Sever Francije. Piše se leto 1918. Bliža se konec 1. svetovne vojne, a zadnja velika bitka je še pred vrati. Medtem ko so zavezniške sile izvedle taktični umik prek končnim napadom, je ameriški major Charles Whittlesey s svojim bataljonom postal ujetnik za sovražnikovo črto v majhni globeli hriba v osrčju argonskega gozda.

Nihče od zavezniške vojske ni vedel, kje se Whittleseyev 308. bataljon 77. divizije nahaja, niti tega, ali je sploh kdo od njegovih mož preživel. Že prvi dan napadov je sovražni ogenj ubil več kot polovico bataljona, od 500 mož jih je naslednje jutro dočakalo le 200. Da je bila tragedija popolna, je poskrbela kar ameriška vojska sama, ki je nevede obstreljevala, poleg sovražnih Nemcev, tudi Whittleseyeve može.

Obstreljevanje z vseh strani je pomenilo, da ni imel bataljon praktično nobenega upanja za preživetje, ne da bi s pobegom razkril sovražniku svojo lokacijo. In si tako dokončno zapečatil usodo.

Major je nato prišel na idejo, ki je bila tiste čase (ne samo) v vojski zelo razširjena. Izvedba le-te pa je bila – tako se je vsaj zdelo – ob vsem obstreljevanju misija nemogoče. Napisal je namreč pismo, ga vstavil v kovinski tulec in ga oprtal na goloba pismonošo. Prvi in drugi golob, ki ju je poslal na pot, sta bila nemudoma sestreljena.

Človek je na pot v vesolje poslal polže, metulje, opice … predno si je upal sam na pot. Spoznajte resnično zgodbo najbolj slavne vesoljke med mačkami Félicette.

V obupu se je major Whittlesey odločil, da poskusi še tretjič. Tokrat je za prenašanje pisma angažiral golobico z imenom Cher Ami, ki je svoje delo prenašanja sporočila že dvanajstkrat prej opravila z odliko. V pismo je zapisal, da se bataljon nahaja vzdolž ceste vzporedno z 276.4, ter da jih obstreljuje lastna [ameriška] artilerija. »Za božjo voljo, prenehajte!« je pismo zaključil major.

Cher Ami se je 25 minut junaško prebijala mimo toče krogel. Ena krogla jo je zadela v prsi, zaradi druge je oslepela na eno oko. Tretja ji je tako hudo poškodovala nogico, na katero je bil pripet kovinski tulec s pismom, da je visela le na tetivi. Na koncu je Cher Ami vendarle uspelo preleteti sovražnikovo ozemlje in dostaviti pismo.

Po zaslugi junaške golobice je ameriška vojska ustavila ogenj, kar je 197 preživelim vojakom Whittleseyevega bataljona omogočilo rešitev. Po vojni so se srečno vrnili nazaj v domovino.

extraveganza cher ami loscika
Ilustracija: Loščika

Cher Ami je svoje danes slavno ime sicer šele po uspešno opravljeni misiji, ime pa v francoskem jeziku pomeni »dragi prijatelj«.

Ker je Cher Ami v bitki izgubila nogico, so ji v znak hvaležnosti izdelali protetično, leseno nogo ter ji nudili zdravstveno oskrbo. Ko je bila dovolj pri močeh, so jo prepeljali v ZDA, kjer je manj kot leto dni kasneje umrla zaradi posledic vojnih poškodb.

Spoznajte resnično zgodbo afriških podgan, ki z delom na minskih poljih rešujejo življenja in sodelujejo pri odkrivanju tuberkuloze? 

Ena najbolj slavnih golobic na svetu je prejela častno vojaško nagrado za svoje dosežke tako s strani Francozov kot Američanov.

Njena slava je zasluženo našla mesto v šolskih učbenikih, s svojimi junaškimi dejanji pa se je Cher Ami postavila ob bok vsem vojnim junakom, ki so čast in slavo izbojevali na vojnih bojiščih.