V Ljubljani ni težko dobiti odlične veganske hrane – mnoge kakovostne restavracije dodajajo veganske menije v svojo ponudbo, odpirajo se odlične veganske restavracije. Samo sprehodite se po Ljubljani in na vsakem koraku vas čaka nekaj dobrega za pojesti.

A kaj narediti v tistih situacijah, ko se ne bi sprehajali? Ko želite, da hrana sama pride do vas.

Dostava hrane je zelo delikatna zadeva. Če uspe, je izkušnja vrhunska. V udobju doma ali pisarne lahko pojeste topel obrok, ki se vam je zaluštal prav v tistem trenutku. A do te vrhunske izkušnje je kar nekaj preprek – gneča na cesti, predolg čas priprave hrane, napačno sprejeto ali sprovedeno naročilo.

Zato je vedno priročno, da imate nekaj izbranih restavracij, na katere se lahko 100% zanesete. Zagotovo boste na spodnjem seznamu našli vsaj nekaj ponudnikov, ki vas bodo prepričali s svojo vegansko ponudbo.

Izbrala jih je namreč izjemno stroga žirija.

V moji dnevni službi že nekaj let enkrat na teden naročamo hrano in kosilo pojemo vsi skupaj. Zelo strateško smo izbrali najbolj zoprn čas v tednu – petek ob 12.00. Kot veste, je to najbolj hektična ura za vsako restavracijo, ki nudi kosila ali malice, hkrati pa se že začnejo zasanjani zastoji na cestah.

A naslednji ponudniki so tem oviram vedno kos – zanesete se lahko na točno dostavo, toplo in okusno hrano ter dosledno sprovedeno naročilo.

Preletite spodnji seznam, naročite in uživajte v naslednjem dostavljenem obroku!

raznoliko

Mala terasa

Zdrava in nepretežka hrana, ki se po naročilu na portalu e-hrana pripelje iz samega centra Ljubljane.

Hrana
Sestavljene jedi iz zelenjave, divjega riža (in opcijsko krompirja), hambvič = križanec med sendvičem in burgerjem, wrap, juha in tedenska ponudba, v kateri je pogosto tudi ena veganska jed.

Cene
€ – €€ (odvisno od izbrane jedi)

Kaj naročiti naslednjič?
Jaz sem zaprisežena ljubiteljica njihovega vege divjega riža z zelenjavo, ki utegne biti za koga premalo začinjen. To rešujejo 3 različne hišne omake, ki dodajo nekoliko sočnosti in raznolikosti v profilu okusov jedi.

Tudi hambvič bombaj (z zelenjavo in vegansko omako) je izredno okusen, a nekoliko preveč kruhast. Zato je super izbira, če imate zraven še láhko solato ali juho.

Kje naročiti?
Portal e-hrana.

azijsko

Wok Fresh

Vrhunske dobrote iz voka, iz katerega se kadi nekje na nedefiniranem prostoru pri Harveyju Normanu. Ne tavajte po BTC-ju iščoč Wok Fresh, rajši izkoristite njihovo dostavo.

Hrana
Vedno so na voljo veganski rezanci z zelenjavo ali riž z zelenjavo (s katero ne šparajo, mimogrede) ali tofujem.

Občasno kakšna veganska jed zatava tudi v dnevno ponudbo.

Cene

Kaj naročiti naslednjič?
Mene so rezanci z zelenjavo tako prepričali, da doslej nisem poskusila še ničesar drugega (res pa je, da je bil Wok Fresh precej dolgo brez dostave in se vmes nismo srečali).

Kje naročiti?
Portal e-hrana.

azijsko

Osha

Odlične azijske jedi, ki bodo še posebej prepričale ljubitelje tajske in vietnamske hrane. Dostavljajo preko portala e-hrana, a hrano vedno pripravijo izredno hitro, zato se nanje lahko zanesete, ko vas lakota ujame nepripravljene.

osha ocena restavracije veganska ponudba tajska hrana extraveganza

Hrana
Na e-hrani imajo razdelek »veganske jedi«, kjer so se poleg pikantnih riževih rezancev in veganske solate znašli tudi klasični rezanci. Jed je vrhunska in moja prva izbira. V ponudbi je tudi veganska sladica – sticky rice s kokosovim mlekom, mangom in kardamom. Odlična je!

Opozorilo: porcije so velike. Če niste zelo lačni, se pripravite na ostanke hrane ali pa že prej poskrbite za družbo, s katero lahko podelite jedi.

Cene
€ glede na velike porcije

Kaj naročiti naslednjič?
Če niste ljubitelji pekočih jedi, izberite klasične rezance s tempehom. Sicer pa so baje tudi pikantni riževi rezanci odlični.

