Čeprav imam zelo rada eksotične okuse, eksperimentalne recepte in napredne kuharske tehnike, je nekaj čarobnega na preprostih enolončnicah. Vsakdanje sestavine, enostavna priprava in znan okus delujejo name blagodejno, zato jih v jedilnik vključujem vse do zadnjih pomladnih dni.

Ena izmed najbolj priljubljenih enolončnic pri nas doma je zelenjavna enolončnica z žličniki. Jaz jih najpogosteje pripravljam iz domače mandljeve skute, preizkušeno dobro pa se obnese tudi domača sojina skuta.

Kot pri vseh enolončnicah, lahko zelenjavo poljubno zamenjate in prilagodite svojemu okusu. So pa krompir, grah in korenje najbolj ustaljena kombinacija, ki nikoli ne razočara. Krompir s svojim škrobom poskrbi za malo gostejšo jed, a sama najraje dodam še malo domače smetane iz indijskih oreščkov (dostop do recepta v nadaljevanju). Tako je enolončnica precej gostejša in še bolj nasitna.

Enolončnica, ki bo nahranila vaše telo in dušo.

Enolončnica z veganskimi skutnimi žličniki

Okusna zelenjavna enolončnica z žličniki, pripravljenimi s sojino ali mandljevo skuto.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
enoloncnica_veganski_skutni_zlicniki_recept_extraveganza2
priprava: 15 min
kuha ali peka: 30 min
čakanje: 15 min
skupni čas: 1 ura
št. porcij: 3–4 porcije

Sestavine

ENOLONČNICA

  • krompir – 2 srednje velika
  • korenje – 2 srednje velika
  • grah – 250 g
  • šalotka – 2 kom
  • česen – 2 stroka
  • olivno olje – 1 žlica
  • voda  – približno 1 l
  • sol, črni poper – po okusu
  • koprc – ½ žličke
  • sladka paprika v prahu – ½ žličke
  • limonin sok – 1 žlica
  • smetana iz indijskih oreščkov – 4 žlice (dostop do recepta)

VEGANSKI SKUTNI ŽLIČNIKI

  • domača mandljeva skuta ali sojina skuta– 5 žlic
  • pšenični zdrob – 4 žlice
  • olivno olje – 1 žlica
  • sol – ½ žličke (oziroma po okusu)

Odkrijte tudi recept za korenčkovo juho, kjer vas čaka tudi dostop do zbirke receptov za veganske kremne juhe.

Postopek

ENOLONČNICA

  1. Čebulo nasekljajte in popražite na malo olja, da postekleni. Dodajte nasekljan česen in na kocke narezan krompir ter korenje. Kratko prepražite in zalijte z vodo.
  2. Zavrite, dodajte začimbe in kuhajte približno 15 min.
  3. Dodajte grah in kuhajte še 10 minut oziroma tako dolgo, da je grah kuhan. Malo pred koncem kuhanja dodajte limonin sok.
  4. Odstavite in vmešajte še smetano (lahko jo nadomestite z jogurtom).

VEGANSKI SKUTNI ŽLIČNIKI

  1. Vse sestavine zmešajte v skledici in pustite 15 minut počivati.
  2. Z dvema žlicama oblikujte žličnike in jih polagajte v vrelo vodo.
  3. Kuhajte nekaj minut oziroma tako dolgo, da priplavajo na površje.

Imate radi jedi na žlico? Preverite recept za odličen veganski ričet.

BONUS: recept za domačo smetano iz indijskih oreščkov

Domača smetana iz indijskih oreščkov se odlično obnese pri pečenih jedeh, ki jih zgosti in poveže (kot pri veganski musaki). Uporabite jo lahko tudi za pripravo smetanovih omak/prilog (kot je veganski smetanov hren) ali pa za zgostitev juh in enolončnic.

Dostop do recepta za smetano iz indijskih oreščkov lahko brezplačno pridobite, če izpolnite spodnji obrazec. Če ste že naročeni na Extranovice, pa v svojem inboxu poiščite katere koli Extranovice – tam vas čaka povezava do skrite vsebine.

EXTRA VSEBINA

Domača smetana iz indijskih oreščkov

Odkrijte enostaven (in cenovno ugoden) recept za smetano iz indijskih oreščkov, ki jo lahko uporabite v vseh jedeh, kjer se smetana med peko zgosti.

Vpišite pravi email, saj vam bomo tja poslali dostop do receptov.