Vegani smo pogosto soočeni z vprašanji, na katera moramo odgovarjati zgolj zato, ker smo – vegani. Na Extraveganzi smo vse od začetka sistematično pokrivali najpogostejša vprašanja in odgovorili nanje z obširnimi članki. V prihodnje bomo še naprej odgovarjali na vprašanja in tako dopolnjevali tale naš FAQ članek.

Ob začetkih ustvarjanja portala sem bil pogosto začuden nad tem, da celo mnogi vegani ne vedo, da se prehranjujejo nezdravo, da ne vedo, da obstaja tudi nezdrava rastlinska hrana, čeprav v rokah pogosto držijo Kitajsko študijo, češ, veganstvo je zdravo. Seveda je zdravo, a le, če se tako tudi prehranjujete. Ocvrti krompir in procesirana veganska hrenovka sta res primeren obrok za vegana, sta pa nezdravi. Zato se pameten človek z ocvrtimi in s procesiranimi izdelki ne prehranjuje, še manj pa z njimi hrani svoje otroke. 

Zdrava prehrana je temelj vitalnosti in dobrega počutja, saj ne predstavlja le vira energije, ampak je pomemben gradnik celic našega telesa. Če želite aktivno soustvarjati boljšo in bolj zdravo prihodnost in družbo, potem je (telesno, mentalno in duhovno) zdravje temelj in vir vaše moči. Sočutje, kot ga dojemamo na Extraveganzi, se začne v odnosu do lastnega telesa in zdravja, v ljubezni do sebe in tudi v ljubezni do drugega. Torej v ljubezni do vseh živalskih vrst in tudi do narave.

Zdaj pa preverite FAQ. Mogoče se vam porodi kakšno vprašanje, na katerega nismo odgovorili, v tem primeru vas prosimo, da nas obvestite. Mogoče pa boste v FAQ našli odgovor na točno določeno vprašanje, ki vas je težilo.

Kje pa vi dobite beljakovine in druga pomembna hranila?

Eno najpogostejši vprašanj je prav gotovo vprašanje, kje vegani dobimo beljakovine. Hja, le kje? Pripravili smo pregled najboljših rastlinskih virov vseh pomembnih hranil, ki jih potrebujemo za optimalno zdravje in delovanje našega telesa. Z vsemi podatki o količini beljakovin, OH in maščob.

Več v članku Kateri so rastlinski viri najpomembnejših hranil v prehrani.

Kako izgleda zdrav veganski način prehranjevanja?

Odgovor je povsem enostaven. Model 5s predstavlja način prehranjevanja v najosnovnejši in najmanj predelani obliki, kjer je bila hrana proizvedena in/ali pripravljena brez umetnih dodatkov. Z zaupanjem v naravo. 5s model ponazarja:

Več o 5s modelu prehranjevanja v glavnem članku Zdrava prehrana ali 5s model.

Ali je veganska hrana zdrava?

Najprej je potrebno povedati, da veganska hrana ne obstaja. Termin so si izmislili proizvajalci in prodajalci (marketing) hrane, da bi lažje prodali procesirano, zdravju škodljivo hrano. Obstaja pa hrana, seveda, ki bazira na rastlinski osnovi in je primerna tudi za vegane. Na oddelku s sadjem in zelenjavo gotovo še niste videli napisa vegansko, kajne? Pa tudi na oddelku s stročnicami, semeni in žitom ne, čeprav je to polnovredna rastlinska hrana, primerna tudi za vegane.

Več v članku Veganska hrana NE obstaja.

Ali vegani jedo med in zakaj ne?

Nekateri vegani jedo med, tako kot nekateri vegetarijanci jedo ribe. Obojim pa je skupna nezmožnost dojemanja pravega bistva omenjenih načinov prehranjevanja. Zakaj torej prehranjevanje z medom ni primerno za vegane? Kaj je med in kako nastane? Na kakšen način čebelarjenje izkorišča čebele? V obsežnem članku si preberite, zakaj čebelarji pohabljajo čebele in iz katerih razlogov med ni primerna prehrana za vegane.

Več v članku Ali vegani jedo med in zakaj ne?.

Ali obstaja tudi nezdrava rastlinska hrana?

Seveda obstaja nezdrava rastlinska hrana. Raziskave jasno kažejo, da obstaja kvalitativna razlika v vplivu (ne)zdrave rastlinske hrane na naše zdravje. Medtem ko je večji vnos zdrave rastlinske hrane povezan z bistveno manjšim tveganjem za nastanek bolezni, pa je vnos manj zdrave rastlinske hrane (in način priprave hrane) povezan z večjim tveganjem za nastanek in razvoj bolezni.

