Dejstva o zdravilni moči začimb in zelišč, ki jih še ne poznate

Uporaba začimb lahko pripomore k izboljšanju našega splošnega počutja in je odlična podpora našemu telesa ob bolezni na več nivojih. Preberite, kako iz njih dobiti kar največ.
začimbe zelišča extraveganza

Začimbe so tiste, ki obogatijo naše jedi in s tem prijetno vzdražijo naši čutili za vonj in okus, a v sebi skrivajo še marsikatero drugo neodkrito in prepogosto spregledano moč.

Le redkokdo se v njihove značilnosti poglobi do te mere, da jih spozna in odkrije, večina med nami se namreč zadovolji zgolj z njihovo uporabo v kulinariki.

Zato sem za vas pripravila nekaj zanimivih spoznanj o začimbah, ki jih morda do danes še niste zasledili. Odkrili boste nov pomen in načine uporabe teh neverjetnih rastlin.

Kot boste videli, nam prav začimbe ponujajo vznemirljivo pot nazaj k zdravju in dobremu počutju oz. nam pomagajo pri ohranjanju le-tega. Pri tem pa velja poudariti, da je vzgoja večine začimb preprosta, zato jih brez večjih težav lahko vzgajamo na vrtu ali v lončku. Če vam le čas in prostor to dopuščata.

Začimbe in zelišča dvigajo valovanje človeških celic

Vsaka stvar in živo bitje na našem planetu vibrira na določeni frekvenci. Znano je, da naše telo, organi in celice, v popolnem zdravju vibrirajo drugače kot takrat, ko nastopi bolezen ali utrujenost. Iz tega po drugi strani lahko sklepamo, da nam določene stvari pomagajo dvigniti našo frekvenco. In raziskave kažejo, da je temu res tako.

Meritve biofrekvenc živil so namreč pokazale, da imajo prav začimbe sposobnost dviganja valovanja človeških celic in posledično ohranjajo ter izboljšujejo naše zdravje. To velja za sveže in posušene začimbe kot tudi za njihove alkoholne izvlečke in eterična olja.

Celice zdravega človeka vibrirajo na frekvenci med 62 in 68 MHz, le-ta pa naj ne bi padla pod 58 MHz, ker to najpogosteje že pomeni nastop bolezni. Večina hrane, ki jo pojemo, četudi je ta ekološko pridelana, ne preseže valovanja nad 15 MHz. Za razliko od slednjih imajo začimbe zelo visoko valovanje. Najvišje vibrirajo sivka (118 MHz), melisa (102 MHz) in poprova meta (78 MHz). [i]

Redno uživanje začimb je torej zelo podporno našemu zdravju in splošnemu, dobremu počutju. Hkrati pa so začimbe, kot bomo videli v nadaljevanju, lahko tudi odlična podpora telesu v času bolezni. Ne zgolj zaradi visoke vibracije, ampak tudi zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, vitaminov, mineralov in svojih protivnetnih in protimikrobnim lastnosti.

Vir antioksidantov

Zelo razveseljiv je podatek, da so začimbe najboljši, hkrati pa tudi poceni vir antioksidantov. Kljub zdravemu načinu življenja se namreč prostim radikalom v obliki onesnaženega zraka, sevanj, stresa in aditivov v prehrani težko povsem izognemo.

A zato nam v želji po ohranjanju zdravja in dobrega počutja ni potrebno uživati dragih in nepoznanih superživil ali prehranskih dodatkov, saj najdemo pravo zakladnico antioksidantov kar na našem vrtu. V kolikor te možnosti nimate, pa lahko seveda posežete tudi po svežih ali suhih, mletih začimbah ekološke pridelave, ki jih najdete pri lokalnem ponudniku.

To je dobra novica predvsem za tiste, ki jim sadje in zelenjava nista najljubša. Med slednje pogosto spadajo naši otroci. Začimbe lahko brez skrbi uporabimo tudi v njihovi prehrani in ob tem poskrbimo tudi za njihovo boljšo imunsko odpornost. Začimbe lahko v jedi, ki jih uživajo otroci, začnete dodajati okrog prvega leta otrokove starosti.

