Gaudi – ocena restavracije

Spoznajte Gaudi – majhno vegansko restavracijo v središču Ljubljane, ki navdušuje in zdravi s svojo sodobno ajurvedsko ponudbo.

Včasih sem v obrokih zunaj iskala potešitev svoje radovednosti ali pa vsaj drugačne okuse, kot sem jih vajena doma. Glavni kriterij za izbiro restavracije ali gostilne je tako bil dober, a nevsakdanji okus. Od takrat je minilo že nekaj let in v tem času sem spremenila svoj pristop do hrane zunaj in predvsem do hrane doma.

Sedaj namreč iščem ponudnike, ki se čim bolj približajo moji hrani doma. Metod in jaz jeva doma skoraj izključno hrano, ki ustreza naslednjim kriterijem: polnovredno, sezonsko, ekološko, čim bolj lokalno pridelano in ajurvedsko/skladno z najinimi došami.

Zato je v tem pogledu Gaudi trenutno edina restavracija pri nas, ki se lahko približa najinemu siceršnjemu načinu prehranjevanja. Za nameček pa z domiselnimi tehnikami in jedmi tujih kulinarik prinese tudi kanček drugačnosti in nevsakdanjosti, kar mi je še vedno ljub kriterij pri izbiri hrane zunaj. Ni pa več edini.

Kaj smo jedli?

Tokratna ocena je nastala na prijateljski večerji, ki smo si jo podelili 3 pogumni jedci. Pridružila se nama je draga prijateljica Barbara L., ki je med drugim tudi avtorica najinega logotipa in dizajnerski klic v sili, ko ugotovim, da ne znam vsega sama.

Po posvetu z gostiteljem, ki nas je sprejel v Gaudi in nam stregel tisti večer, smo se 3 jedci odločili za 4 glavne jedi. Porcije posameznih jedi naj ne bile (pre)velike, saj so običajno del kosila v kombinaciji z juho in sladico. Zame je bil to dodaten plus, saj smo lahko poskusili več kot sicer.

Pad Thai

Okusen in lahek pad thai, ki se v dveh ključnih točkah razlikuje od ustaljene ponudbe v azijskih restavracijah pri nas. Gaudi pad thai ni namreč pretirano začinjen, saj ohrani svež okus zelenjave in ga ne ubije z dodatkom različnih omak. Hkrati pa ni masten, zaradi česar je še posebej primeren za lahek obed v večernih urah.

gaudi ocena veganska restavracija extraveganza

Pri tem pad thaiju bi spremenila samo eno stvar. Čeprav ljubim testenine v vseh oblikah, bi si na tem krožniku želela, da bi jih bilo nekoliko manj – tako bi namreč vsa pisana in nadvse okusna zelenjava prišla še bolj do izraza. Porcija je bila precej radodarna, zato menim, da ene pesti rezancev ne bi prav nič pogrešala.

Bučna pašta

Kot omenjeno, imam zelo rada testenine, in to je bila jed, ki sem se je najbolj veselila. A žal me je pustila povsem ravnodušno.

gaudi ocena veganska restavracija extraveganza (3)

Pašta je bila praktično neslana* in pustega okusa. Zgolj buča se je s svojo sladkobo trudila nekoliko privabiti pozornost, a je v slani jedi nihče ne bi mogel jemati resno.

Jed je bila tudi s teksturnega vidika precej dolgočasna. Svedri, ki s svojo teksturo vedno vnesejo vsaj nekoliko interesa v jed, so bili precej neposrečena izbira. Gosta bučna krema je namreč povsem zapolnila njihove navoje in tako se je perspektivna jesenska pašta spremenila v pocasto in gosto kašo brez okusa.

Kljub temu menim, da ji ni manjkalo veliko, da bi zadovoljila (vsaj) ljubitelje testenin. Če bi testenine ostale al dente, če bi bila bučna osnova za odtenek redkejša in ustrezno začinjena, če bi bilo več kosov pečene buče za okus, če bi jed posuli s praženimi bučnimi semeni za hrustljavost, če bi ji dodali samo kapljico ali dve bučnega olja za svežino … A vsega tega ni bilo.

