska olja v katera dodamo nekaj kapljic izbranega eteričnega olja ali kombinacije le teh. S tem združimo zdravilen dotik rok, prijeten vonj in učinke izbranega olja. Že samo to nam pomaga pospešiti zdravilne procese v telesu. Če izberemo eterično olje s posebnim namenom in željenimi zdravilnimi učinki na telo, pa je masaža še bolj učinkovita in zdravilna. Priporoča se tudi za otroke.

Zelo pogosto se eterična olja dodajajo tudi v naravne kozmetične pripravke in doma narejena mazila, namenjena različnim težavam. Na tak način lahko krepimo tudi naš imunski sistem oz. si pomagamo v času prehladov.

Recept za mazilo z eteričnimi olji, ki odlično podpre naš imunski sistem, najdete v članku Nasveti za naravno krepitev imunskega sistema.

Z eteričnimi olji lahko obogatimo tudi kopel odraslih in otrok. Od 4 do 6 kapljic izbranega eteričnega olja nakapamo v olje ali kis in ga na tak način dodamo v kopel, s čimer dosežemo, da se bolj enakomerno pomeša z vodo. V kopel se potopimo vsaj za 10 minut, da eterična olja prodrejo v telo. Pri otrocih uporabimo manjšo količino eteričnega olja t.j. 1 do 2 kapljici, na 10 ml olja.

Ob bolečinah si lahko pripravimo topel ali hladen obkladek z izbranimi olji, ki ga na obolelem mestu pustimo do 30 minut.

Eterična olja so tudi odličen in dišeč pripomoček pri skrbi za dom. Dodamo jih lahko v doma narejena čistila, pralni prašek in mehčalec za perilo.

Recepture za doma pripravljena čistila in pralni prašek najdete v članku Doma narejena čistila.

Za konec pa še opozorilo: čeprav gre za naravne zdravilne tekočine, ne smemo podceniti njihovih moči. Eterična olja so namreč zelo koncentrirani izvlečki, ki ob nepravilni in nespametni uporabi lahko povzročijo težave. Zato velja upoštevati nekaj napotkov o varni uporabi.

Napotki za varno uporabo eteričnih olj

  1. Olja na koži vedno uporabljamo razredčena. Pred nanašanjem na kožo jih razredčimo v baznem olju npr. kokosovem, mandljevem ali olivnem. Splošno pravilo redčenja pravi, da se na 1 žličko osnovnega olja, doda 1 kapljica eteričnega olja.
  2. Olja niso primerna za oralno uživanje, razen, če nam je drugače svetoval zdravnik ali terapevt.
  3. Previdni smo pri uporabi na otrocih. Praviloma se eterična olja ne uporabljajo pri otrocih mlajših od dveh let. Do 6 leta starosti pa eterična olja redčimo v razmerju 1 kapljica eteričnega olja, na 1 žlico osnovnega olja.
  4. Pred uporabo vsako olje razredčimo v baznem olju in testiramo na manjšem delu kože, da preverimo morebiten pojav preobčutljive reakcije ali alergije na koži. V primeru reakcije olja ne uporabljamo.
  5. Olja ne uporabljamo v bližini oči. Če olje zaide v oči, ga je potrebno izprati z večjo količino vode in v primeru hujših reakcij poiskati zdravniško pomoč.
  6. Previdno na soncu. Nekatera olja so fototoksična, kar pomeni, da nanešena na koži lahko povzročijo opeklino, če kožo izpostavimo soncu.
  7. Uporabljajte le eterična olja terapevtske kvalitete, torej naravne rastlinske esence, pridobljene z destilacijo, stiskanjem ali maceriranjem. Z uporabo sintetičnih olj ne bomo deležnih nobenih zdravilnih učinkov.
  8. Olja vedno hranimo v hladnem in temnem prostoru, da ohranjamo njihovo kvaliteto.