Seznam po vsebnosti antioksidantov najmočnejših začimb [ii] razkriva, da so z antioksidanti najbogatejše nam poznane rastline: klinčki, posušeni origano, posušeni rožmarin, poprova meta, posušeni timijan, mleti cimet, mleta kurkuma, posušen vanilijev strok, mleti žajbelj, mleti piment, mleti majaron, posušeni peteršilj, mleti muškatni orešček, posušena bazilika …

Seveda na tem mestu velja opozoriti, da je za to, da iz samih zdravilnih rastlin dobimo kar največ, med drugim zelo pomembno njihovo rastišče, pravi trenutek obiranja in pravi način sušenja.

Več napotkov na to temo najdete v članku zdrave dobrote iz shrambe.

Več napotkov o najoptimalnejšem obiranju in sušenju najdete v članku Zdrave dobrote iz shrambe, kjer boste spoznali številne načine za pripravo domače ozimnice in obogatitev shrambe.

Vir vitaminov in mineralov

Dandanes večina nas v času bolezni ali slabega počutja poseže po vitaminskih dodatkih ali konvencionalnih zdravilih, verjetno pa bi bilo bolje, da bi posegli po začimbah in si z njihovo pomočjo povrnili dobro počutje.

Odločitev bo lažja, če vemo, da ima 100 g surovega kivija 92,7 mg vitamina C, medtem ko ima 100 g svežega timijana kar 160,1 mg istega vitamina. [iii] Za primerjavo: 100 g surove limone ima le 53 mg vitamina C.

Tudi če pogledamo splošno uporabljeno začimbo peteršilj, vidimo, da kot zelo bogat vir vitaminov in mineralov med drugim vsebuje vitamine A, B1 do B6, C, K, folno kislino, kalcij, magnezij, železo, kalij in mangan. Slednjega že z eno žlico peteršilja dobimo dovolj, da zadostimo dnevnim potrebam telesa po manganu.

V večini začimb med drugim najdemo visoke vrednosti vitamina C, kalcija, železa, magnezija in kalija.

Že v članku Kako otroku približati zelenjavo sem pisala o tem, da so začimbe bogatejši vir vitaminov in mineralov od večine sadja in zelenjave. Vključujemo jih lahko praktično v vse jedi od zajtrka, kosila, večerje pa vse do sladice.

Na tak način jih lahko ponudimo tudi otrokom, ki odklanjajo določene vrste hrane ali je zaradi alergije ne smejo uživati. S tem poskrbimo, da tekom dneva dobijo vsa potrebna mikrohranila.

Podpora telesu ob bolezni

V večjem delu sveta so začimbe še vedno prva izbira, ko nastopi bolezen. Indijanski vrači in šamani jim celo prinašajo darila in jih prosijo za dovoljenje, preden jih naberejo.

Po drugi plati pa se v razvitem svetu, kjer so nam v lekarnah na razpolago zdravila za praktično vsako tegobo, vedno bolj uveljavlja prepričanje, da si je zdravje mogoče kupiti.

Poglejmo nekaj lastnosti nam najbolj poznanih začimb in njihove sposobnosti podpore telesa, ko nastopi bolezen. [iv]

Najmočnejši v svojem protibakterijskem delovanju je origano, ki mu poleg tega pripisujejo še protivirusno, protiglivično in antioksidativno delovanje. Zelo se priporoča uporaba eteričnega olja origana pri težavah s kandido.

Za zdravljenje bronhialne astme, senenega nahoda, kašlja in celo želodčnih razjed je odličen rožmarin, ki se ga uporablja tudi za pomiritev živcev.

Eterično olje rožmarina je odlična izbira, če potrebujete boljšo koncentracijo v času večjih miselnih naporov.

Kadar imate težave z bolečim in vnetim žrelom, poskusite z uporabo timijana, ki se odlično obnese za zdravljenje težav zgornjih dihalnih poti.

Prav tako je pri vnetem žrelu zelo učinkovito grgranje čaja iz žajblja.

Cimet je vsestransko uporabna začimba. Med drugim je zelo uspešen v boju proti driski, eden najbolj učinkovitih sredstev za dvig odpornosti in ena redkih začimb, ki deluje proti virusom, bakterijam, glivicam in notranjim zajedavcem hkrati.

