Gostilna Theodosius – ocena veganskega menija

Preizkusili smo veganski meni v gostilni Theodosius – vrhunska kulinarika v sozvočju s sezonsko in lokalno ponudbo.
Theodosius extraveganza ocena veganski meni

Gostilno Theodosius sva odkrila na spletu. Konec novembra sva načrtovala izlet v Postojnsko jamo, kjer sva bila v zadnjih dveh letih že trikrat, zato je bilo načrtovanje bolj osredotočeno na iskanje vrhunske in zdrave veganske ponudbe v okolici.

Skopi rezultati na aplikaciji Happy Cow in seznamu restavracij slovenskega veganskega društva so me spodbudili, da preiščem vse restavracije v okolici Postojne, ki imajo kakovostno ponudbo.

Najbolj me je prepričala gostilna Theodosius, saj so vsi spletni opisi poudarjali sezonsko in lokalno hrano na visokem nivoju. Tudi telefonski klic za rezervacijo je pustil pozitiven vtis, saj omemba veganskega menija ni sprožila plazu podvprašanj ali dvomov. Temveč zgolj gostoljubje s strani lastnika gostilne, Gregorja Lisjaka, ki nama je zagotovil, da bodo z veseljem sprejeli izziv in za naju pripravili veganski meni (ki ga sicer ni v stalni ponudbi).

Kaj smo jedli?

Preden sva naročila, nama je Gregor predstavil njihov celostni pristop k visoki kulinariki, ki se v celoti zanaša na sveže in vrhunske sestavine z lastnega vrta ali s sosednjih kmetij.

V zanosnem pripovedovanju o domačem kruhu iz polnozrnate pšenice in letošnjem izobilju kakija doda še kakšno omembo domačega kozjega sira ali florentinskega govejega zrezka, ne glede na to, da naju to ne zanima. A kdo bi mu zameril, ko je zanj vse to del življenjske zgodbe, ki jo živi tudi skozi družinsko restavracijo. Zato najin veganski meni ni nekaj ločenega ali drugačnega, temveč je samo prilagojen del njihove siceršnje ponudbe.

Tako nama z istim žarom in strastjo oriše, kako si je zamislil najin veganski meni, ki bo v veliki meri temeljil na domačih bučah in lokalno pridelanih žitih.

Pozdrav iz kuhinje

Tudi Gregorju sva takoj na začetku povedala, da sva jih izbrala zaradi lokalne, domače in predvsem sezonske ponudbe. Zato se nasmeji, ko nama prinese pozdrav iz kuhinje – sveži češnjevi paradižniki v domačem olivnem olju, začinjeni s soljo in poprom. Konec novembra. Pove nama, da so prav včeraj obrali zadnje domače paradižnike, ki so letos vztrajali še posebej dolgo.

Samo narava si lahko privošči takšno ironijo, ne da bi ji zamerili.

theodosius extraveganza ocena veganski meni

Sveži okusi paradižnika in bazilike, obogateni z vrhunskim olivnim oljem, ki ga sva z domačim polnozrnatim kruhom pomazala do zadnje kapljice. Ne glede na to, da svežega paradižnika ne povezujemo z jesenskimi dobrotami, je bila ta situacijska otvoritev v najin veganski meni odlična.

Kremna juha iz buč hokaido in vipavskega krompirja

Na tako mrzel dan preskočiva vse hvalospeve o sezonskih solatah in se enoglasno odločiva za toplo predjed.

Enostavna kremna juha, v kateri krompir ponudi gladko teksturo in gostoto, pri okusu pa se povsem umakne v ozadje, da lahko zasije nežen okus domačih buč hokaido. Okus je tako blag in mil, da bi ga doma zagotovo poskušala naglasiti ubila s preveč začimbami. K sreči, Gregor in njegova ekipa povsem zaupajo domačim sestavinam, da bodo v celoti opravile svoje delo.

Pridušen okus juhe poživi le vrtinec bučnega olja, ki v kontrastu s kuhano bučo pusti prosto pot živahnim cvetličnim aromam. Omamno!

Domača polnozrnata polenta s sezonsko zelenjavo in popečenim radičem

Najprej moram poudariti, da tako dobre polente še nisem jedla. Presenetila me je lahka in zračna tekstura, ki se uspešno zoperstavlja znanemu – polnemu in rustikalnemu – okusu koruze. Nekoliko ga je popestrila tudi sezonska zelenjava, drobno narezana in hitro pripravljena, da je ohranila svoje živahne barve in raznolike okuse.