Več v članku Ali obstajata zdrava in nezdrava rastlinska hrana?.

Katere so najpogostejše napake ob prehodu na rastlinsko prehrano, če se želimo prehranjevati na zdrav rastlinski način?

Mnogo veganov in neveganov se prehranjuje nezdravo. Nekateri zato, ker se drugače prehranjevati ne znajo, drugi zaradi pomanjkanja časa. Tretji sploh ne vedo, da obstaja tudi nezdrava rastlinska hrana. Četrtim preprosto ni mar za svoje zdravje, do trenutka, ko zbolijo.

Prehranska svetovalka Špela Vehar je iz svojih izkušenj pri delu s strankami izpostavila 10 najpogostejših napak, ki jih posamezniki storijo ob prehodu na rastlinsko prehrano.

Več v članku 10 najpogostejših napak ob prehodu na rastlinsko prehrano za tiste, ki želijo biti zdravi.

Ali bom zgolj z rastlinsko prehrano lahko pridobil/-a ali ohranjal/-a dobro zdravje in vitko telo?

Prav rastlinska hrana v nepredelani obliki je tista hrana, ki vam bo povrnila ali zagotovila zdravje. Če boste ob tem želeli (p)ostati tudi vitki, je to idealen način prehranjevanja. In edini zares sočuten in zdrav. Naravni zakoni nikoli ne zatajijo, zato se lahko zanesete nanje. Če boste, seveda, vi upoštevali zakone narave. Zdrava prehrana je otročje lahka in enostavna za pripravo, zakaj bi si torej komplicirali življenje?

Več v članku Otročje lahka navodila za vitko telo in dobro zdravje na spletni strani Lucky Shelly.

Ali bom moral/-a paziti, koliko pojem, da bom zaužil dovolj hranil in beljakovin?

Danes smo ljudje obsedeni s štetjem kalorij, z vitkostjo in s potrebo po sledenju trendom. A zdravorazumski rastlinojedski način prehranjevanja je preprostejši in enostavnejši, kot si morda mislimo. Pomembno je, KAJ pojeste in ne koliko, če se želite prehranjevati zdravo.

Več v članku (Ne)smiselno tehtanje hrane, štetje kalorij in beljakovinsko-hranilna obsesija.

Kaj pa maščobe? Ali niso omega-3 maščobne kisline samo v ribah?

Nerazumevanje vira in vloge zdravih maščob so privedli do tega, da se ne znamo več prehranjevati v skladu s svojo naravo. Za vas smo pripravili najpogostejše zmote o “zdravih” maščobah in predstavili vlogo, ki jo imajo maščobe v našem telesu.

Več v članku Zmote o »zdravih« maščobah – hitro jih je preveč.

Kako naj se tudi pozimi prehranjujem zdravo, ko pa je svežih in sezonskih živil manj ali celo nič?

Življenje naših dedkov in babic je bilo prepredeno z bogatim znanjem in kulturo, ki pa ju je sodoben način življenja utišal. Za vas smo pripravili kup nasvetov, kako se tudi v zimskem času prehranjevati zdravo in polnovredno. Načrtovanje svoje zimske shrambe in ozimnice je potrebno začeti v mesecih, ki se šibijo od raznolike ponudbe sezonskega sadja, zelenjave, zelišč in začimbnic. Ob tem pa lahko vključite celo družino in na ta način tkete tudi globje osebne vezi. 

Več v članku 8 načinov za pripravo domače ozimnice – zdrave dobrote iz shrambe.

Kako naj vem, kdaj točno in v katerem mesecu uspevata določena sezonska sadje in zelenjava?

Preprosto. Čeprav res lahko skozi vse leto kupujemo vse vrste sadja in zelenjave, pa mnogi pridelki v trgovinah in/ali tržnicah NISO sezonski. Zato smo potrošniki – brez stika z zemljo in setvenim koledarjem – lahko hitro zmedeni. Za vas smo pripravili praktičen vodič po sezonski ponudbi sadja in zelenjave, ki raste v Sloveniji. Za vsak mesec lahko v naši tabeli najdete dobrote, ki jih kmetje pridelujejo in obirajo/nabirajo. Mogoče veste, v katerem mesecu se obira grah? Ali pa kdaj uspevajo bučke? Preverite v našem vodiču sezonskega sadja in zelenjave.

Več v članku Sezonska sadje in zelenjava – vodič po mesecih

Rastlinska hrana je (pre)draga. Kako naj si to sploh privoščim?

