Ob hitrem pregledu kazala knjiga Zgodba človeškega telesa obeta veliko in ne razočara. 

Avtor se dokaj suvereno sprehaja skozi začetna obdobja človeške zgodovine, kompleksno in mestoma zahtevno snov pa podaja v dovolj preprostem jeziku, da bralec lahko sledi tempu biološkega razvoja človeške vrste (od »ločitve« od človeku podobnih opic prek bipedalnosti oz. pokončne drže do prvih lovcev in nabiralcev).

Kar nekaj lahko izvemo tudi o dobrih in slabih prilagoditvah ter njihovem vplivu na naša življenja in gibanje danes, o vzrokih in posledicah bolezni neskladja, izvemo pa tudi, kako so tehnološke in kulturne spremembe, ki so neobhodno pomenile spremembo načina življenja ter ne nazadnje tudi jedilnika, pomembno vplivale na razvoj sodobnih bolezni.

»Nižjo stopno umrljivosti je nadomestila višja stopnja obolevnosti.«

Pomanjkljivosti ima knjiga kar nekaj: temi kmetijska revolucija in sodobne bolezni, ki zasedata kar nekaj strani v knjigi, ne dajeta posebne dodane vrednosti knjigi, zdi se mi, da je z omenjenima temama avtor le želel skleniti nekakšen krog vzroka in posledice. Poleg tega sta bili omenjeni temi v knjigah drugih avtorjev že temeljiteje obdelani. Da je telesna neaktivnost vzrok za prenekatere zdravstvene težave, je danes znano praktično vsakomur. Da je velika nevarnost za zdravje tudi industrijsko obdelana, procesirana, visoko kalorična (sladka) hrana, tudi vemo. 

Avtor za tiste s slabšim spominom mestoma večkrat ponavlja iste podatke, kar mu ob kompleksnosti teme in obilici podatkov lahko oprostimo. V knjigi se pojavlja kar nekaj špekulacij, večkrat lahko namreč preberemo stavke v stilu »nikoli ne bomo izvedeli, a domnevamo lahko«, »verjetno se je zgodilo tako in tako«, a od profesorja evolucijske biologije verjetno ne bi smeli pričakovati le nedvoumnih odgovorov iz začetka človeške zgodovine.

Knjiga bo pomembna popestritev za vse, ki bi želeli kaj več izvedeti o zgodovini človeške vrste, njenih začetkih (izvoru) ter predvsem (biološkemu) razvoju naše vrste. Priporočam jo tudi tistim, ki bi želeli spoznati, katere so bile glavne evolucijske spremembe, ki jim je bilo podvrženo naše telo, ter bi želeli te spremembe in vplive umestiti v današnji čas.

Daniel E. Lieberman

Zgodba človeškega telesa

Knjižna popestritev za vse, ki bi želeli kaj več izvedeti o zgodovini človeške vrste, njenih začetkih in predvsem razvoju naše vrste.
ocena 3.5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Daniel E. Lieberman

Zgodba človeškega telesa

Knjižna popestritev za vse, ki bi želeli kaj več izvedeti o zgodovini človeške vrste, njenih začetkih in predvsem razvoju naše vrste.
ocena 3.5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Objava vsebuje partnerske povezave. Z nakupom preko njih prejme portal nekaj fičnikov provizije. Vi ne plačate za izdelek ali storitev nič več, kot bi sicer, z nakupom prek povezav v objavi pa podprete portal.