Na severu krožnika se bohoti še popečen radič, ki sem ga samo poskusila. Zmotila me je namreč njegova (naravna in zelo subtilna) grenkoba, ki pa meni ni najljubši okus. A Metodu je zelo teknil in prepričana sem, da bi se z njim strinjala večina. Kljub temu, da radiča tudi sicer ne jem, pa razumem njegovo vlogo v tej jedi, saj s karameliziranim, a grenkim priokusom, nudi protiutež sicer sladkim jesenskim okusom.

theodosius extraveganza ocena veganski meni

Čudovit krožnik, ki v tem veganskem meniju najbrž edini izdaja, da se v gostilni Theodosius z veganskimi jedmi ne srečujejo vsakodnevno. Težko se je namreč najesti od zajemalke polente in dveh kupčkov zelenjave.

Ješprenjček z bučo

Domač ješprenjček v bučni kremni osnovi. Preprosta domača jed, ki pa navdušuje z igro tekstur – koščki buče, bučna semena in hrustljav žajbelj.

theodosius extraveganza ocena veganski meni

Ješprenjček je namreč ravno prav kuhan. Toliko da spusti svojo naravno sluz, ki se z bučo čudovito poveže v viskozno kremno osnovo. A nikakor ni razkuhan, saj ohrani svojo žvečljivost in naredi vsak zalogaj privabljiv. Tukaj mu zagotovo pomaga še hrustljavost bučnih semen in krhkost žajbljevih listov, ki to glavno jed spremeni iz babičine enolončnice v kakovostno kulinarično doživetje.

Čokoladna krema s kakijem in müsli posipom

Ko smo prišli do sladice, nama je Gregor najprej naštel vse, kar bi lahko poskusila, če bi bila vsaj vegetarijanca. Seznam je precej dolg, a na koncu še enkrat potrdiva, da bo kakršna koli veganska sladica v redu, saj pa pri sladicah niti jaz nisem tako izbirčna. Še posebej, če vsebujejo vsaj malo čokolade.

Želja se mi uresniči.

theodosius extraveganza ocena veganski meni

Kosilo v gostilni Thedosius sva zaključila s čokoladno kremo z visokim deležem kakava, ki jo zmehča plast domačih, umedenih kakijev. Müsli posip doda nekoliko hrustljavosti in celo igrivosti v sicer razkošno, skoraj dekadentno sladico.

S tem zadnjim hodom se še enkrat potrdi, da so kakovostne sestavine tiste, ki naredijo jed. Ni potreben dolg premislek ali kulinarične akrobacije, da ustvariš presežek. Dovolj je, da domiselno združiš tisto, kar ti je na voljo.

Kaj naročiti naslednjič?

Midva bova ponovila izkušnjo in preizkusila vse veganske jedi, ki nama jih priporoči Gregor.

Enako priporočava tudi vam.

Zaupajte sezonski ponudbi, s katero vam bo v trenutku obiska postregla narava, in ekipi gostilne Theodosius, ki s svojim pristopom poskrbi, da izobilje narave pride na vaš krožnik v čim bolj neokrnjeni obliki.

Extra ocena

4.5/5

Extrainfo

Gostilna Theodosius
Vrhpolje 80B
5271 Vipava

Facebook stran
Spletna stran

Delovnik
ponedeljek in torek: 12.00-24.00
sreda in četrtek: zaprto
petek in sobota: 12.00-02.00
nedelja: 12.00-17.00

Cene
trihodni meni za eno osebo in pijača približno 17 €

Ambient
domač in prijeten ambient | idilično vzdušje s prasketanjem ognja v odprtem kaminu | primerno za manjše zaključene družbe, družine in pare

Dostop
Z avtom se lahko zapeljete na majhno parkirišče pred gostilno

Fotografije: Theodosius, Extraveganza

Delite objavo s prijatelji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Odkrijte podobne objave

EXTRA NOVICE

Vam je všeč objava?

Prijavite se na extra novice in prejmite ekskluzivno vsebino za bralce z dobrim okusom.

Več o avtorju

Sodelujte in napišite svoj komentar.

Živjo. To je extraveganza.

Spletni portal za bralce z dobrim okusom.

Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje analitike uporablja spletne piškotke. S pregledovanjem strani se strinjate z njihovo uporabo.​