Barve, teksture, enostavna priprava … težko se odločim, kaj mi je najljubše pri receptu za domače korenčkove njoke v kremni grahovi omaki. Pripravila sem jih iz istega testa kot korenčkove rezance, saj mi je poleg živahne barve zelo všeč nežen okus pečenega korenja, ki ga je čutiti tako v testeninah kot njokih.

Tokrat sem njoke postregla s kremno grahovo omako, ki sem ji dodala še nekaj lističev mete. Če še niste poskusili kombinacije mete in graha, jo boste zagotovo vzljubili. Lahko jo dodate tudi v grahovo juho z brezglutenskimi žličniki.

Barve, barve, barve – na tem krožniku jih ne manjka.

Domači korenčkovi njoki in kremna grahova omaka

Enkratni domači njoki s korenčkovim pirejem, postreženi s kremno grahovo omako.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
domaci_korenckovi_njoki_grahova_omaka_recept_extraveganza1
priprava: 10 min
kuha ali peka: 30 min
čakanje: 40 min
skupni čas: 1 ura 20 min
št. porcij: 2 porciji

Sestavine

KORENČKOVI NJOKI

  • ostra pšenična (bio) moka – 2 skodelici
  • korenčkov pire – 1 skodelica
  • sol – ščepec

KREMNA GRAHOVA OMAKA

  • grah (svež ali zamrznjen) – 2 skodelici (približno 400 g)
  • voda – približno 200 ml
  • sol, črni poper – po okusu
  • zdrobljen (sušen) česen – ščepec
  • limonin sok – ½ žličke
  • sveža meta – nekaj lističev (oziroma po okusu)
  • domača mandljeva smetana ali smetana iz indijskih oreščkov – dostop do recepta v nadaljevanju (uporabite lahko tudi jogurt) – 120 ml

Preverite tudi recept za domače testenine, ki smo jim dodali malo dimljenega čilija.

Postopek

KORENČKOVI NJOKI

  1. Najprej pripravite korenčkov pire. Korenček narežite in specite v pečici na 200 stopinj, 20 minut. Preložite v blender, dodajte 2 žlici mandljevega masla, malo soli in nekaj žlic mandljevega mleka. Zblendajte v pire in ohladite.
  2. Ohlajen pire dodajte k moki, posolite in zamesite voljno testo. Pustite počivati 30 min.
  3. Iz testa oblikujte svaljke, nato pa njoke in jih kuhajte v vreli, soljeni vodi – tako dolgo, da priplavajo na površje.
  4. Odcedite, nato pa jih na malo olivnega olja popecite v ponvi in začinite z dimljenim čilijem, ki se odlično poda zraven. Po želji lahko dodate tudi kvasne kosmiče.

KREMNA GRAHOVA OMAKA

  1. Grah dajte v ponev in prilijte toliko vode, da ga ravno prekrije. Posolite, zavrite in kuhajte kakšnih 10 minut (svež grah nekoliko dlje).
  2. Predevajte v blender (nekaj žlic graha dajte na stran), dodajte limonin sok, smetano, poper in česen in zmešajte do gladkega (če se vam zdi omaka pregosta, dodajte še malo vode). Prelijte v krožnik, dodajte cela zrna graha in nasekljano meto, premešajte in postrezite z njoki. Po želji potresite s sesekljanimi pistacijami.

Odkrijte tudi recept za božanske “skutne” njoke v lahki cvetačni omaki. Recept ne vsebuje glutena.

BONUS: recept za domačo smetano iz indijskih oreščkov

Domača smetana iz indijskih oreščkov se odlično obnese pri pečenih jedeh, ki jih zgosti in poveže (kot pri veganski musaki). Uporabite jo lahko tudi za pripravo smetanovih omak/prilog (kot je veganski smetanov hren) ali pa za zgostitev juh in enolončnic (kot je enolončnica z veganskimi skutnimi žličniki in zelenjavo).

Dostop do recepta za smetano iz indijskih oreščkov lahko brezplačno pridobite, če izpolnite spodnji obrazec. Če ste že naročeni na Extranovice, pa v svojem inboxu poiščite katere koli Extranovice – tam vas čaka povezava do skrite vsebine.

EXTRA VSEBINA

Domača smetana iz indijskih oreščkov

Odkrijte enostaven (in cenovno ugoden) recept za smetano iz indijskih oreščkov, ki jo lahko uporabite v vseh jedeh, kjer se smetana med peko zgosti.

Vpišite pravi email, saj vam bomo tja poslali dostop do receptov.