zdrava prehrana

7 trikov, ki bodo vaše jedi naredili zdrave, ne le okusne

Prehod na povsem rastlinsko prehrano lahko predstavlja majhno težavo. Predvsem tistim, ki v kuhinji niso vešči. Zato smo za vas pripravili 7 trikov, ki vam bodo v pomoč in v slast. Zdrava rastlinska prehrana ni bila še nikoli tako preprosta za pripravo. In okusna.

VEČ >

Zmote o »zdravih« maščobah – hitro jih je preveč

Nerazumevanje vira in vloge zdravih maščob so privedli do tega, da se ne znamo več prehranjevati v skladu s svojo naravo. Za vas smo pripravili najpogostejše zmote o zdravih maščobah in predstavili vlogo, ki jo imajo maščobe v našem telesu. Piše Špela Vehar.

VEČ >

Miroljubno kmetijstvo – spoštovanje vseh oblik življenja

Miroljubno kmetijstvo je veja ekološkega kmetijstva, ki ne vključuje živinoreje. Z vsem spoštovanjem skrbi za rastlinske in živalske vrste, za obdelovanje zemlje pa uporablja zgolj naravna, doma pripravljena hranila in pripravke. Gre za tripoljno kmetovanje, ki vzpodbuja biotsko raznovrstnost in raznolikost življenja.

VEČ >

Sveže pripravljena hrana – zdrava prehrana po modelu 5s

Zakaj pravijo, da se je potrebno prehranjevati s sveže pripravljeno hrano? So potem naše prehranjevalne navade – pogrevanje (zamrznjene ali ostankov) hrane – nezdrave? Je sveže pripravljena hrana zdrava prehrana? Katere so njene prednosti? Več v prispevku.

VEČ >

Sonaravno (ekološko) pridelana hrana – zdrava prehrana po modelu 5s

Danes je pridelava ekološko (sonaravno) pridelane hrane v porastu. Še vedno pa se večina prebivalstva (vsaj občasno) prehranjuje z izdelki, pridelanimi na konvencionalen način. Katere so glavne prednosti ekološko pridelane hrane za naše zdravje in kako pridelava zmanjšuje vpliv na okolje?

VEČ >

Sezonska hrana – zdrava prehrana po modelu 5s

Čeprav lahko danes v trgovinah skozi vse leto kupujemo različno sadje in zelenjavo, pa ima sezonska hrana svoje lastnosti. Usklajena je z ritmom narave, prinaša pozitiven vpliv na naše zdravje in tudi na finančno stanje. Katere pa so še prednosti sezonske hrane?

VEČ >

Nesmiselno tehtanje hrane in beljakovinsko-hranilna obsesija

Zakaj se danes ukvarjamo s tem, ali smo zaužili dovolj hrane, namesto da bi se vprašali, kakšno hrano smo zaužili? Zakaj pozabljamo na kvaliteto zaužite hrane in se prepuščamo novodobnim tržno naravnanim konceptom »zdravja«? Zakaj se preprosto ne odločimo živeti tako, da bomo srečni? Piše Špela Vehar.

VEČ >
Spletna stran za svoje delovanje in spremljanje analitike uporablja spletne piškotke. S pregledovanjem strani se strinjate z njihovo uporabo.​