Zato moram reči, da če bi prišla na običajno večerjo in bi naročila samo pašto, bi ostala lačna. K sreči so v mojem primeru ostale 3 enkratne jedi poskrbele, da razočaranje nad pašto ni bilo preveliko.

* Lastnica in chefinja Sandra Komasz nam je ob kritiki pašte sicer povedala, da nekatere njene redne stranke želijo zmanjšati vnos soli in zato so določene jedi na meniju pripravljene z manj soli. Povsem legitimen razlog, ki ga lahko v celoti razumem in celo podprem, če bi imela to informacijo že ob naročilu pašte. Če bi vedela, da je pripravljena brez ustrezne in pričakovane količine soli, je enostavno ne bi naročila. Zame je namreč soljenje pri mizi nesprejemljivo, saj imajo jedi, ki se kuhajo in pečejo v slanem okolju, znatno bogatejši okus, kot če jih posolimo na koncu.

Zelenjavni golaž s stročjim fižolom, zeleno lečo in krompirjem čapatijem

Ime jedi, zelenjavni golaž, me ni navdajalo z nekim velikim pričakovanjem. A že prva žlica te veličastne enolončnice me je pustila povsem brez besed.

Šele po naslednjih nekaj zalogajih sem začela oblikovati misli, ki jih bom sedaj poskušala pretočiti v hvalospev tej jedi, ki me je prepričala s svojo rustikalno energijo. Gre za bogato in težko zelenjavno osnovo, nabito s kremnim okusom stročnic in dodelano začimbno mešanico, ki uteleša vse, kar potrebujemo na hladen, skoraj zimski dan. Še posebej v kombinaciji z neverjetno rahlim krompirjevim čapatijem, s katerim se po prvem krogu okušanja vseh jedi pomazala še zadnje ostanke golaža v skledi.

Sama naj bi se po ajurvedi strogo izogibala vseh stročnic razen fižola mung, a temu Gaudijevemu golažu se nisem mogla upreti in sem za svojo konstitucijo pretiravala s količino, kar sem občutila šele v poznejših večernih urah. To sem zaslutila že med večerjo, a se nisem mogla ustaviti. Prav to dokazuje, kako neverjetno okusna je bila ta jed. Na škodo lastnemu ravnovesju bi rekla, da je bilo vredno.

Burger s pečeno bučo, vijoličastim krompirjem, solato in salso

Simpatično shizofren krožnik, ki mi je povzročil nemalo preglavic pri zajemanju vseh dodatkov, da bi ustvarila popoln zalogaj. Še vedno nisem prepričana, ali mi je uspelo.

Vsaka enota jedi zase je bila namreč vrhunska, a nekje vmes se je izgubil skupni imenovalec.

Burger vrhunskega okusa in popolne, nasitno-kompaktne teksture. Pečena buča, ki je s svojo rahlo, skoraj zračno prisotnostjo dodala sezonski pridih. Rustikalen vijoličasti krompir s svežo polivko doda krožniku popolno kombinacijo maslenega okusa in ravno prav kisline. Čudovito zelen in kompakten brokoli, ki se je prikradel v družbo krompirja. Sveža salsa doda burgerju skoraj pričakovan pikanten okus čebule. In ja, še malo zelene solate in redkvic za svežo dozo vitaminov in mineralov.

Ste se izgubili? Tudi jaz sem se in zna se zgoditi, da sem kakšno sestavino jedi tudi pozabila.

Preveč dobrega je lahko enostavno … preveč. Menim, da bi krožnik mnogo bolje deloval kot celota, če bi odvzeli vsaj 2 dodatka. Po mojem mnenju bi si buča zaslužila svojo polivko in bi lahko povsem izločili nekoliko vijoličasti krompir. Prav tako bi lahko nekoliko več zelenjave dodali zeleni solati in bi svežo salso prihranili za drugo priložnost, ko bi lahko prišla bolj do izraza.

