V Gostilni Pri pošti sva se ustavila po naključju. Na poti v Prekmurje sva želela obiskati Amforo, kjer sva med pohajkovanjem po Štajerski že večkrat jedla pico. A so imeli zaradi prenove zaprto. Takrat sem se spomnila številnih priporočil za Gostilno Pri pošti, ki na Ptuju slovi po svoji bogati veganski ponudbi.

Vsak delovnik poleg vsejedskih jedi nudijo eno vegansko kosilo in nekaj veganskih jedi z menija. Midva sva jih obiskala v soboto, zato sva izbirala med 6 glavnimi veganskimi jedmi in nekaj prilogami.

Ob najinem obisku so na meniju bile naslednje jedi:

  • Seitanovi zrezki v gobovi omaki.
  • Tofujevi ražnjiči z zelenjavo z žara.
  • Polnjene gratinirane palačinke z zelenjavo.
  • Špageti bolognese na veganski način s seitanom.
  • Rižota z zelenjavo in bučnimi semeni.
  • Krompirjeva musaka s tofujem in zelenjavo.

Kaj sva jedla?

Najino izbiro je vodila preprosta želja – pražen krompir. Prav presenetljivo (in za strastne ljubitelje razočarajoče) je, kako težko je v slovenskih restavracijah dobiti neoporečen pražen krompir brez ocvirkov ali ostalih živalskih sestavin. In ko nama je gospa lastnica zagotovila, da je njihov pražen krompir 100 % veganski, je bila izbira jasna. Metod si je poleg krompirja izbral še zelenjavno rižoto, jaz pa ražnjiče s tofujem in zelenjavo na žaru.

Za predjed sva naročila gobovo juho – še eno redkost, ki jo vegani pogrešamo v gostilnah. Vmes sva se malo okrepčala s prilagojeno grško solato.

Tako sva se najedla, da sva na koncu samo povprašala o sladicah, nisva pa nobene naročila. Trenutno so na voljo veganske palačinke z nadevom po izbiri, kmalu pa bo gostilna bogatejša za vitrino, ki bo gostila tudi druge veganske sladice.

Veganska gobova juha

Na prste ene roke lahko preštejem priložnosti, ko sem lahko zunaj naročila vegansko gobovo juho. Povsod je dodana vsaj kapljica smetane za kuhanje ali žlička kisle smetane. V Gostilni pri pošti pa jo pripravijo po naročilu.

Enkratna gobova juha – taka, kot mora biti. Srednje gosta z ravno dovolj celimi kosi gob, da vse do zadnje žlice vsakič zajameš po en kos. Za popestritev krožnika in osvežitev okusa bi dodala samo še malo svežega drobnjaka, vendar tudi brez tega je bila juha odlična.

Grška solata

V Gostilni pri pošti sva se ustavila s precejšnjim apetitom, zato sva naročila še grško solato, ki sva si jo podelila. Namesto fete in tune, ki sta predvideni v original izvedbi, sva dobila na trakce narezan veganski sir, ki pa ni dodal ničesar posebnega.

Solata je bila dobra in obilna, edini očitek je nekoliko pustejši okus zelenjave, vendar kaj drugega lahko pričakujemo od kumar in paradižnika sredi zime?

Praženi krompir

Glede na šalo, da vegani jemo samo priloge, je čas, da priloga dobi status samostojne jedi, ki si zasluži svojo pohvalo.

Praženi krompir je bil odličen – ravno prav slan, ravno prav sladkastega okusa po čebuli in ravno prav masten, da naju je pogrel na hladen in megled dan na Ptuju. V Gostilni pri pošti se splača ustaviti že zaradi porcije praženega krompirja, saj si ga lahko privoščite brez najmanjšega dvoma, da vsebuje ocvirke in vam je nekdo pozabil povedati.

Rižota z zelenjavo in bučnimi semeni

Metod je izbral rižoto z zelenjavo in bučnimi semeni. Metod je bil navdušen, jaz pa dodajam, da je ta rižota prava hrana za dušo. Enostavna, vendar polnega in zaokroženega okusa, ki nas spomni na dom. 

Riž in zelenjava so ravno prav kuhani in obdani z gostljato omako, ki ohranja rižoto sočno, vendar je ne utaplja v preveč tekočine.

Tofujevi ražnjiči z zelenjavo z žara

Jaz sem naročila ražnjiče s tofujem in zelenjavo na žaru. Dobila sem 2 ražnjiča z zelenjavo, popečeno na žaru, in nekaj večjih kosov tofuja. Zraven je postreženo še nekaj dodatne zelenjave z žara – prepolovljeni kolutu bučk, korenje in rdeča paprika.

Ponavadi ne jem tofuja, ker me s spužvasto teksturo in mankom okusa pušča ravnodušno, a je zapečen na žaru dodal nekoliko več teksture v jed. Zagotovo mu ne bi škodilo, če bi bil predhodno mariniran čez noč ali če bi bil narezan na manjše koščke, da bi imel več okusa. Kljub temu je bil krožnik odličen in bi izbiro ponovila.

Kaj naročiti naslednjič?

Oba z Metodom bi ponovila svoje naročilo, izpustila bi samo grško solato, ki je bila sicer dobra, a ni posebej obogatila najinega kosila. Mogoče ponoviva grško solatni krožnik v času obilja sveže zelenjave.

Nekaj veganskih jedi na meniju omenja »sezonsko« zelenjavo, kar pravzaprav pomeni zelenjavo, ki je sezonska poleti. Zato bi obisk najraje ponovila poleti, ko bodo bučke in paprike na vrhuncu svojega okusa. Pa zagotovo bi pustila nekaj prostora za palačinke z robidovo marmelado.

Extra ocena

4.5/5

Extra info

Gostilna Pri pošti
Ulica heroja Lacka 6
2250 Ptuj

Google Maps

Facebook stran

Cene
gobova juha 2.20 € | grška solata 5.90 € | pražen krompir 2.00 € | rižota z zelenjavo 4.20 € | tofujevi ražnjiči 4.50 € 

Ambient
prijeten in svetel prostor s številnimi mizami | ob najinem obisku je bilo nekoliko hladno

Dostop
Avto lahko pustite na bližnjih plačljivih parkiriščih.

Fotografije: Gostilna Pri pošti in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.