Ste že slišali za mačko po imenu Félicette? V kolektivnem spominu smo odmerili nečloveškim živalskim astronavtkam zelo malo prostora, čeprav niso bile njihove zgodbe in usode nič manj »ta zaresne« in zvezdne od tistih s človeško posadko.

Kaj ima torej naša mačja parižanka Félicette skupnega z Lajko, prvo psičko v vesolju?

Obe omenjeni kosmatinki sta bili pionirki na potovanjih v vesolje in prvi vesoljski potnici svoje vrste. Predvsem pa sta bili pred zvezdno avanturo obe brezdomni. Le da je Félicette svojo pot v vesolje preživela in se vrnila nazaj na Zemljo, dokler ni dočakala usode, ki bi nemara čakala tudi Lajko, če bi vrnitev na Zemljo preživela.

(Ne)slavni poleti živali v vesolje

Zgodovina poskusov poletov z živalmi v vesolje je razmeroma »bogata.« Vesoljske agencije so v daljni in nedavni preteklosti na pot v vesolje pošiljale zanimivo paleto »zemeljskih duš«: od prvih vinskih mušic, miši, žab, polžev, metuljev, do mačk, psov, opic in primatov.

Redke življenjske usode živalskih astronavtk so tiste s srečnim koncem. In zgodba pariške potepuške mačke Félicette, ki je postala prva in doslej edina mačka, ki je preživela polet v vesolje in nazaj, je še ena taka zgodba. Z manj srečnim koncem.

ZDA in Sovjetska zveza sta v letih pred Félicette v vesolje že pošiljali živa bitja. Prelomen dogodek je uspel Sovjetom 3. novembra 1957, ko so izstrelili v vesolje psičko Lajko, prvo živo bitje, ki je odšlo na pot po vesolju. Njena sijoča slava je dolga desetletja prikrivala temno skrivnost, da je Lajka, mešanka med sibirskim haskijem in terierjem, že nekaj ur po vzletu v agoniji umrla. Predvsem zaradi stresa in domnevno zaradi napake (odpovedi) sistema za uravnavanje temperature vesoljskega plovila.

Ne glede na zaplete in napako sistema pa bi Lajka tudi v najboljšem primeru umrla, saj satelit ni imel kapsule za vrnitev na Zemljo.

Američani so dočakali svoj trenutek nekaj let pozneje, ko so na pot v vesolje poslali šimpanza Hama. Rojen je bil leta 1957 v današnjem Kamerunu, kjer so ga lovci na živali ugrabili iz naročja družine in ga iz divjine prepeljali na Florido, ZDA. Leta 1959 so ga kupile ameriške zračne sile in ga pripeljale v bazo, kjer se je pod vodstvom nevroznanstvenika Josepha V. Bradyja pričelo njegovo »strokovno« usposabljanje.

31. januarja 1961 je Ham poletel v vesolje, polet pa je trajal 16 minut in 39 sekund. Hama so – tako kot je (bilo) običajno pri urjenju (večjih) živali –, »usposabljali« z elektrošoki, ki so jih spustili v njegove podplate ob napačnem odgovoru (neodzivu). Učenje je pomenilo, da mora v pravem trenutku (ko se pojavi lučka modre svetlobe) potegniti ročko, kar bi dokazalo, da lahko tudi človek v vesoljskih razmerah sprejema odločitve.

Kar je Hama ločevalo od drugih živalskih potnikov v vesolje, je bilo prav to odzivanje na modro lučko. Hamu je uspelo v pravem trenutku potegniti ročko, kar je pomenilo, da so Američani na pot v vesolje še istega leta, 5. maja 1961, poslali človeškega potnika Alana Bartletta Sheparda ml., ki je nato leta 1971 tudi stopil na Luno.

Ham je po vrnitvi na Zemljo živel še 17 let v nacionalnem živalskem vrtu v Washingtonu, nato pa so ga premestili v živalski vrt North Carolina, kjer je leta 1983 umrl. 

Uličarka in vesoljka Félicette

Usoda je našla brezdomno mačko Félicette na ulicah Pariza. Ko so jo skupaj z drugimi potepuškimi mačkami »rešili« uličnega življenja in jo pripeljali v Center za izobraževanje in raziskave aeronavtične medicine (CERMA), je dobila hladno ime, s kakršnim znanstveniki običajno označujejo živa bitja – C 341.

