»Kaj pa, če si danes privoščim zajtrk zunaj?«

Odgovori, ki se ponudijo kot možna izbira, so v veliki meri odvisni od tega, kje živite ali pa se nahajate v tistem trenutku. Če ste v malem kraju, to pomeni, da si doma pripravite najljubše ovsene kosmiče, stopite na balkon ali teraso in jih pojeste zunaj. Če ste v malo večjem kraju, greste nažicat v bližnji lokal, da vam panini z menija pripravijo brez sira. Če pa živite v Ljubljani ali drugih večjih mestih v Sloveniji, pa greste dejansko lahko nekam ven na veganski zajtrk ali brunch.

Najina prva izbira v Ljubljani je EK Bistro. Že jeseni so navduševali z veganskim sendvičem s pečeno bučo, spomladi z veganskim mlečnim rižem s kokosovim mlekom, poleti pa … Preberite v spodnji oceni.

Kaj sva jedla?

Ko sem poklicala za rezervacijo mize in, za vsak slučaj, omenila, da bova jedla vegansko, mi je prijazen sogovornik namignil, da nimajo kaj dosti veganskega in mi naštel 3 jedi. Mogoče v njihovi pestri ponudbi jedi za zajtrk in brunch 3 opcije res niso veliko, so pa več kot v marsikateri drugi restavraciji ali celo veganski restavraciji, ki nudi dnevna kosila.

Ob najinem obisku v drugi polovici avgusta sva izbirala med naslednjimi jedmi:

  • Sendvič z mariniranim tofujem, rdečo peso, kimčijem, šampinjoni in meto.
  • Krožnik s špargljevimi polpeti, sveža solata, rdeča redkev, pinjole, paprična omaka.
  • Kuskus s sladko-slanimi orehi, belim grozdjem, brokolijem, koriandrom in radičem.

Midva sva izbrala zadnji 2 jedi, sendvič pa bova preizkusila ob kakšni drugi priložnosti.

Veganska sladica je samo 1, in sicer breskova tortica na glavo s pehtranovim sorbetom, pistacijami in sotirano breskvijo. 

Krožnik s špargljevimi polpeti, sveža solata, rdeča redkev, pinjole, paprična omaka.

Pravi poletni krožnik, ki zadiši po pikniku in žaru, a na zdrav, lahek in nepredvidljiv način. Polpeti so bili naravnost enkratni, tako po okusu kot tudi teksturi. Krhki in hrustljavi, obenem pa dovolj kompaktni, da ohranijo svojo obliko. Če ste kdaj delali veganske polpete doma, potem veste, da je to najbolj zahteven del. EK, kapo dol!

veganski-zajtrk-brunch-ljubljana-ek-bistro-extraveganza

Asociacija na piknik in žar pa se ni pojavila samo zaradi polpetov, ampak tudi zaradi lahke paprične omake, ki spominja na mnogo bolj sofisticirano in izčiščeno obliko ajvarja. Prav fino se je podala k polpetom in pečenim špargljem. Sveža mešanica zelene solate in radiča z dodatkom redkvic pa dodatno osveži jed.

Zelo dobro dodelan krožnik, ki pa izgleda lahkotno in preprosto. Easy like Sunday morning …

Kuskus s sladko-slanimi orehi, belim grozdjem, brokolijem, koriandrom in radičem

EK ni znan samo po izbranih sezonskih sestavinah in izpiljenih kuharskih tehnikah, ampak tudi po drznih krožnikih, ki presenetijo tako s svojim okusom kot tudi vizualnim učinkom. Tako boste vsaj za trenutek ostali brez besed, ko vam na mizo položijo široko skledo z ravnim dnom, ki je na eni strani povsem prazna. Tako kuskus, ta skromna sestavina, dobi vso vašo pozornost. In zagotovo jo boste potrebovali, ko začnete odkrivati vse okuse, ki se skrivajo v tej navidez preprosti jedi.

