Pred nami so hladnejši dnevi, ki v meni vedno prebudijo željo po tistih nekaj trenutkih zase. Najraje svoje minute preživim zleknjena na kavču, skrita pod toplo odejo in s skodelico omamno dišečega čaja v roki. V drugi roki pa seveda ne sme manjkati dobra knjiga.

Čaj je brez dvoma moj najljubši topel napitek v hladnejših dneh. Med široko izbiro lahko posežemo po pravih čajih, kot sta zeleni in črni, sadnih ali zeliščnih. Seveda pa si, kot večino stvari v življenju, tudi čaj lahko prilagodimo svojim željam in potrebam.

Topel zeliščni napitek nas sprosti in blagodejno vpliva na naše zdravje. Kot tak, naj bi bil čaj tudi najstarejša oblika medicinske rabe zdravilnih zelišč.

Priprava čaja

Čaj navadno pripravljamo kot poparek, prelivek ali prevretek.

Kadar zelišča prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati nekje od 5 do 10 minut, je to poparek. Tako pripravljen poparek nato precedimo in pijemo kot čaj ali pa ga uporabimo kako drugače npr. za grgranje, namesto ustne vodice ali kot tonik za obraz. Na tak način pripravimo cvetove ali liste, pri katerih bi dolgotrajnejše segrevanje uničilo zdravilne snovi, ki jih vsebujejo.

Kadar pripravljamo prelivek ali izvleček, zelišča prelijemo z vodo sobne temperature in pustimo stati določen čas ali čez noč ter občasno premešamo. Na takšen način pripravljamo zelišča, ki so še posebej občutljive na višje temperature.

Če so zdravilni deli rastlin bolj trdi, jih je potrebno prekuhati, saj voda težje prodira v njih, prav tako pa v večini primerov vsebujejo zdravilne snovi, ki so obstojne na visoki temperaturi. Rastline prelijemo s hladno vodo, zavremo in kuhamo od 5 do 20 minut, odvisno od dela, ki ga uporabimo. Nato prevretek pustimo še nekaj časa stati, preden ga precedimo.

Čajne mešanice

Če smo bili spomladi in poleti pridni ter smo nabirali in sušili zelišča, si lahko sedaj iz teh pripravimo zeliščne mešanice, ki bodo ustrezale našim potrebam, željam in izbranemu okusu. Vsako zelišče ima namreč svoje zdravilne učinke, poleg tega pa se določena zelišča med seboj lepo dopolnjujejo.

V času zimskih bolezni bodo takšne čajne mešanice odlična prva pomoč in podpora za naše telo. Obstajajo seveda še drugi načini, na katere lahko podpremo svoje telo. Več nasvetov, kako lahko pomagate svojemu telesu, najdete v članku Naravni pripravki za pomoč ob bolezni.

Preverite tudi naravne načine za krepitev imunskega sistema cele družine.

Čajne mešanice pripravljamo iz enakega deleža suhih zelišč in jih hranimo v steklenih kozarcih s pokrovom, na temnem in hladnem mestu. V kolikor katerega od zelišč iz predlaganih mešanic nimamo, ga lahko brez težav izpustimo ali dokupimo pri lokalnem zeliščarju.

Nikar pa ne pozabimo. Čaj je odličen zdravilni napitek, a ni najboljši napitek za hidracijo telesa. Le ta je ob bolezni in v hladnih mesecih še kako pomembna. Zato ob čaju vedno zaužijte tudi dovolj tople ali mlačne vode.

#1 Čajna mešanica proti črevesnim težavam

V mešanico v enakih delih dodamo:
– klinčke
– kumino
– janež
– poprovo meto
– meliso
– timijan

Dve žlici mešanice prelijemo s pol litra mrzle vode in segrevamo do vretja. Nato odstavimo in pustimo prevretek stati 5 minut, nakar ga precedimo. Na dan spijemo dve skodelici.

#2 Čajna mešanica za podporo ob prehladu

V mešanico v enakih delih dodamo:
– cvetove lipe
– cvetove bezga
– lučnik
– dobro misel

Dve žlici mešanice prelijemo s pol litra mrzle vode in zavremo ter kuhamo še 2 minuti. Nato čaj odstavimo in pustimo stati še nekaj minut. Precejen čaj počasi pijemo čez dan.


Želite svoje telo očistiti strupov in nečistoč? Spoznajte 8 enostavnih načinov za nežno razstrupljanje telesa.

#3 Čajna mešanica za krepitev imunskega sistema

V mešanico v enakih delih dodamo:
– ameriški slamnik
– poprovo meto
– suhe šipkove plodove

Dve žlici mešanice prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo poparek stati 10 minut. Na dan spijemo dve skodelici precejenega čaja, najbolje pred jedjo.

#4 Čajna mešanica za čiščenje krvi

V mešanico v enakih delih dodamo:
– regratove liste
– koprivne liste
– rmanove cvetove
– ozkolistni tropotec

Dve žlici mešanice prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo stati 10 minut ter precedimo. Dnevno spijemo dve do tri skodelice toplega čaja.

#5 Čajna mešanica za pomiritev in boljši spanec

V mešanico v enakih delih dodamo:
– baldrijan
– šentjanževko
– meliso

Žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 2 minuti ter precedimo. Popijemo pred spanjem.

#6 Čajna mešanica proti migreni in glavobolu

V mešanico v enakih delih dodamo:
– kumino
– semena komarčka

Žlico mešanice zdrobimo v možnarju in prelijemo z vrelo vodo. Pokrito pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Dnevno spijemo dve do tri skodelice toplega čaja.

Za konec še opozorilo

Ne samo, da so doma nabrana in posušena zelišča bolj polna zdravilnih snovi, tudi varnejša so. Tukaj velja predvsem opozorilo glede uporabe čajnih vrečk. Raziskovalci iz Kanade so pred kratkim objavili svoje ugotovitve, po katerih naj bi ena čajna vrečka v vrelo vodo izpustila kar 11,6 milijard mikroplastičnih in 3,1 milijard nanoplastičnih delcev. [i]  Čeprav vpliv teh delcev na zdravje zaradi pomanjkanja raziskav še ni znan, velja biti previden.

Opombe

[i] Povzetek raziskave na: https://www.mcgill.ca/newsroom/
channels/news/some-plastic-your-tea-300919
.