Če ste ljubitelji azijske kuhinje zagotovo poznate spomladanske zavitke! Okusni in hrustljavi zavitki prepričajo prav vsakega gurmana. Mene pa je vedno motilo to, da so ocvrti v olju in posledično tako mastni. Zaradi tega sem želela poskusiti, kako uspejo pečeni v pečici.

Nad rezultatom sem bila navdušena in od zdaj naprej jih vedno pripravljam tako! Pa še nič odpadnega olja ne proizvedemo, tako da pazimo tudi na okolje.

Hrustljavi veganski spomladanski zavitki iz pečice

Veganski spomladanski zavitki, ki za svojo hrustljavost ne potrebujejo olja ali cvrtja. Enostaven in hiter recept, ki bo azijsko specialiteto v samo 30 minutah pripeljal na vaš krožnik.
Avtorstvo: Teja Kragelj
Navdih: azijska kulinarika
veganski_spomladanski_zavitki_iz_pecice_extraveganza00001
priprava: 10 min
kuha ali peka: 20 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 30 min
št. porcij: 20 zavitkov
vegansko
enostavno

Sestavine

  • ¼ glave svežega zelja
  • 200 g šampinjonov
  • 3 večji korenčki
  • ¼ ČŽ soli
  • ¼ ČŽ popra
  • ščep kajenskega popra
  • 2 JŽ sojine omake
  • 1 JŽ črnega sezama
  • 1 JŽ arašidovega masla
  • 20  riževih listov

Imate radi eksotiko? Preverite tudi recept za veganske quesadille, za katere boste pripravili tudi domači sir iz … preverite v receptu!

Postopek

  1. Šampinjone razrežemo na manjše koščke, korenje in sveže zelje pa na tanjše trakce.
  2. Stresemo v ponev in prepražimo brez olja. Praženja brez olja se lotimo takole: prvo damo v ponev sveže zelje in pokrijemo s pokrovko. Pražimo na zmernem ognju. Ko spusti malo vode in se začne prijemati posode, dodamo šampinjone in korenje. Zelenjava spusti svojo vodo, zato je pomembno, da ne dodajamo vode sami. Vmes večkrat premešamo.
  3. Pražimo 10 minut, nato pa dodamo sol, poper, kajenski poper, črni sezam ter sojino omako.
  4. Dobro premešamo in pražimo še 10 minut.
  5. Na koncu dodamo še 1 žlico arašidovega masla in vse skupaj premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo.
    Ko imamo zelenjavo pripravljeno, se lotimo zavijanja riževih listov. Enega po enega pomočimo v hladno vodo za pol minute, da se rižev list popolnoma zmehča in je prožen. Ko je dovolj zmehčan, ga položimo na kuhinjsko desko ali krožnik in mu na sredino dodamo 1 žlico prepražene zelenjave.
  6. Čas je za zavijanje, ki se ga lotimo takole. Spodnji del riževega lista zavihnemo na sredino, tako da pokrijemo zelenjavo. Nato zavihnemo na sredino še levo in desno stran riževega lista. Na koncu zvijemo preostanek v rolico.
  7. Spomladanske zavitke položimo na pekač, obložen s peki papirjem in pečemo v ogreti pečici na 200˚C, 10 minut in nato povečamo temperaturo na 220˚C ter pečemo še 20 minut. Spomladanske zavitke lahko postrežemo samostojno – s svojo najljubšo omako. Jaz sem zraven pripravila okusno rižoto s šparglji, indijskimi oreščki in kokosovim mlekom.

Spomladanski zavitki so super obrok, ki ga lahko spremenite v zabavno kulinarično delavnico z najmlajšimi člani vaše družine. Preverite tudi ostale otrokom prijazne veganske recepte z zelenjavo.