Zdrava hrana ne pomeni nujno visokega računa. S pametnimi in premišljenimi nakupi, življenjskim slogom in postavljanjem prioritet si lahko pocenimo in poenostavimo življenje. Za vas smo pripravili nasvete, kako to storite v praksi. Odločitev pa je, seveda, vaša. In še nekaj je zelo pomembno: prava hrana nima sestavin, ampak je sestavina.

Več v članku Kako jesti zdravo in ugodno.

Kako ob različnih priložnostih pogostiti prijatelje in družinske člane, ki so vsejedci in imajo torej drugačne prehranjevalne navade?

Prazniki, rojstni dnevi, obletnice, proslavljanja … so čudovite priložnosti, ko se lahko z najbližjimi srečamo ob dobri hrani in v njej skupaj uživamo. Vabljeni k pregledu menija zadovoljnih (vse)jedcev, ki prinaša več kot 30 receptov, ki so razdeljeni v 4 kategorije: predjedi in prigrizki, glavne jedi, priloge in solate ter sladice.

Več v članku Preverjeni veganski recepti za vaše goste – veganski meni zadovoljnih (vse)jedcev.

Nekatera živila in s tem obroki se kuhajo zelo dolgo, časa pa nimam. Kaj storiti?

Nič lažjega. Na Extraveganzi smo pripravili članek o kuhanju z ekonom loncem, ki čas kuhanja skrajša za 3x. Prihranite čas, denar, energijo in izboljšajte okus živil. Ekonom lonec omogoča preprosto kuhanje številnih živil. Preverite, kako začeti s kuhanjem v ekonom loncu, predvsem pa preverite, kakšen je točen čas kuhanja več kot 50 živil, ki smo jih pripravili za vas.

Več v članku Kuhanje v ekonom loncu – kako in koliko časa.

Kako lahko najhitreje in na preprost način pripravim polnovreden obrok za malico v šoli ali službi?

Ko ste zdoma, nimate vedno možnosti za zdravo malico ali kosilo. Zato smo za vas pripravili 5 načinov, kako si lahko pripravite okusen in polnovreden obrok za v službo ali šolo. V članku boste našli raznolike rešitve ne glede na to, ali želite malico pripraviti zjutraj ali kar v pisarni. Brez mikrovalovke in pogrevanja ali ostankov od prejšnjega dneva!

Več v članku Zdrave malice za v službo ali šolo – ideje in recepti.

Moj otrok ne mara zelenjave. Kaj zdaj?

Za vse tiste družine, ki se ukvarjajo s podobnimi težavami, smo pripravili nekaj kulinaričnih trikov in vzgojnih namigov, ki preverjeno delujejo. Vsaj kakšen od njih bo zagotovo zalegel tudi pri vaših otrocih, kar preverite sami. Pogosteje pa je najbolj pomembno to, da imajo otroci zgled v svojih starših. Narava nam ponuja pravo zelenjavno bogastvo, zato boste z našimi namigi uspeli najti rešitev. S ščepcem domišljije pa boste našli pot, ki bo zadovoljila vse.

Več v članku Kako otroku približati zelenjavo.

Kaj pa športniki? Lahko (vrhunski) športniki delujejo zgolj na rastlinski pogon?

Rastlinska hrana je primerna za VSA življenjska obdobja. Prav tako je zelo primerna tudi za športnike, saj telo ob zdravi, polnovredni rastlinski hrani po naporu prejme vsa pomembna in potrebna hranila za optimalno povrnitev zalog in prepotreben počitek. Vsekakor priporočam, da si športne prehranske dodatke naredite sami doma. Tako se izognete visokim stroškom in neznanim sestavinam v kupljenih dodatkih. Priprava vam bo vzela zelo malo časa, vaše telo pa vam bo neskončno hvaležno.

Preverite oba recepta: veganski proteini in veganski energijski geli.

Ali obstaja kakšna spletna stran, kjer bi lahko na enem mestu preveril/-a ponudbo veganskih čevljev za vse priložnosti?

Seveda, tudi na to nismo pozabili. Za vas smo pripravili obsežen seznam, ki vključuje več kot 40 znamk z veganskimi čevlji za vse priložnosti – od superg, nizkih čevljev, salonarjev do škornjev. Od slovenskih proizvajalcev do prestižnih tujih znamk.

Več v članku Veganski čevlji – najširši seznam znamk, ki ponujajo veganske čevlje.

Kaj pa veganski modni dodatki, so tudi ti zbrani na enem mestu?

Tudi modne dodatke smo za vas zbrali na enem mestu. Preverite naš vodič po več kot 70 znamkah, ki nudijo veganske modne dodatke: torbe, torbice, denarnice, pasove in mnogo več. Vse znamke so tudi etične in trajnostne.

