Če bi se rokoko moral predstaviti v obliki pice, bi zagotovo izbral podobo pice iz Feticha. Vsaka njena lastnost enostavno prekipeva – vse od razbohotenega testa do neskončno dolgega imena pice, s katerim so očitno poskušali uloviti vse možne keyworde za SEO.

»New age sourdough pizza iz kislega testa brez kvasa (iz droži)« aka »pica iz fetiša«. Seveda, za tokratno oceno v svoji veganski različici, ki je mogoče še bolj razkošna kot njene klasične prijateljice (če je v Fetichu sploh kaj klasičnega).

Kaj sva jedla?

V istem tednu, ko je Metod prvič poskusil njihovo vegansko pico in je Fetiche uvrstil na najin seznam must-review restavracij, sva skupaj še dvakrat zavila tja. Ja, njihova ena in edina veganska pica je tako dobra!

New Age pizza, Vegan

Koruzno testo, počasi fermentirano z divjim kvasom/drožmi, je visoko in polno velikih zračnih žepkov, ki so se zapekli v hrustljavo perfekcijo. Sončnična semena, ki so dodana v testo, nekoliko okrepijo sladkast okus koruzne osnove in pripravijo enkratno podlago za paleto okusov, ki sledijo.

Pridih zemljastega okusa v špinači, nežna kislina artičok in sira iz indijskih oreščkov, svežina limonine lupinice … Vse skupaj pa je zaokroženo z olivnim oljem in pinjolami. Okusi so izjemno dodelani in se enkratno dopolnjujejo. Vsak zalogaj ponudi vse različne okuse, hkrati pa s svežino in kislino odpre željo po še enem in še enem …

fetiche veganska pica extraveganza -

Namig za vse, ki se, tako kot jaz, ne znate ustaviti: pica je zelo nasitna in hitro se boste tako najedli, da se boste prav težko premikali. Ne pretiravajte do zadnjega kosa, če boste že prej siti – osebje Feticha vam bo ostale kose z veseljem zavilo za domov.

Če si dovolim biti pikolovska, bom izpostavila samo izkušnjo grizljanja Fetiche pice. Sestavine, s previdnostjo naložene na ličen kupček, izgledajo fantastično, vsaj dokler se ne lotite prvega zaloga. Takšen aranžma sestavin pravzaprav onemogoča, da bi v prav vsakem zalogaju uživali v raznolikih okusih. Pa še težko je po damsko ugrizniti v visok kupček špinače, artičok in “sira” s pinjolami. Zato si jaz pri vsakem kosu, prav nič po damsko, sestavine porazdelim po testu, da lahko zares uživam v igri okusov te enkratne pice.

Kaj naročiti naslednjič?

Brez dvoma, edino vegansko pico z menija. Če cenite domislenost kulinarike in zalogaje, ki vas vsakič znova izzovejo s svojo hudomušnostjo, se boste zaljubili v pico iz Feticha.

In če res znate ceniti dolgotrajno pripravo in kakovostne sestavine, vas tudi njena nekoliko višja cena ne bo motila. Sicer raje naročite “pico, da te kap, brez kravjega sira”.

Extra ocena

5/5

Extra info

Fetiche
Cankarjevo nabrežje 25
Ljubljana

Facebook stran
Instagram profil
Spletna stran

Cene
veganska pica 14 €

Ambient
sodobno opremljen lokal, ki ga navdihuje drzna prefinjenost | prijetna terasa ob Ljubljanici, kjer lahko čez dan pojeste nekaj dobrega, ravno prav odmaknjeni od mestnega vrveža, ali pa se zvečer pogovarjate v izbrani družbi, obsijani v soju sveč

Dostop
Avto pustite na katerem koli precenjenem parkirišču v centru in se sprehodite do Feticha ali pa se zapeljite s kolesom. Do lokala vodi nekaj stopnic, prve mize na terasi pa so enostavno dostopne z invalidskim ali otroškim vozičkom.

Fotografije: Fetiche in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako kosilo ali večerjo za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.