Ste vedeli, da lahko čistila naredite tudi sami?

Njihova izdelava je preprosta in sestavine imate najverjetneje že doma. Po učinkovitosti prav nič ne zaostajajo za kupljenimi čistili in še znatno cenejša so.

Včasih je potrebno poznati le nekaj trikov, kako lahko pri čiščenju, med drugim, uporabimo alkoholni kis, sodo in limono v naš prid.

S tem, ko čistil ne kupujemo v trgovinah, smo tudi bolj prijazni do okolja, saj se izognemo kopici strupov in plastiki, v katero so pakirana. Hkrati pa poskrbimo še za svoje zdravje. Sploh, če smo mi ali kdo od naših družinskih članov alergik.

Preden se lotite izdelave, razmislite le o embalaži, v katero boste narejena čistila shranili. Najbolje bo, če vam uspe najti stekleno. Brez skrbi pa lahko ponovno uporabite tudi očiščeno embalažo vašega starega čistila. Svetujem vam takšno, ki vam bo omogočila, da boste čistilo razpršili po površini, z izjemo embalaže za doma izdelan detergent za perilo. Za slednjega lahko uporabite 4 litrsko plastenko starega detergenta.

Naj vam torej predstavim nekaj preprostih in preizkušenih receptur za doma narejena čistila.

#1 UNIVERZALNO ČISTILO

1 skodelica alkoholnega kisa
1 skodelica vode
limonina skorjica
vejica rožmarina

Limonino skorjico in vejico rožmarina dodajte v mešanico vode in alkoholnega kisa ter pustite stati teden dni. Nato precedite in prelijte tekočino v izbrano embalažo.

V kolikor se vam mudi, lahko v mešanico vode in kisa dodate le nekaj kapljic eteričnega olja limone. Taka mešanica ne rabi stati, le pretresite jo pred vsako uporabo.

Alkoholni kis bo poskrbel za razmaščevanje, uspešno odstranil plesni in sledi vodnega kamna ter razkužil površine. Limonina skorja in vejica rožmarina bosta vašemu čistilu dodala prijetnejši vonj. Eterično olje limone pa ima poleg svežega vonja tudi protivirusne, protibakterijske in protiglivične lastnosti.

UPORABA

Čistilo je vsestransko uporabno. Odlično se obnese za čiščenje kopalniških in kuhinjskih površin, tuš kabin, umivalnikov in pip, saj odstranjuje vodni kamen in razkužuje. Z njim lahko učinkovito očistite stene in police v hladilniku, prav tako okna in ogledala. Primeren je tudi za čiščenje talnih površin.

domača čistila doma narejena čistila extraveganza

#2 ČISTILO ZA PEČICO

soda bikarbona
voda

Sodi bikarboni dodajte toliko vode, da dobite gosto pasto.

UPORABA

Pasto razmažite po površini pečice in pustite nekaj časa delovati.

Z gobico nato nežno zdrgnite površine pečice in obrišite. Soda bikarbona bo površine razmastila in hkrati odstranila morebitne vonjave.

domača čistila doma narejena čistila extraveganza

#3 ČISTILO ZA POMIVALNI/PRALNI STROJ

Pol litra alkoholnega kisa vlijte v pomivalni/pralni stroj in praznega zaženite na najvišji temperaturi. Kis bo stroj dezinficiral, odstranil neprijetne vonjave in morebitne ostanke vodnega kamna.

Še en namig: ob vsakem pranju lahko v pralni stroj dodate 1 dcl alkoholnega kisa, ki ga vlijete v predel, namenjen mehčalcu. Ta bo poskrbel za čiste cevi in mehko perilo, ki bo po koncu pranja tudi lepše dišalo po pralnem prašku.

#4 ČISTILO ZA LESENE KUHINJSKE DESKE

Limono* prerežite na pol in z njo podrgnite lesene deske za rezanje. S tem jih boste očistili in razkužili.

Če vam je na deski ostal madež, lahko nanj stisnete sok limone in pustite delovati nekaj minut ter nato obrišete.

* Uporabite ekološko pridelane limone, saj ne vsebujejo pesticidov in drugih nevarnih kemikalij.

#5 ČISTILO ZA PREPROGE

Soda bikarbona odlično osveži preproge in odstrani neprijetne vonjave. Posujete jo po preprogi in pustite delovati 15 – 30 minut. Po preteku časa preprogo dobro posesajte.

Madeže na preprogah lahko odstranite tudi z mešanico kisa in vode oz. našim univerzalnim čistilom. Popršite neposredno na madež in pustite delovati nekaj minut. Po preteku časa nežno podrgnite z gobo in blago milnico.

domača čistila doma narejena čistila extraveganza

#6 ANTIBAKTERIJSKO ČISTILO Z ETERIČNIMI OLJI

1 skodelice vode
1/2 skodelice alkoholnega kisa
10 kapljic eteričnega olja čajevca
10 kapljic eteričnega olja limone

Sestavine zmešate v embalaži z razpršilko in pred vsako uporabo dobro pretresete.

UPORABA

Čistilo lahko uporabljate za dezinfekcijo kopalniških in kuhinjskih površin. Primerno je tudi za čiščenje tal.

Eterični olji čajevca in limone delujeta protivirusno, protibakterijsko in protiglivično. V isti namen lahko enako učinkovito uporabite tudi eterično olje sivke ali evkaliptusa (E.globulus).

#7 TEKOČI DETERGENT ZA PERILO

120 g trdega naravnega mila (lahko uporabite trdo milo za madeže)
5 žlic pralne sode*
3 l vode
20 kapljic eteričnega olja po vaši izbiri

Milo naribamo. Vodo segrevamo in, še preden zavre, vanjo stresemo koščke mila. Mešamo toliko časa, da se milo popolnoma raztopi. Odstavimo in dodamo še pralno sodo. V času, ko se naša zmes ohlaja, jo je potrebno večkrat premešati, dokler ni popolnoma hladna. Le na tak način bomo dobili lepo homogeno teksturo. Na tej točki lahko v hladni detergent dodamo eterično olje po naši izbiri.

Velikokrat se zgodi, da se naš detergent čez noč spet nekoliko strdi. To je pri naravnih praških za perilo popolnoma normalno. Preden ga uporabimo, ga le dobro pretresemo. V kolikor se nam zdi zmes pregosta, dodamo malo vode in dobro premešamo s paličnim mešalnikom.
Za shranjevanje uporabimo embalažo, ki drži 4 l tekočine, saj bomo na tak način detergent lažje pretresli.

* Pralno sodo lahko, v prahu ali tekočo, kupimo v vseh bolje založenih trgovinah. Brez težav pa jo naredimo tudi sami iz navadne sode bikarbone. Le to stresemo v pekač in pečemo približno pol ure na 200°. Na visoki temperaturi namreč soda bikarbona spremeni svojo zgradbo in tako dobimo pralno sodo.