Tokratni recept mi je zaupala draga prijateljica Mina. Juha iz čičerikine moke in popečene zelenjave je slastna, enostavna in hitra pogruntavščina, ki sem jo hitro uvrstila na svoj jedilnik. Prepričana sem, da jo boste tudi vi, če ste ljubitelji okusnih in nasitnih juh.

Bogata juha iz čičerikine moke in izbranih začimb je še boljša z dodatkom v ponvi popečene zelenjave. Jaz sem tokrat popekla cvetačo in por, ki sta odlična izbira za zimsko različico juhe. Uporabite lahko katero koli zelenjavo – brokoli, korenje, bučke, papriko … Poigrajte se z barvami in okusi, ki vam jih v sezoni ponuja obilje narave.

Preden juho postrežete, priporočam, da jo posujete še s popraženimi mandlji s tamarijem. Tako boste dodali še več okusa in teksture v že tako slastno juho.

Recept ne vsebuje glutena. Prav tako lahko juho pripravite brez dodanih maščob. V prvem koraku recepta preprosto izpustite olje.

Juha iz čičerikine moke in popečene zelenjave

Enostaven recept za slastno in nasitno juho, pripravljeno iz čičerikine moke, izbranih začimb in v ponvi popečene zelenjave
Avtorstvo: Edita Čelofiga
recept_juha_iz_cicerikine_moke_extraveganza2
priprava: 10 min
kuha ali peka: 25 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 35 min
št. porcij: 3 porcije

Sestavine

  • čičerikina moka – 3 žlice
  • olivno olje – 1 žlica (lahko tudi izpustite)
  • kumin – ½ čajne žličke (ali več, če ga imate zelo radi)
  • sušen (zdrobljen) česen – ½ žličke
  • limonin sok – 2 žlici
  • sol, čili – po okusu
  • voda – 1 l
  • cvetača – 1 manjša
  • por – 1
  • popraženi sesekljani mandlji s tamarijem*

Odkrijte tudi recept za korenčkovo juho, kjer vas čaka tudi dostop do zbirke receptov za veganske kremne juhe.

Postopek

  1. Čičerikino moko in kumin popražite (lahko na malo olivnega olja, lahko pa tudi brez), dodajte vodo in začimbe ter zmešajte z metlico.
  2. Zavrite in kuhajte 20 minut. Malo pred koncem kuhanja dodajte limonin sok.
  3. Medtem, ko čakate, da se juha skuha, v ponvi hrustljavo popecite cvetačo in por. Začinite s soljo in malo črnega popra.
  4. Dodajte v juho in posujte s popraženimi mandlji ter dimljenim čilijem.

Imate radi jedi na žlico? Preverite recept za odličen veganski ričet.

Opombe in namigi

* Sesekljane mandlje na nizki temperaturi pražite v suhi ponvi tako dolgo, da se rahlo obarvajo. Odstavite, dodajte malo tamarija ali sojine omake in premešajte.