Ker se v poletnem času hitro zgodi, da nas ali našega otroka piči kakšna žuželka, je dobro vedeti, da melisa zelo učinkovito blaži nelagodnosti ob piku. Njene liste pomečkamo med prsti in namažemo na obolelo mesto.

Druga rastlina, ki nam lahko prinese olajšanje je bazilika. Ko si z njo natremo mesto pika, nas njen vonj istočasno tudi pomiri, kar je še posebej dobrodošlo pri otrocih, ki jih bolečine vznemirijo. Uporabljamo jo lahko tudi na odrgninah in kot obkladek na ranah, ki se slabo celijo.

Poskrbela bo tudi za prebavne težave, saj preprečuje napenjanje, krepi delovanje želodca in deluje blagodejno pri želodčnih krčih ali zaprtju.

Kako od začimb in zelišč dobiti največ

Raziskave so pokazale, da se vse rastline odzivajo na naš odnos, namen in energijo, s katero vstopamo v njihov prostor. Ko začimbe pobiramo ali uporabljamo, je torej zelo pomembno, da to počnemo z veseljem in hvaležnostjo.

Občudujmo jih in uživajmo v njihovem vonju tako med vzgojo, v času pobiranja, kot tudi v času sušenja. Dejstvo je, da prav zaradi zgoraj omenjenega dejstva, kupljene mešanice začimb ne dosegajo takšne moči kot tiste, ki smo jih s spoštovanjem in ljubeznijo naredili sami. Kajti naša energija lahko pripomore k večji zdravilni moči začimb.

Drug pomemben dejavnik je njihova vloga pri zdravljenju. Zdravila so nam danes na dosegu rok. A vendar začimb ni mogoče podkupiti, do njih moramo imeti popolnoma drugačen odnos in globoko spoštovanje, da iz njih dobimo kar največ. Z njimi sodelujemo in jih na nek način prosimo za pomoč. Tega se zelo dobro zavedajo marsikatera ljudstva, ki še danes z globokim spoštovanjem do rastlin, z njihovo pomočjo zdravijo številne tegobe.

Pri zdravljenju se lahko osredotočamo le na telo, a veliko zdravilcev meni, da je to zelo neproduktivno, saj se vsaka bolezen začne na ravni energijskega telesa. Skozi to zavedanje lahko jasno vidimo, zakaj zdravilo ne more biti tako vsesplošno učinkovito, kot so lahko začimbe. Zdravilo se dotakne le našega telesa, medtem ko izvorna težava ostane del nas, kot korenina, iz katere problem znova vzklije. Zatorej je za uspešno zdravljenje potrebno »izkopati« to energetsko korenino, pri čemer nam pomagajo prav zdravilne moči rastlin. [v]

Kot vidimo, so začimbe neverjetne, visoko vibrirajoče, vitaminov in antioksidantov polne rastline. Če do njih pristopimo z ljubeznijo in spoštovanjem, si zagotovimo, da bomo deležni vseh njihovih moči, v največji možni meri.

Opombe in viri

[i] Več podatkov najdete v knjigi Ščepec védenja: zamolčane zdravilne moči začimb (2017), avtorji Sanja Lončar, Sabina Topolovec, Marija Kočevar Fetah, Nadja Baćac, Rajko Škarič.

[ii] https://www.superfoodly.com/orac-values/

[iii] National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 – dostopno na povezavi: https://data.nal.usda.gov/dataset/composition-foods-raw-processed-prepared-usda-national-nutrient-database-standard-referen-14

[iv] Več napotkov za uporabo najdete v knjigi Ščepec ustvarjanja: kako od začimb dobiti največ (2016), avtorji  Sanja Lončar, Sabina Topolovec, Marija Kočevar Fetah in drugi.

[v] Več podatkov najdete v knjigi Sacred Plant Medicine: The Wisdom in Native American Herbalism (2006), avtor Stephen Harrod Buhner.

Delite objavo s prijatelji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Odkrijte podobne objave

EXTRA NOVICE

Vam je všeč objava?

Prijavite se na extra novice in prejmite ekskluzivno vsebino za bralce z dobrim okusom.

Več o avtorju

Sodelujte in napišite svoj komentar.

Živjo. To je extraveganza.

Spletni portal za bralce z dobrim okusom.

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje analitike uporablja spletne piškotke. S pregledovanjem strani se strinjate z njihovo uporabo.​