Več v članku Veganski modni dodatki – torbe, nahrbtniki, denarnice, pasovi …

Kje se lahko še dodatno izobrazim o veganstvu?

Slovensko vegansko društvo vam svetuje in nudi podporo pri vaših dvomih in pomislekih, ki vas prevevajo. Organizirajo dejavnosti in dogodke, katerih se lahko udeležite kot gost ali prostovoljec/-ka. Na njihovi strani boste našli kup informacij, ki vam bodo v pomoč pri vaših vprašanjih. Prav tako pa vam bodo z veseljem odgovorili na morebitna dodatna vprašanja.

Oglejte si spletno stran Slovenskega veganskega društva.

Kako vem, kateri izdelki v trgovinah so veganski?

Veganski vodič skrbi za to, da imajo njegove bralke in bralci na dosegu klika informacije, kateri izdelki v ponudbah trgovin so primerni za vegane. Vodič vključuje prehrambene izdelke, kozmetiko in ličila, ki niso testirana na živalih … Precej nekritično so se na seznamu veganskega vodiča znašli vsi za vegane primerni izdelki, tudi predpripravljeni in sprocesirani, ki niso primerni za zdravo prehranjevanje. Klara za podjetja opravlja vlogo pospeševalke prodaje, ki bi jo morala opravljati podjetja sama. Pri tem bi podjetja morala pozorno izbirati izdelke, katera bi promovirala, saj vedo, da so potrošniki kritični. No, Klara ponuja podjetjem brezplačno promocijo njihovih izdelkov, s tem pa je podjetja tudi razbremenila dela stroškov. 

Oglejte si spletno stran Veganski vodič. 

Ali obstaja kakšna spletna stran aktivistov za pravice živali, ki je v slovenskem jeziku in kjer se lahko izobrazim in poučim o učinkih aktivističnih akcij?

Tu pridete na vrsto VI. Niti ena stran v slovenskem jeziku ne obstaja, kar so potrdili kolegi in kolegice aktivisti, ki se akcij občasno udeležujejo. Obstaja nekaj Facebook strani in skupin, kjer aktivisti objavljajo nazorne prizore klavniških mučenj živali in druge z veganstvom povezane objave.

Ne obstaja pa niti ena aktivistična spletna stran v slovenskem jeziku, kjer bi bralce obveščali in ozaveščali o pomenu veganstva, o akcijah in učinkih teh akcij, o evropskih in svetovnih akcijah ter njihovih rezultatih ipd. Mogoče tudi zato v Sloveniji še danes ne vemo, ali naj se zaradi mučenj in ubijanj rejnih živali upremo lokalnim mesarjem, kmetom, korporacijam, trgovinam, celotni industriji ali kapitalu. Ali pa naj zgolj spremenimo sebe in svoje življenje ter s svojim zgledom pomagamo pri majhnih korakih do boljšega in bolj sočutnega sveta.

Tudi zato še vedno ploskamo političnim odločitvam, kot je bila odločitev poslancev, ki so sprejeli v stvarnopravni zakonik, da so tudi živali čuteča bitja. Večina poslancev, ki je glasovala ZA in sprejela odločitev, je odšla z glasovanja na kosilo v usnjenih čevljih na telečji zrezek v gobovi omaki. Ali pa so si za kosilo postregli s kakšnim drugim živalskim delom.

Ploskamo tovrstnim odločitvam, medtem pa bo v Sloveniji še naprej v mukah umiralo na stotisoče življenj. Samo v lanskem letu 2019 smo v Sloveniji zaklali 115.760 krav, bikov in telet, 325.354 prašičev in več kot 100.000 ovc! Koliko pa se bo število smrti zmanjšalo po sprejetju zakona? Bomo še vedno ploskali politikom in njihovim odločitvam?

Mimogrede: na svetu letno pobijemo 70 milijard (!) rejnih živali in približno 1000 milijard (!) morskih živali. Še nikoli v zgodovini pa nismo toliko blebetali o etiki in morali, o sočutju in ljubezni. Radi pa objavljamo fotografije s kravami in ovcami, ki se pasejo v planinah, ker to na družbenih omrežjih prinaša všečke. Ali srčke.

Toliko o sočutju in razumu ter iskreni ljubezni do živali.

Mogoče priložnost zate, draga bralka ali bralec, da na noge postaviš aktivistično spletno stran, ki bo z avtorskimi prispevki in iskreno ljubeznijo koristna in v pomoč živalim, pa tudi bralkam in bralcem ter vsejedcem, ki včasih potrebujejo manj nasilja, kot jih ponujajo nazorni prizori klanja in mučenj živali.