Če še nikoli niste delali domače jušne osnove, vas bo bogatejši okus jedi, pripravljenih z njo, navdušil. Nobena jušna kocka ali kupljen ojačevalec okusov se ne more primerjati z naravnimi aromami, ki bodo vsako vašo jed dvignile na nov nivo. Rižota postane vrhunska italijanska specialiteta, omake za testenine večdimenzionalne mojstrovine in enolončnice tako okusne, da bodo vsi želeli repete.

V nadaljevanju odkrijte razloge, zakaj tudi vrhunski chefi prisegajo na domačo jušno osnovo, in recept, kako jo pripraviti. Z vami delimo tudi namige, katero zelenjavo uporabiti in katere rajši ne.

3 prednosti domače jušne osnove

Če še razmišljate, ali se splača vložiti nekaj časa (ki je lahko izjemno kratek, če imate ekonom lonec), preverite 3 razloge, ki vas bodo prepričali.

1. Okusnejše jedi

Vsaka jed, v kateri lahko namesto vode uporabite zelenjavno jušno osnovo, bo okusnejša. Od hitrega kuskusa, rižot, enolončnic do kremnih juh. Ne obstaja jed, pri kateri vam bo uporaba jušne osnove ostala neopažena.

2. Boljša izbira

Izognite se visokim količinam soli, maščobam in ojačevalcem okusov v kupljenih jušnih kockah ali podobnih dodatkih. V domači jušni osnovi boste našli samo zelenjavo in vodo – sol dodajte pri kuhanju jedi, saj lahko tako najbolje dozirate slanost in začinjenost jedi.

3. Prilagodite okus ali barvo

Izkušenejši mojstri bodo cenili, da lahko prilagodijo okus ali barvo jušne osnove jedem, ki jih pripravljajo. Tako lahko dodate ingver in stebelca koriandra v azijske jušne osnove ali pa obogatite zelenjavno osnovo z malo rdeče pese, če boste z njo kuhali npr. boršč.

Katera zelenjava da in katera ne (plus izjeme)

Preden skočite do recepta, preverite še, katera zelenjava bo vašo jušno osnovo obogatila in katera jo utegne pokvariti. Osnovo pravilo je, da se izogibate zelenjavi, ki utegne pokvariti okus osnove (npr. kapusnice, ki vsebujejo veliko žvepla) ali pa močno spremeniti njeno barvo (npr. rdeča pesa), kar vpliva na vse končne jedi, pripravljene z osnovo.

Zelenjava, ki se odlično obnese

  • Čebula
  • Šalotka
  • Por
  • Česen
  • Korenje
  • Peteršilj (koren, stebelca in listi)
  • Koriander (stebelca in listi), za azijsko jušno osnovo
  • Pastinak
  • Zelena (gomolj, stebla in listi)
  • Grah
  • Špargljevi vršički
  • Koruzni storži

Zelenjava, ki se je rajši izognite

  • Gnili ali poškodovani deli katere koli zelenjave
  • Artičoke
  • Zelje
  • Cvetača
  • Brokoli
  • Ohrovt (navadni, brstični, kodrolistni)
  • Hren
  • Koleraba
  • Repa
  • Paprika in čili
  • Jajčevec
  • Endivija, rukola, radič in solate z grenkim priokusom
  • Okra
  • Špinača
  • Blitva
  • Koromač
  • Večje količine zelišč z zelo močnimi aromami (bazilika, origano, rožmarin, žajbelj)

Zelenjava, ki jo premišljeno dodajte

  • Rdeča pesa, vijoličasto korenje za močno obarvano jušno osnovo in jedi
  • Šparglji, gobe za jušno osnovo in jedi z močnimi okusi
  • Krompir, sladek krompir, buče, saj ustvarjajo motno jušno osnovo
  • Bučke, solata, paradižnik, če jih boste uporabiti takoj, saj niso najboljši kandidati za daljše shranjevanje v hladilniku ali zamrzovalniku
  • Ingver za azijsko jušno osnovo
  • Kurkuma, saj daje močno rumeno obarvano jušno osnovo grenkega priokusa

Zelenjavna jušna osnova ima najboljši okus, če je pripravljena iz ekoloških in sezonskih sestavin. Preverite vodič, katera zelenjava uspeva v katerem mesecu.

Kje hraniti zelenjavne odpadke?

V enem dnevu verjetno ne boste ustvarili dovolj zelenjavnih odpadkov, da bi takoj skuhali jušno osnovo. Zato lahko v hladnilniku ali zamrzovalniku hranite vrečko, ki jo sproti polnite z vsemi ostanki zdrave zelenjave – od olupkov, listov, korenin in ostalih kosov.

Ko je vrečka polna, pa preprosto naredite novo dozo jušne osnove za nekaj časa.

Domača jušna osnova iz zelenjavnih odpadkov

Recept, v katerem lahko izkoristite vse konce zelenjave, ki bi jih sicer zavrgli. Pripravite odlično jušno osnovo, ki bo poskrbela za vrhunski okus vsake jedi.
Avtorstvo: Azra M. Češek
jusna_osnova_recept_zelenjavni_odpadki_extraveganza (1)
priprava: 0 min
kuha ali peka: 15 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 15 min
št. porcij: odvisno od količine zelenjave

Sestavine

  • zelenjavni ostanki
  • voda

Postopek

  1. Zelenjavne odpadke stresite v kozico ali lonec. Prelijte z vodo, da zelenjavo dobro prekrije. (Za prilagoditev recepta za kuhanje v ekonom loncu preverite navodila spodaj.)
  2. Kuhajte 20 minut.
  3. Malo ohladite in precedite. Zelenjavo s kuhalnico pritisnite ob cedilo, da iztisnete sokove.
  4. Ohlajeno jušno osnovo shranite v hladilniku (do 3 dni) ali pa zamrznite.

Preverite tudi ostale trike za okusnejše veganske jedi. Ne glede na to, ali ste začetnik ali pa izkušen gastro-akrobat.

Kuhanje v ekonom loncu

Priprava domače jušne osnove je z ekonom loncem še enostavnejša. Potrebujete nekoliko manj vode, kar pomeni, da ima jušna osnova še bogatejši okus. Nalijte je toliko, da sta ⅔ zelenjave v vodi, nekaj je lahko gleda ven.

Predvsem pa skrajšajte čas kuhanja. Namesto 20 minut, kuhajte zelenjavne ostanke približno 3–5 minut na visokem pritisku (ali 7–10 na nizkem). Upoštevajte krajši čas, če so zelenjavni ostanki manjši in ne vsebujejo gomoljnic, daljši, če kuhate velike kose zelenjave in gomoljnice.

Shranjevanje zelenjavne osnove

Ko enkrat pripravite zelenjavno jušno osnovo, jo lahko shranite v hladilnik in porabite v nekaj dneh. Lahko jo tudi zamrznete v manjše posodice (npr. 1 ali 2 dcl) ali pa uporabite modelčke za led, da natančneje dozirate količino osnove, ki jo boste uporabili. Tako lahko pripravite večjo količino enkrat na nekaj mesecev.