Dnevna Gaudi kroglica in čokoladni tart

Za sladico smo si najprej razdelili eno Gaudi kroglico, ki je bila tisti dan sestavljena iz mariniranega riža, oreščkov in rozin. Neobičajna sladica, ki je predvsem pri Barbari, iskreni ljubiteljici riža, odprla vrata domišljiji, kako na domiseln način vključiti to žito tudi v sladice.

Kroglica – zaradi kapljice sadne kreme na vrhu smo jo ljubkovalno poimenovali kar joškica – je imela presenetljivo sočno in rahlo teksturo, ki jo je skupaj držala zgolj sladkoba suhega sadja. Osvežilna in lahka sladica, ki je bila popolna izbira po nekoliko obilnejši večerji.

gaudi ocena veganska restavracija extraveganza (6)

A mene je ves čas bolj zanimala čokoladna alternativa.

Že ob prihodu v Gaudi me je v vitrini pritegnil čokoladni tart. Temna čokoladna krema, ki se je razlila, da bi ponudila temno, kontrastno ozadje za barvit posip iz pistacij, narezanih fig in semen granatnega jabolka. Prava vizualna umetnina, ki me je s prvim zalogajem še bolj prepričala. Opojen okus čokolade z visokim deležem kakava in koščki sadja, ki ga ujamete ali pa ne v isti zalogaj. Kombinacija dveh domačih sadnih krem je dodala še malce svežine in lahkosti tej sicer bogati in težki sladici, ki bo prepričala zlasti iskrene ljubitelje čokolade.

Kaj naročiti naslednjič?

Jaz bom vse stavila na enostavne (a ustrezno začinjene) jedi, ker je tukaj Gaudi res zablestel. Najbrž bom odslej ob vsakem obisku iskala ekvivalenta zelenjavnemu golažu, ki je postavil zelo visoka merila. Tudi pad thai bo dobil še eno priložnost, mogoče na kakšen pomladni dan, ko bo tudi več sveže zelenjave na voljo in bo našla svojo pot do mojega krožnika. A povsem si predstavljam, da si na dan, ko si zaželim nekoliko izvirnosti in izzivov, izberem burger ali kakšen drug podobno sestavljen krožnik.

Metod je zelo dobro ubesedil raznoliko ponudbo, ki smo jo poskusili za to objavo. »Jedi so mi všeč, a bi jih izbral ob različnih dnevih.«

Pri sladicah pa bi vam priporočila, da povabite še koga (četudi namišljenega prijatelja) na kosilo, da lahko brezsramno poskusite vse sladice, ki so tisti dan na voljo.

Extra ocena

3.8/5

Extrainfo

Gaudi
Nazorjeva 10
1000 Ljubljana

Facebook stran
Spletna stran

Delovnik
ponedeljek in torek: 11.00-17.00
sreda. četrtek in petek: 11.00-21.00
sobota: 12.00-21.00

Cene
juhe 4-5 € | glavne jedi 8-9 € | sladice 3-5 €

Ambient
butična restavracija sredi Ljubljane, ki na majhnem prostoru ponuja bogat jedilnik | v večernih urah nudi dokaj miren pobeg za par ali par prijateljev | zaradi majhnega števila miz in omejenega prostora ni ravno najboljša izbira za večje in glasne skupine

Dostop
V Gaudi lahko vkorakate neposredno z ulice. Če se vam pa mudi, nudijo tudi možnost take awaya.

Fotografije: Gaudi in Extraveganza.

Delite objavo s prijatelji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Odkrijte podobne objave

EXTRA NOVICE

Vam je všeč objava?

Prijavite se na extra novice in prejmite ekskluzivno vsebino za bralce z dobrim okusom.

Več o avtorju

Sodelujte in napišite svoj komentar.

Živjo. To je extraveganza.

Spletni portal za bralce z dobrim okusom.

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje analitike uporablja spletne piškotke. S pregledovanjem strani se strinjate z njihovo uporabo.​