Domača čokolada po vašem okusu – veganski recept

Kako pregrešno sladico spremenimo v zdrav prigrizek. Naredite čokolado po vašem okusu kar doma. Potrebujete le 4 osnovne sestavine in dodatke po vaši izbiri.
veganska cokolada domaca extraveganza

Čokolada, ta sladka pregreha, ki si jo lahko privoščimo le tu in tam. Ali pač?

Z malo časa in dobre volje se lahko lotite izdelave čokolade doma, kar vam bo prineslo številne koristi. Prva je ta, da si boste lahko izdelali čokolado povsem po vašem okusu. Prav tako boste sami izbrali kvalitetne sestavine in tako točno vedeli, kaj jeste. Če pazite na to, katera sladila uporabljate pri pripravi sladkih jedi, je to idealna priložnost, da sladkor zamenjate za kaj bolj zdravega.

Čokolada lahko tako hitro postane zdrav prigrizek. Ko boste recept že poznali, pa se le še igrate z dodatki in ustvarjate vedno nove verzije vaše najljubše čokolade.

potrebujete samo 4 osnovne sestavine in nekaj dodatkov po vaši izbiri
izdelava čokolade ne zahteva posebnih spretnosti in jo sami pripravite brez težav
za pripravo ne potrebujete pečice, samo hladilnik oz. skrinjo
lahko uporabite modelčke za čokolado ali samo peki papir in pekač

Veganska domača čokolada

Ravno prav sladka in omamno dobra čokolada, ki ji sami dodate točno tiste dodatke, ki jih imate najrajši. Naredite čokolado po vašem okusu kar doma.
Avtorstvo: Nina Petauer
Navdih: zdrava čokolada
veganska cokolada domaca extraveganza
priprava: 30 min
kuha ali peka: 0 min
čakanje: 10 min
skupni čas: 40 min
št. porcij: po želji
vegansko
enostavno
brez glutena

Sestavine

100g kakavovega masla
140 g presnega kakava (lahko tudi navadnega nesladkanega kakava)
cca. 80g agavinega sirupa
ščep soli
začimbe po izbiri
POTREBUJETE TUDI:
metlico za mešanje
silikonske modelčke za izdelavo čokolade ali peki papir in večjo posodo z robom oz. pekač

Postopek

Kakavovo maslo počasi stopite nad parno kopeljo. Ko maslo postane tekoče, lahko pričnete z mešanjem čokolade.
V stopljeno kakavovo maslo stresete kakav in počasi mešate, da dobite homogeno zmes brez grudic.
Zmesi dodate ščep soli in agavin sirup, katerega količino lahko prilagajate po svojem okusu.
Že tukaj lahko okus vaše čokolade izboljšate z izbranimi začimbami. Poskusite lahko eno ali ustvarite mešanico začimb po vašem okusu. Nekaj idej, ki jih sama rada uporabim: cimet, vanilija, janež, kardamom, nastrgana lupinica pomaranče, kajenski poper ali čili.
Aromatično čokoladno mešanico prelijte v vaš model za čokolado in tukaj se vaše ustvarjanje začne.
V vašo čokolado lahko dodate, karkoli vam zadiši. Najlažje bo, če izbrani dodatek ali več teh preprosto posujete po še stopljeni čokoladi, v željeni količini. Nekaj predlogov za dodatke lahko najdete v nadaljevanju objave, pod receptom.
Ko ste zadovoljni s svojim izdelkom, je čokolado potrebno le še strditi. Pekač ali modelček postavite za 10 minut v skrinjo ali za 1 uro v hladilnik. Čas hlajenja je odvisen od velikosti modelčka, ki ste ga uporabili. Zato ga po potrebi prilagodite.
Ko je čokolada trda, jo nalomite oz. stisnite iz modelčkov in se prepustite neverjetni eksploziji okusov vašega novega najljubšega čokoladnega prigrizka.

Opombe in namigi

Predlagam, da vnaprej razmislite, kakšen modelček za čokolado boste uporabili. Kupite lahko silikonske modelčke, s pomočjo katerih lahko izdelujete manjše ali večje čokoladice. Za prvič je povsem v redu, če uporabite večjo posodo z robom ali kar pekač in peki papir. S peki papirjem dobro obložite modelček tako, da čokolada ne bo tekla mimo in jo boste kasneje lažje dvignili.

Za izdelavo svoje čokolade lahko uporabljate različna sladila. Na začetku je lažja izdelava s sladili, ki so v tekoči obliki, kot sta na primer agavin ali javorjev sirup. Lahko uporabite tudi pasto iz datljev. V vsakem primeru najdite sladilo, ki vam najbolj ustreza.

Kot maslo lahko uporabite tudi kombinacijo kakavovega in kokosovega masla. Več kot bo kokosovega masla, mehkejša bo čokolada na sobni temperaturi. Vsekakor svetujem, da čokolado hranite v hladilniku.

Dodatki po vaši izbiri.

V vašo čokolado lahko dodate, karkoli vam zadiši. 

Oreščke
dodajte, če imate radi, da v vaši čokoladi prijetno hrustlja. Lešniki, arašidi ali pistacije so samo ena od izbir. Predlagam, da oreščke prej popražite, saj bodo s tem pridobili še boljši okus.

Za prijetno hrustljavost bodo poskrbela tudi zdrobljena kakavova zrna.

V kolikor vam bolj kot oreščki prijajo semena, lahko uporabite sezam ali konopljina semena.

Tisti bolj sladkosnedi lahko za dodatno sladkobo dodate suho sadje, kot so brusnice, rozine, koščki ananasa, goji jagode …

Če obožujete okus kokosa, lahko po čokoladi posujete kokosove kosmiče ali čips.

Proteinske čokoladice preprosto ustvarite tako, da delež kakava zamenjate z vašimi najljubšimi proteini v prahu. Lahko si jih enostavno in poceni pripravite tudi sami doma.

Za konec pa le še to …

Okus in hranilna vrednost čokolade je v prvi vrsti odvisna od kvalitete vašega izbranega kakava. Kvaliteten presni kakav je poln antioksidantov in odličen vir magnezija, železa, kroma, mangana, cinka, bakra, celo C vitamina. Prav tako v kakavu najdemo veliko vlaknin, ki ugodno vplivajo na našo prebavo in čistijo črevesje.

Poleg vseh omenjenih prednosti pa naj bi kakav vplival tudi na proizvodnjo serotonina, hormona sreče, v našem telesu. Le ta nam pomaga pri soočanju s stresom, dviga razpoloženje in odpravlja tesnobo. Več kot odličen razlog, da si sami izdelate čokolado, v kateri boste uživali brez slabe vesti.

Recept imate in izbira med pregrešno sladico in zdravim prigrizkom je od danes naprej povsem v vaših rokah.

Delite objavo s prijatelji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Odkrijte podobne objave

EXTRA NOVICE

Vam je všeč objava?

Prijavite se na extra novice in prejmite ekskluzivno vsebino za bralce z dobrim okusom.

Več o avtorju

Sodelujte in napišite svoj komentar.

Živjo. To je extraveganza.

Spletni portal za bralce z dobrim okusom.

Ime recepta:Veganska domača čokolada

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje analitike uporablja spletne piškotke. S pregledovanjem strani se strinjate z njihovo uporabo.​