Vsi smo že bili tam. Ko odštevamo dni do naslednjega potovanja, ko komaj čakamo, da gremo. Vznesenost in navdušenje eksponentno naraščata. Vse do zadnjega dne, ko začnemo pakirati. Sploh ko uspemo »zložiti« vsa oblačila v kovček ali ruzak in ga zmagoslavno zapremo, potem pa se spomnimo, da smo pozabili kozmetiko in izdelke za osebno nego. Ups.

Takrat se zabaven del pakiranja šele začne, še posebej če potujete z letalom in ročno prtljago.

Prelivanje šampona v mini-mini plastične embalaže z upanjem, da se vam bodo na počitnicah lasje čudežno prenehali mastiti. Slovo od balzama za lase, ker je bil izločen pri preštevanju 10 najnujnejših izdelkov za osebno nego. In na koncu spoznanje, da imate doma samo družinska pakiranja zobne paste v XXL tubah.

Veselje je toliko večje, ko odkrijemo alternativne izdelke, ki nam prikrajšajo take skrbi. Tukaj je nekaj izbranih Lush izdelkov, ki bodo uspešno nadomestili tekoče izdelke v vaši ročni prtljagi.

Vsi izdelki so veganski in niso testirani na živalih.

Zobne tabletke in trda ustna vodica so pakirane v 100 % reciklirani plastični embalaži, ki jo lahko uporabite večkrat ali pa vrnete nazaj v trgovino, kjer jo pošljejo v nadaljnjo reciklažo. Ostali izdelki iz prispevka nimajo plastične embalaže in so zaviti v papir ali zapakirani v papirnato vrečico.

Zobna pasta

Lush ponuja nekaj različic zobne paste v tabletkah, ki jih zgrizete in se spremenijo v gosto peno, skoraj da pasto. Pri Lushu priporočajo, da pred uporabo zobno ščetko zmočite, a jaz se temu koraku izognem, saj se mi zdi, da razredči nastalo peno v ustih. Sicer si zobe umijete kot običajno.

Pri prvi uporabi vas bo mogoče presenetil slankast okus po sodi bikarboni, vendar ga kmalu ne zaznate več. Midva uporabljava tabletke Limelight in Miles Of Smiles. Prve so krasne zelene barve, ki odraža svežino glavnih aromatskih sestavin: limone in limete. Fin odmik od klasične mete, a tudi meta ima svoje mesto na najini kopalniški polički. Druge tabletke vsebujejo namreč trojno mešanico mete in so super, ko vam zapaše klasična svežina po umivanju zob.

Obe vrsti zobnih tabletk imata nežen okus, ki je podoben naravnim zobnim pastam. Tabletke zobe dobro očistijo, za seboj pustijo tudi nežen osvežilen okus.

lush izdelki potovanje extraveganza--_

Trdna ustna vodica

Če pogrešate zelo osvežilen okus po umivanju zob, ima Lush tudi trdne ustne vodice, ki izgledajo zelo podobno kot zobne tabletke.

Tabletko ustne vodice dajte v usta, dodajte malo vode in se malo poigrajte z njo, da se malo speni. Ko se naveličate žvrkljanja vodice v ustih, jo preprosto izpljunite. Midva uporabljava Crème de Menthe z dvojno dozo poprove mete, ki dodatno osveži usta po umivanju zob. Tabletke ustne vodice so zelo priročna rešitev tudi po jedi – namesto žvečilnih gumijev.

Čistilne blazinice za obraz

Na potovanjih pogosto sklenemo kompromis pri negi kože. Izognemo se večini izdelkov z aktivnimi sestavinami, ki zahtevajo več previdnosti ali doslednosti, kot jo mogoče lahko zagotovimo na potovanjih. Na dve stvari pa ne smemo pozabiti nikjer. Na zanesljivo sončno zaščito, če smo izpostavljeni močnemu soncu, in na nežno, a učinkovito čiščenje obraza. Izbiro sončne zaščite prepuščam vam s pomočjo našega seznama veganskih sončnih krem, ki so na voljo na slovenskem trgu.

Za čiščenje kože pa priporočam priročne Lush čistilne blazinice 7 to 3 za večkratno uporabo. To je izdelek, ki me fascinira že pol leta. Gre za kompaktno blazinico, ki je nekoliko večja kot vatne blazinice in je prepojena s čistilno kremo. Pred uporabo zmočite obraz in en del blazinice, s katero podrsate po obrazu. Čutili boste, da se je sprostila čistilna krema, ki jo s prsti dodatno vtrete v kožo in potem sperete z vodo. Z blazinico lahko odstranite tudi ličila na očeh (razen vodoodporne maskare in ostalih ekstremno obstojnih ličil). Z navlaženim delom blazinice pojdite čez veke in trepalnice, s prsti še malo pomasirajte in sperite.

