V pomladnem času nam narava ponuja veliko zdravih rastlin, ki si jih lahko pripravimo doma za kosilo ali lahko večerjo. Mednje spadajo tudi koprive, ki so glavna sestavina v našem receptu za domače njoke s koprivami.

Zato jih čim prej naberite in iz njih naredite okusne njoke. Samo pazite, da se ne opečete preveč!

Domači njoki s koprivami

Preprost recept za odlične njoke s koprivami. Namig: super se obnesejo tudi z blitvo, špinačo in celo čemažem namesto kopriv.
Avtorstvo: Teja Kragelj
domaci_njoki_koprive_veganski_recept_extraveganza00001
priprava: 10 min
kuha ali peka: 50 min
čakanje: 3 ure
skupni čas: 4 ure
št. porcij: za 3-4 porcije
vegansko
enostavno

Sestavine

  • 6 večjih krompirjev
  • 100 g koprivinih listov (če nimate kopriv, glejte priporočila v opombah)
  • 3 JŽ čičerikine moke
  • od 300 do 500 g ostre pšenične moke
  • 1 ČŽ soli
  • ½ ČŽ popra

Naberite nekoliko več kopriv! Z njimi lahko pripravite tudi enkraten koprivni pesto ali pa odlične veganske polpete s koprivami. Ne vsebujejo glutena, jajc ali mleka.

Postopek

  1. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Damo ga v posodo in kuhamo 30 minut.
  2. Dodamo koprive, ki smo jih prej sprali pod vodo, ter skupaj kuhamo še 10 minut.
  3. Po 10 minutah odstranimo vso vodo iz posode ter s paličnim mešalnikom zmiksamo koprive in krompir.
  4. Maso nato pustimo počivati tako dolgo, da se popolnoma ohladi, približno 3 ure.
  5. Ko je masa dobro ohlajena, ji primešamo čičerikino moko, sol, poper in 300 g ostre moke. Če je masa še preveč mehka, dodamo še 100 g ostre moke in po potrebi še enkrat dodamo. Masa mora biti tako čvrsta, da jo bomo lahko oblikovali v dolgo kačo.
  6. Ko smo dobili primerno testo, se hitro lotimo oblikovanja njokov. Po pomokanem pultu razvaljamo testo v dolgo in tanko kačo. Nato jo z ostrim predmetom (ne z nožem, saj vam bo uničil kuhinjski pult) razrežemo na manjše koščke.
  7. Njoke damo v vrelo vodo in ko priplavajo na površje, jih kuhamo še 5–10 minut.
  8. Postrežemo z najljubšo omako in uživamo ob okusih, ki nam jih je dala narava.

Opombe in namigi

Če nimate kopriv ali želite odlične zelene njoke pripraviti izven sezone kopriv, jih lahko nadomestite z blitvo, špinačo, čemažem … Liste dobro operite in po potrebi odstranite žilnate dele (pri npr. blitvi), sicer se držite zgornjega postopka.