Vsako leto se veselim prihoda jeseni.

Umirjen utrip jesenskega časa in razkošje čudovitih barv me iz neznanega razloga »vračajo« v čas moje visoke starosti. Ne vem, zakaj, a tako si od vedno predstavljam sebe na stara leta. Z življenjem pomirjen starec s sprehajalno palico v roki, z barvito paleto izkušenj in spominov ter ščepcem modrosti. 

Skupaj s pomladjo predstavlja jesen moj najljubši letni čas. Sprehodi v gozd so dnevni rituali, prežeti z značilnim jesenskim vonjem. Dežne kaplje umivajo in hranijo gozdna tla, veter pa s hladnimi konicami prstov upogiba suhljate, nemočne veje. Jesen odstira prostor za nove spomine in nova doživetja, prinaša pa tudi obilo radosti ter trdega kmečkega dela.

Bogata kulisa narave ponuja navdih za družinske izlete ali rekreacijo, igro in sprehode. A naravnost osupljiv je podatek, da kar 90 % Evropejcev svoj (delovni in prosti) čas preživlja v zaprtih prostorih. Najbrž zroč v računalnike, televizorje, tablice in pametne telefone.

Čeprav se je dandanes mnogo znanj in veščin moč naučiti s pomočjo interaktivnih vodnikov na spletu (tutorialov), pa to vseeno ne bi smel biti razlog, da smo cele dneve prostovoljno zaprti v naših domovih ali pisarnah. Ali v naših glavah.

Sprehodi skozi dramatično rdeče obarvan gozd, s kančkom rumene in zelene, so najlepši v dvoje. Z Azro jeseni najraje iščeva neuhojene poti, prekrite z odejo odpadlega listja, da šelesti pod najinimi koraki. Če se v gozdu popoldne zadržite predolgo, vam lahko oblike dreves in upognjenost vej dodobra požgečkajo domišljijo, saj je v igri zamirajoče svetlobe in senc domišljija večni zmagovalec.

Jesen govori jezik izkušenj in modrosti, zato sprehodi po gozdu nahranijo naše duše, naša skrb in ljubezen pa hranita dušo gozda. Ali pa si tako, tolažeče, vsaj domišljamo ljudje.

Moč gozda in narave ni le v njuni razkošni lepoti, pač pa v vsej njuni prisotnosti. Preživljanje časa v gozdu le dve uri na teden, lahko v temeljih izboljša vaše zdravje in vaše počutje.

Znanstvene študije so dokazale, da preživljanje časa v gozdu med drugim znižuje ravni stresnih hormonov in krvni tlak, izboljša spomin in koncentracijo, dvigne delovanje imunskega sistema, izboljša počutje ter pomaga pri premagovanju depresije. Le dve uri na teden!

Narava sama po sebi ponuja prostor za ustvarjanje in spodbuja ustvarjalnost posameznikov. Je vir neskončne lepote in harmonije.

Pustite se ji očarati.

S svojim spoštovanjem in svojo prisotnostjo v njej.