Kje naročiti?
Portal e-hrana.

Preberite tudi oceno restavracije na portalu Extraveganza.

orientalsko

Abi Falafel

Včasih je Abi Falafel ponujal izključno lastno dostavo, zato se je včasih znalo zgoditi, da so pri naročilu opozorili, da so tisti trenutek zelo zaposleni in boste uro dostave zamaknili za 30-45 minut. Sedaj pa je možno njihove dobrote naročiti tudi prek portalov e-Hrana in 

Hrana
Mnoge brezmesne jedi na njihovem meniju so tudi veganske. Pri nas so preverjene falafel kroglice, falafel krožnik, krompirček s sumakom, solata tabule, humus, lečina čorba, vegetarijanski tajin.

Potrjeno z njihove strani pa so veganski tudi: različni falafel sendviči, polnjena zelenjava, zavitki z zeljem, solatni krožniki, sladki krompirček, bob v omaki, tahini in med sladicami tudi tofah.

Cene
€ – €€ (odvisno od izbranih jedi)

Kaj naročiti naslednjič?
Stročnice in jaz nismo v najboljšem odnosu, zato so pri meni falafel kroglice samo družba izdatni porciji pečenega krompirčka s sumakom in solate tabule. Za hladnejše dni pa priporočam lečino čorbo, ki je popolna – še posebej z njihovim arabskim kruhom.

Kje naročiti?
ehrana.si ali Wolt

pizze

Bulizza

Bulizza je postala skoraj sopomenka za dostavo pic v naši pisarni. Odlične pice, izredno prijazno osebje in točna dostava.

Hrana
Na meniju je več veganskih pic, na voljo je tudi zamenjava običajnega sira z veganskim in izbira brezglutenskega (navadnega ali konopljinega) testa.

Polnozrnato testo je izredno nasitno, zato si 2 srednje lačna jedca zlahka delita pico s premerom 33 cm.

Cene
€ – €€ (odvisno od izbranih jedi)

Kaj naročiti naslednjič?
Jaz niti ne gledam več menija – vedno naročim pico Iris, ki si jo podelim s svojo najljubšo sodelavko. Brez kakršnega koli sira (veganski sir jem samo v Kuchi), z dodatkom oliv in bučk. Vse ostalo je popolno samo po sebi – le kako ne bi bilo, če ima Iris polnozrnato pšenično testo + sezamov rob.

Kje naročiti?
Podatki na spletni strani.

Preberite tudi oceno restavracije na portalu Extraveganza.

azijsko

Roza Slon

Azijska okrepčevalnica, kjer vso svojo energijo vložijo v odlično hrano, malo manj pa v odnos do strank. Če ste občutljivi na nonšalantno in predrzno strežbo, rajši preverite ponudbo drugih dostavljavcev azijske hrane.

Roza Slon nudi dostavo prek portala e-hrana, a šele po 15.00, zato bo primernejša za pozno kosilo ali večerjo.

Hrana
Na voljo je 5 veganskih jedi, kjer vas bo pri izbiri zagotovo vodila tudi raven pekočnosti. Jaz nisem ljubiteljica pikantnega, zato sem doslej poskusila samo 2 jedi – Pad Prik in Pad Siew. Obe jedi sta namreč povsem nepekoči.

Pad Siew ima navedeno jajce med sestavinami, zato pri naročilu poudarite, da naj jed pripravijo brez jajca. Meni je bil Pad Siew nekoliko brez karakterja in precej premasten, zato naročila nisem ponovila.
Pad Prik pa je večkrat preverjen in je moja go-to izbira pri Roza Slonu.

Porcije so precej velike, zato poskrbite za pravo lakoto, ko se odločite za Roza Slon.

Cene
€ glede na velike porcije

Kaj naročiti naslednjič?
Jaz bi zagotovo priporočila Pad Prik za ljubitelje nepekoče hrane.

Kje naročiti?
ehrana.si

indijsko

Maharaja

Prestolnica indijske kulinarike pri nas, ki vsak dan nudi tudi veganska kosila.

Hrana
Jedi so lično (a nekoliko neekološko) pakirane v plastične posode s folijo, ki jo potem odlepite. To je super, ker ni razlivanja curryja po vrečki in ostalih jedeh.

Če naročate kosilo neposredno pri njih, sta vsak dan na voljo vsaj 2 veganski glavni jedi + 2 opciji veganske priloge. Menijev je 10 in se krožno menjujejo, zato preverite koledar, kdaj je kateri meni na voljo.

Na portalu e-hrana je sicer širša ponudba, a cene so znatno višje in potrebno je posebej doplačati prilogo.

Cene
€€

Kaj naročiti naslednjič?
Enostavno – kar je tisti dan na voljo.

