Ne marate zajtrka? V ”Breakfast klub” bomo tokrat pripeljali, samo za vas, en specialen recept za vse ajdove ljubitelje! Ob kaljenju pridobi še prav posebno poudarjen krušni okus, prav tako pa je tudi izjemno hrustljava! Tale domača ajdova granola bo prav sigurno zamenjala vse tiste predrage in presladke granole iz trgovine, dala pa vam bo tudi mnogo nadaljnjih idej za drugačen zajtrk. Postrezite si jo z nekaj toplega rastlinskega mleka in svežim sezonskim sadjem …

Ne spreglejte, na koncu recepta vas čaka še ena zanimivost o kaljeni ajdi.

Domača granola s kaljeno ajdo

Okusna, zdrava in polnovredna domača granola, ki iz kaljene ajde prebudi poln okus. Za nekoliko igrivosti in naravne sladkobe smo dodali še kokosov čips, suhe marelice in mandljev.
Avtorstvo: Ana Kovač
Recept za domačo granolo s kaljeno ajdo
priprava: 15 min
kuha ali peka: 45 min
čakanje: 1–8 ur za namakanje, 24 ur za kaljenje
skupni čas: 25 ur
št. porcij: 580 gramov granole
vegansko enostavno

Sestavine

 • 300 g nepražene ajde*
 • 80 g mandljev
 • 70 g kokosovega čipsa (sama sem uporabila takega z dodanim kokosovim sladkorjem)
 • 65 g na soncu sušenih, suhih marelic
 • 4 JŽ ekstra deviškega, hladno stiskanega kokosovega olja
 • 4–5 JŽ javorjevega sirupa (odvisno, kako sladko granolo želite)
 • ½ ČŽ vanilijevega ekstrakta
 • ščepec soli

Še malo idej za zdrav in polnovreden zajtrk! Preverite 5 domiselnih veganskih receptov za kosmiče in kaše.

Postopek

KALJENA AJDA

 1. Ajdo dobro speremo pod mlačno vodo (najbolje kar v večjem cedilu), nato jo prestavimo v veliko posodo ter prekrijemo z dovolj hladne vode (vsaj 3-krat toliko, kot je ajde). Lahko jo pustimo namakati najmanj 1 uro ali največ čez noč. Sama sem jo namočila opoldne, za približno 5 ur.
 2. Ob koncu namakanja ajdo dobro speremo pod hladno vodo in jo tako očistimo odvečne sluzi oz. škroba, ki ga je spustila. V primeru daljšega namakanja (več kot 1 uro) ajdo spiramo tudi vmes, vsaj enkrat ali dvakrat. Dobro odcedimo.
 3. Mokro ajdo raztresemo po čistem, razgrnjenem prtu in jo enakomerno prerazporedimo z roko. To lahko storimo v kuhinji ali katerikoli drugi, dovolj zračni sobi, čas sušenja in kaljenja pa bosta nekoliko odvisna od vlage v prostoru, sezone in pa seveda tudi od časa namakanja.
 4. Počakamo 24 ur. V kolikor se bo ajda po 24 urah zdela še vedno nekoliko vlažna na otip, jo lahko pustimo sušiti še nekaj časa, ali pa jo do konca posušimo kar v pečici na 45°C, vratca pečice pa podpremo z ročko kuhalnice, da sproti odvajamo odvečno vlago. Dobrodošla pa je seveda tudi uporaba dehidratorja.

GRANOLA:

 1. Suho, kaljeno ajdo sedaj natrosimo v večjo posodo in dodamo vzdolžno narezane mandlje (na polovičke ali pa kupite mandljeve lističe), ščepec soli, raztopljeno kokosovo olje, javorjev sirup ter vanilijev ekstrakt. Vse dobro premešamo. Kokosov čips in suhe marelice bomo dodali kasneje.
 2. Pečico ogrejemo na 130°C.
 3. Večji pekač obložimo s papirjem za peko in po njem s spatulo enakomerno razporedimo granolo, na dober centimeter debeline.
 4. Pečemo približno 45 min oz. dokler granola dobro ne zadiši in postaja na videz malenkost zapečena (to bo najbolj opazno na mandljih).
 5. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo granoli, da se popolnoma ohladi na sobni temperaturi. Tačas narežemo suhe marelice na kose poljubne velikosti.
 6. Ohlajeni granoli zdaj primešamo suhe marelice in kokosov čips, vse skupaj pa spravimo v steklen kozarec ali plastično posodo.
 7. Shranimo na hladnem, najbolje kar v hladilniku in porabimo v približno 1 tednu.

Za posebna jutra pa si privoščite vrhunske palačinke z drožmi – brez jajc, brez mleka. Tako enostavne, da uspejo prav vsakomur.

Opomba

* Nepraženo ajdo prepoznamo po nekoliko svetlejši, zelenkasto-sivi barvi, ki se bistveno razlikuje od rjave, torej pražene ajde, kakršno sicer bolj poznamo iz naših tradicionalnih slovenskih jedi. Toplotno obdelana ajda ne bo kalila, niti je nima smisla namakati, zato njeno uporabo v tem receptu odsvetujemo.

Ali ste vedeli?

Ste vedeli, da je prav slovenska študija v letu 2011 ugotavljala, da 14 dni stari kalčki ali mikrozelenje iz ajde že vsebujejo toliko fagopirina, kolikor ga zelenje odrasle rastline? Fagopirin je spojina, ki v večjih zaužitih količinah povzroča fotosenzibilizacijo – povečano občutljivost na sonce, kar lahko izzove kožne izpuščaje. Zaradi potencialne toksičnosti se torej odsvetuje uživanje ajdovega mikrozelenja oz. pitje surovega soka iz le-tega (kot to delamo npr. s pšenično ali ječmenovo travo). Toda brez skrbi! Sama ajdova zrna NISO problematična, v našem primeru enodnevnega kaljenja repki ne bodo bistveno zrasli, prav tako pa jih bomo tudi toplotno obdelali.