Gostilno Rajh sem imela že dolgo na seznamu restavracij »za obiskat« – še preden je obstajala Extraveganza in še preden sva začela svoje gurmanske »obiske« deliti v rubriki Ocene restavracij. Tako sva zadnji obisk Prekmurja izkoristila za dopolnitev meni najljubše rubrike!

Ko sva kakšen teden pred obiskom poklicala za rezervacijo mize, nama je gospa sogovornica samozavestno zatrdila, da veganska ponudba sploh ni problem in da se bomo vse dogovorili. To je dober znak, ki se je udejanil tudi ob obisku – z manjšim spodrsljajem na začetku, ki so ga nemudoma popravili. Več pa v nadaljevanju.

Kaj sva jedla?

Pri Rajhu je na voljo nekaj veganskih ali poveganjenih jedi z menija, med katerimi sva tudi midva izbrala sezonsko juho, dve glavni jedi in dve sladici. Na voljo sta tudi 5-hodni in 7-hodni degustacijski meni, ki sta lahko prilagojena za vegane.

Zaposlena, ki naju je stregla in nama predstavila ponudbo, je zelo dobro poznala sestavine in nama povedala, kaj katera jed vsebuje in kako bodo prilagodili tiste jedi, ki bi bile primerne za vegansko različico. To je seveda minimum, ki ga pričakujemo od zaposlenih v gostinstvu, zato ne bi smel biti izhodišče za posebno pohvalo, a ga žal marsikje drugje zaposleni ne dosegajo.

Pozdrav iz kuhinje

Bil je pozdrav, a takšen, kot če te nekdo ogovori z napačnim imenom.

Predvidevam, da si ob rezervaciji mize nihče ni zabeležil, da bova jedla vegansko. Tako sva na mizo takoj dobila pozdrav iz kuhinje – kanapeje z mesnim narezkom.

Po ponovnem poudarku, da bova jedla vegansko, sva dobila nov pozdrav iz kuhinje, in sicer kanapeje s hrustaljavim domačim kruhom, namazom iz bučnih semen in posipom drobnjaka. Zelo okusen prvi zalogaj.

Zelo cenim gostoljubje in hitro dobrodošlico v obliki pozdrava iz kuhinje, a je kljub odzivni reakciji ustvaril nepotrebno situacijo, ki bi se ji zlahka izognili, če bi nekdo pri najini rezervaciji na hitro zabeležil »vegansko«.

Pesina juha s svežim hrenom in bučnim oljem

To je prava sezonska poezija! Pri jedeh vedno poskušam najprej podati objektiven opis jedi, preden vključim še svoje mnenje, ampak tukaj mi ne uspe. Ta juha je enostavno ena izmed najboljših, kar sva jih poskusila.

Pričakovala sem težek in zemljast okus pese, a me je prav igrivo presenetila s svojo lahko teksturo in nežnim, ampak prizemljenim okusom, ki ga osveži svež hren ter zaokroži nepogrešljivo bučno olje.

Veganski dödoli in gobov paprikaš (brez dodane smetane)

Jed, ki te prisili, da raziščeš vse bližnjice na tipkovnici, da lahko zapišeš njeno ime. Ampak se splača!

Dödoli, posuti z ocvrto čebulo, so bili lično postreženi na krožniku, gobov paprikaš pa posebej v skledi. Bogati in preprosti okusi, ki se krasno prepletajo v tej domači jedi.

Gobova rižota

Še en zelo lep krožnik z bogato porcijo sočne in kremaste rižote. Okus je zelo uravnotežen, saj gre za pravo ravnovesje med rižem in bogatim, polnim okusom gob. Medtem ko je pesina juha presenetila s svojim večdimenzionalnim okusom, je bila gobova rižota precej klasična in že znana.

Če imate res radi rižote ali vas veganski dödoli iz katerega koli razloga ne prepričajo, izberite rižoto. Sicer pa ne boste zamudili ničesar posebej pretresljivega.

Veganski malinov sladoled

Dober, osvežilen in izjemno podoben malinovem sorbetu iz Lidla.

Skratka, sladoled je bil povsem korekten – kolikor je lahko korektna izbira sladoleda sredi zime.

Jabolčni štrudl

Na mizo je prišel še topel in dehteč. Zelo okusen, nič kaj preveč sladek in predvsem domač.

Zaključek kosila v slogu.

Kaj naročiti naslednjič?

Moj nasvet bi bil, da zaupate naravi in izberete sezonsko juho, ki bo takrat na meniju. Prepričana sem, da s tem ne morete zgrešiti.

Za glavno jed pa vsekakor priporočam veganske dödole in gobov paprikaš. Navsezadnje ste v Prekmurju!

Skratka, hrana je bila izjemna. Nekoliko grenak priokus pa je pustilo osebje, ki je imelo precej različen odnos do gostov. Obe zaposleni sta bili izjemno prijazni pri sosednji mizi, kjer je širša druščina proslavljala rojstni dan, medtem ko smo ostali gostje pri katerem hodu dobili hrano na mizo brez pogleda v oči ali nasmeha.

Extra ocena

4.6/5

Extra info

Gostilna Rajh
Soboška ulica 32
9000 Murska Sobota (Bakovci)

Google Maps

Facebook stran
Instagram profil

Cene
sezonska juha 4.00 € | dödoli in gobov paprikaš 9.90 € | gobova rižota 9.90 € | jabolčni zavitek 4.00 € 

Ambient
zelo prijeten in uglajen ambient | primerno za pare, družine in različno velike družbe

Dostop
Pred gostilno je poskrbljeno za več parkirišč. Urejen je tudi dostop za invalidske vozičke.

Fotografije: Gostilna Rajh in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.