Skupaj s 14 drugimi mačkami (vse so bile ženskega spola) je bila Félicette podvržena strogemu vesoljskemu urjenju, kjer so jim med drugim v možgane vstavili trajne elektrode za merjenje živčne aktivnosti in jih izpostavili različnim hrupom ter velikim težnim pospeškom v centrifugah, v kakršnih so trenirali tudi astronavti. [i] Francozi so pred tem v vesolje izstrelili tri podgane, [ii] nato pa se očitno odločili, da bodo nadgradili idejo in v vesolje začeli pošiljati večje sesalce, da bi preučili njihov telesni odziv na breztežnost.

Vir: svetovni splet.

Félicette se je izkazala za najbolj mirno in »usposobljeno« med preostankom šestih kandidatk, ki so prišle v ožji izbor, zato je 18. oktobra 1963 dočakala svojo pot v vesolje z izstrelišča v francoskem raketnem oporišču pri kraju Hammaguir (Hamagir) v Alžiriji. Na svoji vesoljski odpravi je bila na višini približno 160 km nad tlemi v posebnem zaboju kapsule sondirne rakete Véronique AGI 47, od kjer so znanstveniki s pomočjo elektrod v telesu spremljali njeno živčno aktivnost, dihanje in srčni utrip.

Vir: svetovni splet.

Po dosegu končne višine je kapsula nato pričela s padanjem, ob tem pa je Félicette za 5 minut občutila breztežnost. Na koncu potovanja, ki je trajal blizu 13 minut, se je kapsula s Félicette odklopila od rakete in se s padalom varno spustila v bližino kraja izstrelitve. Nova izstrelitev nove mačje potnice v vesolje, se je 24. oktobra istega leta končala tragično.

Prva mačja vesoljka Félicette kljub temu, da je preživela, ni živela pravljično in srečno do konca svojih dni. Že nekaj mesecev po uspešni vrnitvi na Zemljo so jo namreč evtanazirali, saj je ekipa znanstvenikov želela preučiti vpliv vesoljskega leta na delovanje njenih možganov. Celo svoje ime Félicette je dobila šele po uspešni vesoljski avanturi.

Ilustracija: Loščika

Mediji so jo naivno poimenovali po liku iz risanke Felixu, kasneje pa so jo v CERMI preimenovali v skladu z njeno naravo v žensko različico imena – Félicette. Šele leta 2017 pa je Britanec Matthew Serge Guy prek platforme Kickstarter začel zbirati sredstva za postavitev njenega kipa v spomin na njeno vesoljsko pot.

Bronasti kip z na Zemlji sedečo Félicette, ki se ozira za zvezdami, bo počastil prva mačjo vesoljsko potnico, visok pa bo približno 175 cm. Na ogled bo na Mednarodni vesoljski univerzi v Strasbourgu v Franciji.

Opombe

[i] https://sl.wikipedia.org/wiki/
F%C3%A9licette#cite_note-PopSci-6
.

[ii] 22. februarja 1961 so Francozi kot tretja nacija na svetu v vesolje izstrelili podgano z imenom Hector.  

Viri

Animals in space, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/
Animals_in_space
.

Soviet space dogs, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/
Soviet_space_dogs#Belka_
and_Strelka
.

Ellie May Forrester, Catherine Smalley, 10 animals that have been to space, pridobljeno 17. marec 2020. Dosegljivo na https://www.discoverwildlife.com/
animal-facts/animals-in-space/
.

First Monarch Butterflies in Space Take Flight, Space.com, 8. december 2009, https://www.space.com/7646-monarch-butterflies-space-flight.html.

Monkeys and apes in space, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/
Monkeys_and_apes_in_space
.

Ham (chimpanzee), Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/
Ham_(chimpanzee)
.

Laika, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/
Laika
.

Félicette, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/
F%C3%A9licette
.

Emily Petsko, A Brief History of Félicette, the First Cat in Space, 26. december 2018, dosegljivo na https://www.mentalfloss.com/
article/567451/brief-history-felicette-first-cat-space
.