Za odstranjevanje ličil sama preferiram olja, zato sem blazinico uporabljala samo za jutranje čiščenje obraza, za odstranjevanje sončne zaščite ali kot drugi korak v odstranjevanju ličil. Vse to je opravila enkratno. Koža je po uporabi sveža in čista, vendar ne izsušena ali zategnjena.

Sedaj pa pride najboljši del. Blazinico lahko uporabite od 3- do 5-krat, po mojih izkušnjah tudi večkrat, če jo uporabljate za jutranje umivanje, brez odstranjevanja ličil. Po uporabi jo pustite na posodici za milo ali krožničku, da se posuši. Ko blazinico porabite, jo lahko odvržete na kompost ali med organske odpadke. Kako kul!

Šampon za lase

Trdi šampon je zame največje odkritje za potovanja. Lush nudi izobilje različnih šamponov za različne vrste las in želene učinke. Če se ne boste mogli odločiti ali nimate posebnih zahtev, priporočam Angel Hair – zelo nežen šampon, ki bo negoval tudi najobčutljivejše lase. Jaz imam trajno skodrane lase, zato rada že med umivanjem poskrbim za nego in zdravje las.

Če pa želite ustvariti volumen ali pa imate mastne lase, izberite Lushev best-seller Seanik, ki vsebuje morsko sol in alge z dodatkom pomaranče in limone. Lase zelo dobro očisti in osveži.

Oba šampona se izredno dobro in hitro spenita. Jaz si lase dobro zmočim in samo nekajkrat povlečem s plosko stranjo šampona po celi dolžini las. Kmalu boste opazili bogato peno, ki je ne premorejo niti običajni šamponi za lase. Oba šampona se krasno in enostavno spereta.

lush izdelki potovanje extraveganza__-

Balzam za lase

Z balzamom se srečujem šele v zadnjih letih, odkar imam trajno, zato nimam veliko izkušenj. Vem samo, da želim, da so lasje po uporabi mehki, da se lažje razčešejo (ker pri mojih kratkih laseh ni ravno problem) in da se balzam dobro spere. Lushev trdi balzam American Cream vse to odlično opravi.

Potrebno je samo nekoliko več potegov po dolžini las, da se sprosti in ga lahko razporedite po laseh. Na začetku ne boste čutili posebne spremembe na laseh, saj to lahko zaznate šele po nekaj minutah delovanja. To vas mogoče preseneti pri prvi uporabi, sploh če ste vajeni običajnih balzamov, nabitih s silikoni in ostalimi podobnimi sestavinami, ki nudijo instant učinek. Balzam American Cream zelo dobro neguje lase, vendar jih nič ne zmasti ali obteži.

Če imate stisko s težo in prostorom v prtljagi, lahko balzam tudi razrežete na manjše koščke.

Preverite tudi TOP 5 Lush izdelkov po izbiri Extraveganze.

Si želite privoščiti malo razvajanja? Začnite s stopali in si oglejte, katere Lush izdelke priporočamo za nego stopal.

Tuširanje

Namesto tekočih gelov za tuširanje se rešitev ponuja kot na dlani. To so seveda trda mila, po katerih je Lush še posebej znan. V svoji ponudbi jih imajo ogromno, zato boste zagotovo našli takega, ki bo ustrezal vašim željam. Priporočam samo, da pri nakupu preverite, ali je milo zelo kremasto in topljivo, da se ne bo razlilo po ostali prtljagi. Midva sva preizkusila kar nekaj različnih mil, med najljubšimi pa sta zagotovo Good Day Sunshine za svež začetek dneva in Respect your Elders za omamne večere.

Kaj pa nega telesa?

Med vsemi Lushevimi izdelki imam sama najraje njihove masažne ploščice, ki za seboj pustijo omamen vonj in žameten občutek na koži. To izkušnjo bi želela s seboj odnesti tudi na pot, vendar imajo eno »težavo«. Ne glede na to, da ne gre za tekoče izdelke, vsebujejo pa različna masla in olja, zato se hitro topijo.

Po mojih izkušnjah se najbolje obnese King of Skin, zelo čvrst balzam za telo, ki ga nanesete na mokro kožo, takoj po tuširanju ali kopanju, ko se zaradi topline vašega telesa lažje topi in razmaže po koži. Vašo kožo bo navlažil in nahranil z lahko tančico zaščite.

Njegov vonj je zelo nežen, komaj zaznaven, zato je odlična izbira za potovanja, ko želite čim bolj preprosto kuliso za vse nove izkušnje – naj bo to preizkušanje novih parfumov ali zlivanje z okolico.

Fotografije: Lush.

Izdelke nama je za preizkus in oceno poslalo podjetje Lush Slovenija, vendar vsebina objave v celoti odraža najino iskreno mnenje in izkušnje.