Nežna osnova kuskusa, sladko grozdje, hrustljavi sladko-slani orehi, zelena svežina brokolija in koriandra. Na koncu pa še malo radičeve grenkobe, ki očisti vaše brbončice, da z naslednjim zalogajem doživite vse te okuse na novo. Vrhunsko!

veganski-zajtrk-brunch-ljubljana-ek-bistro-extraveganza

Zelo domiselna kombinacija sestavin, ki so nam skoraj vedno na dosegu roke. Midva bova zagotovo poskusila kaj podobnega ustvariti tudi doma, najbrž s polnozrnatim kuskusom in drugo zelenjavo, ko brokoli ne bo več v sezonski ponudbi. Uporabite lahko katero koli zelenjavo bolj milega okusa.

Če nesete takšno jed s seboj v službo, se vam bo zagotovo zgodilo, da se posoda zvrne na bok. Tako boste imeli tudi enako prezentacijo – z jedjo samo na eni strani posode.

Breskova tortica na glavo s pehtranovim sorbetom, pistacijami in sotirano breskvijo

Izjemno lahka in sveža sladica, ki pa ima več sestavnih delov kot Ikeino pohištvo. Na eni strani imamo nekoliko bolj zbite teksture s tortico in polovico breskve, na drugi strani pa koščke breskve in oblak zračnega sorbeta. Pot med njimi pa ustvarja posip iz pistacij, ki deluje kot opomnik, da se redno sprehodimo z žličko z ene strani na drugo. Ta sladica namreč najbolje funkcionira, če se je lotite celostno.

Ko premagate miselni izziv, kako vse komponente zajeti v en fantastičen zalogaj, boste zares uživali. Sladko, kislo, sveže, lahko, kompaktno … z vsakim zalogajem odkrijete nove razsežnosti okusov in tekstur.

veganski-zajtrk-brunch-ljubljana-ek-bistro-extraveganza

Biskvit je bil mogoče bolj zbit, kot bi pričakovala, a s tem uravnoteži lahkotnost okusov in tekstur ostalih sestavin. Zaradi kompaktnosti te osnove je sladica zelo nasitna in je odlična izbira, če si dva želita na koncu podeliti kakšen sladek zalogaj.

Jaz pa sem jo seveda pojedla sama, ker se nisem mogla upreti nečemu sladkemu, čeprav se je Metod pametno odločil, da je že sit.

Kaj naročiti naslednjič?

Glede na to, da se meni menja sezonsko, je težko predvideti, kaj bo na voljo, ko se odločite za obisk.

Prepričana pa sem, da vas kuskus, ki že skoraj tradicionalno najde svoje mesto na meniju ne glede na letni čas, ne more razočarati. Vedno je v družbi izbranih sezonskih sestavin, ki presenetijo s svojim okusom in uigranostjo.

Extra ocena

5/5

Extra info

EK Bistro
Petkovškovo nabrežje 65
Ljubljana

Facebook stran
Instagram profil

Cene
sendvič 8.00 € | 1/2 sendviča 5.00 € | krožnik 8.00-9.00 € | sladica 5.50 €

Ambient
izčiščen dizajn, ki dovoli, da lokal pokaže svojo dušo – gole stene, minimalistične marmorne mizice, bakreni detajli | mize so na voljo v lokalu in na terasi | na terasi vas sicer ne bodo pričakali najbolj udobni stoli in tudi mizice so majhne ter malo majave, a vseeno je odličen zajtrk še boljši, če si obkrožen z odmevi mestnega vrveža na drugi strani Petkovška in pogledom na Ljubljanico

Dostop
Avto lahko pustite na parkiriščih v bližini (npr. Petkovškovo nabrežje ali parkirna hiša na Komenskega). Zapeljete se lahko tudi s kolesom. Prav tako lahko do zunanjih miz dostopate z invalidskim ali otroškim vozičkom. Za vstop v lokal pa je potrebno prehoditi nekaj stopnic.

Fotografije: EK Bistro in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.