Kje naročiti?
Podatki na spletni strani.

Preberite tudi oceno restavracije na portalu Extraveganza.

azijsko

Tloft

Azijski fusion, ki dostavlja prek portala e-hrana.

Hrana
Široka ponudba izbranih azijskih jedi, med katerimi je kar nekaj veganske ponudbe (s posebnim opozorilom pri naročilu): rezanci, steam buns, suši, juhe.

Cene
€€

Kaj naročiti naslednjič?
Mene pri dostavi vedno znova premamijo pečeni riževi rezanci z zelenjavo, ki jih eksplicitno naročim brez jajca.

Kje naročiti?
Portal e-hrana.

indijsko

Tandoori

Tandoorijev dostavljavec vam poleg hrane ponudi še najzanimivejšo izkušnjo. Skoraj pristno indijsko.

Hrane praktično nikoli ne dostavi v nadstropje, temveč prosi, da jo pridete iskat na drugo stran ulice ali pred vhod. Ko mu plačate, bi raje malo poklepetal z vami, kot da vam vrne drobiž. Tudi naročilo občasno zameša in prinese kaj povsem drugega. Za kar se ne opraviči, temveč vas prosi, če lahko pridete na drugo stran, da ga vzame nazaj. A vse to se dogaja z obilico nekega eksotičnega šarma, zaradi katerega se je Tandoori uvrstil tudi na ta seznam.

V glavnem, indijska dostava, ki nudi več kot hrano.

Hrana
Na voljo je precej veganskih jedi. Curry z rižem ali čapatijem, biryani, pakora, wrap z zelenjavo in/ali čičeriko (ki jih imenujejo sendviči, naj vas to ne zmede). Porcije so običajne velikosti in zlahka se najeste za malo denarja.

Cene

Kaj naročiti naslednjič?
Jedi niso ravno … konsistentne po svoji teksturi in okusu. Zato je lahko današnji vrhunski naan sendvič pri naslednjem naročilu povsem drugačen. A vseeno priporočam, da poskusite omenjeni naan/čapati sendvič ali curry s čapatijem/naanom.

Kje naročiti?
Podatki na Facebook strani.

raznoliko

Čapati (trenutno ne obratuje)

Dostava sveže pripravljenih kosil, ki jih sestavljajo juha/čorba/enolončnica in 2 polnjena čapatija. Meni se menja dnevno, na voljo pa je dostava od torka do četrtka. Nam so čapatiji tako dobri, da občasno naročanje hrane prestavimo s petka na četrtek, zato da jih lahko ujamemo.

Naročilo oddate dan prej do 18.00, da lahko Petra in Boštjan pripravita točno število kosil.

Hrana
Kosila so veganska in vegetarijanska. Pri slednjih je vedno napisana tudi veganska opcija (npr. tofu namesto sira). Torej, prav vsak dan je na voljo tudi veganska opcija.

Cene

Kaj naročiti naslednjič?
Kar je na voljo naslednji dan, ker je vedno samo ena kombinacija.

Kje naročiti?
Podatki na spletni strani.

burgerji

Organic Garden (ne obratuje več)

Najbolj pisan in radoživ ponudnik veganskih burgerjev se je ponovno vrnil na ljubljansko dostavljalsko sceno – tokrat preko portala e-hrana.

Hrana
Znameniti burgerji v bombetkah različnih barv, wrapi, sendviči, juhice. Ponudba je precej široka in pretežno veganska. Po mojih izkušnjah in klepetu z drugimi z ničemer ne morete zgrešiti. Tudi vsejedci so zelo zadovoljni z njihovimi veganskimi burgerji.

Porcije so ravno pravšnje glede na jed. Če naročite burger za kosilo ali obilno večerjo, ne boste ostali lačni.

Cene
€€

Kaj naročiti naslednjič?
Vsa ponudba je izredno okusna, a sama posebej priporočam Yellow Burger. Sočen burger, ki mi ga je enkrat celo uspelo pojesti damsko, kar se še ni zgodilo pri nobenem drugem burgerju. To je zadosten razlog, da naročilo ponovim.

Kje naročiti?
Portal e-hrana.

To seveda ni vsa veganska ponudba z dostavo v Ljubljani.

Nekaj ponudnikov ponuja nezdravo in/ali junk hrano, zato so bili namenoma izločeni.

Nekaj ponudnikov pa je še na wishlisti in jih v kratem preizkusimo. Zato bom seznam redno posodabljala in dopolnjevala, vedno pa bodo vključeni samo preverjeni in zanesljivi ponudniki.

Če imate priporočilo restavracije, ki ni našla poti do zgornjega seznama, pa le zapišite v komentar.

Fotografije: družbena omrežja ponudnikov dostave.