Pisateljica Fionna Stafford je profesorica angleščine in angleške literature na Univerzi v Oxfordu. Napisala je tudi knjigi The Brief Life of Flowers in Jane Austen: A brief life.

Delo The long, long life of trees se prične s slikovitim opisom drevesnih delov v bližini avtoričine pisalne mize. To so veja hrasta, listje, želodi, plodovi kostanja ter tudi hrvaški storž iz borovca blizu Pule. Tudi sama sem že nabrala storže s počitnic na Hrvaškem in jih v spomin, skupaj s kakšno školjko, prinesla domov.

Ko te uvodne besede z navdušenostjo zaradi poistovetenja s pisateljico beremo dalje, kaj kmalu pridemo do omembe slovenske Najevske lipe, ki ima v državi največji obseg debla in so z njo povezane legende in pravljice: npr. o kralju Matjažu ter o zlatih žlicah in Turkih. Torej sta začetno navdušenje in motivacija za slovenskega bralca popolna.

Vsako drevo ima v knjigi svoje poglavje – vseh skupaj je 17. Izbor dreves je v veliki meri povezan z Veliko Britanijo, vendar kljub temu lahko najdemo veliko vzporednic v našem okolju.

Staffordova skozi celotno vsebino lirično, nepredvidljivo, spretno niza in prepleta podobe botanike, mitologije, zgodovine, osebnih spoznanj in izkušenj, umetnosti, književnosti ter zanimivih dejstev o posameznih drevesih. Nikoli zares ne veš, kaj čudovitega te čaka na naslednji strani oz. že v naslednjem odstavku. Dodano vrednost delu daje tudi črno-belo slikovno gradivo, zbrano z različnih področij in virov.

V knjigi najdemo med drugim:

  • kateri listi so trn v peti britanskim vlakovodjem,
  • katero drevo ima vonj po razpadajočem človeškem mesu,
  • katero drevo se je prilagodilo na rast na območju Černobila,
  • katero drevo je drevo art décoja,
  • v deblo katerega drevesa se lahko skriješ,
  • in kaj imajo skupnega drevesa in Shakespeare.

Da pobliže predstavim, na kakšen način so sestavljeni opisi dreves, mestoma tudi zelo enciklopedični, je tu nekaj utrinkov iz dveh, ki sta me pritegnili najbolj.

Divji kostanj. Njegova domovina je Balkan. Ima ekstravagantno podobo. V maju čudovito cveti, mogočna krošnja daje zavetje pred soncem in dežjem. Pisateljica se sprašuje, zakaj je njegovo angleško prav »horse chestnut«. Les je mehak, plodovi za človeka uporabni v mazilih proti revmi. Opisan je mit, da plodovi odganjajo pajke in kako so ga ovrgli. Predstavljena je igra s plodovi »conckers« in svetovno tekmovanje. Omenjeno je tudi drevo Ane Frank, ki ga je opazovala skozi okno, ko je pisala v svoj dnevnik – danes ga žal ni več, ker ga je napadla bolezen.

Jablana. Je drevo začetkov in koncev. Njen plod je »sadež spoznanja«. Na eni strani je jabolko prijatelj sonca (je rdeče), na drugi strani prijatelj sence (je rumeno/zeleno). Navedeni so primeri, kjer jablana ali njen plod igrata pomembno vlogo: zgodba Adama in Eve, Afrodite, Trojanske vojne in Sneguljčice. Seveda ne moremo mimo Isaaca Newtna in gravitacije. Avtorica piše tudi o podjetju Apple in od kod je njegov ustanovitelj Steve Jobs črpal idejo za ime oz. logo podjetja.

Jablane dočakajo starost nekje 30 let, nekatere lahko tudi od 80 do 100, vendar ob koncu velikokrat nehajo dajati sadeže, lomijo se njihove veje. Sicer pa je drevo boljše vzgojiti iz vejice kot iz semena.

Jablan je veliko vrst in prenekatera imajo zanimiva in nenavadna imena, ki pa pogosto ne predstavljajo tega, kar si o njihovem imenu mislimo ljudje.

Jabolko pa je zelo pogosto tudi v kulinariki. Vsebuje veliko pektina (želirno sredstvo) in rastni hormon etilen za dozorevanje drugega sadja. V Britanijo so jablano prinesli Rimljani, originalno pa izvira s Kitajske. V knjigi lahko preberemo tudi o zdravilnih učinkih plodov jablane.

Sama sem med prebiranjem knjige vseskozi iskala vzporednice s svojimi izkušnjami in doživetji z (opisanimi) drevesi. Postala sem bolj pozorna nanje, jih bolj občudovala. Priznam, na sprehodu sem kakšnega tudi objela. Prav tako sem začela raziskovati možnosti, ki jih lahko prinese življenje dreves na moje poklicno področje.

V branje priporočam ljudem, ki imajo radi knjižne »enolončnice«.

Fiona Stafford

The long, long life of trees

V branje priporočam ljudem, ki imajo radi knjižne »enolončnice«.
ocena 5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Fiona Stafford

The long, long life of trees

V branje priporočam ljudem, ki imajo radi knjižne »enolončnice«.
ocena 5 od 5
Najugodnejša ponudba knjige + brezplačna dostava:

Objava vsebuje partnerske povezave. Z nakupom preko njih prejme portal nekaj fičnikov provizije. Vi ne plačate za izdelek ali storitev nič več, kot bi sicer, z nakupom prek povezav v objavi pa podprete portal.