Skrb za svet okoli nas je lahko koristna in zabavna hkrati, zato ni nobenega razloga, da ne bi že otroke spodbudili k razmišljanju o tej temi. Skozi pogovor in zgled jim bomo vcepili vrednote, ki jih bodo s seboj nosili celo življenje. Zato je pomembno, da je tudi varovanje okolja in razumevanje, zakaj je le-to pomembno, ena od teh vrednot.

Uporabimo otrokovo radovednost sebi v prid

Otroci so po naravi radovedna bitja. Zato jih bo gotovo zanimalo, zakaj počnemo določene stvari na način, kot jih. Zakaj mečemo različne odpadke v različne zabojnike? Zakaj moramo zapreti vodo, ko si umivamo zobe? Zakaj v trgovino vedno nesemo svojo vrečko? Zakaj smeti ne smemo metati na tla?

Tem je seveda neskončno. In vsaka nam ponuja nove možnosti za pogovor o naravi in skrbi zanjo. Izkoristimo vsakodnevne dogodke za to, da jih navežemo na pomembne teme in na takšen način učimo otroke.

Ko vidimo na tleh odvržen papirček, plastenko ali žvečilni gumi, jim lahko pojasnimo, da se večina na tla odvrženih odpadkov, nikoli ne razgradi. Torej je zelo pomembno, da odpadke vedno odlagamo v koše za smeti. Skupaj lahko tudi preštejemo, koliko smeti vidimo in katerih vrst smeti je največ. Povprašajmo otroke, kaj mislijo, kdo smeti odvrže v naravo in zakaj se jim zdi, da ljudje to počnejo. Pogovarjajte se.

Kako lahko otroci sodelujejo

Pokažimo jim, kje in na kakšen način so lahko dejavni in pustijo svoj pečat. Skupaj z njimi se priključimo čistilni akciji v našem okolju in pomagajmo očistiti naravo. Pogovarjajmo se z njimi o pomenu dreves v naravi in skupaj posadimo nekaj pomarančnih, mareličnih ali jabolčnih pešk, da vidimo, če nam bo uspelo vzgojiti drevo.

Skupaj z drugimi starši se lahko dogovorimo in v sodelovanju z otroki organiziramo t. i. bolšji trg. Vsak lahko prinese knjige, sestavljanke in igrače, ki jih ne potrebuje več in jih s prijatelji menja za nove stvari.

Kadar otrok preraste oblačila, jih lahko skupaj pripravimo in nekomu podarimo, recimo mlajšemu vrstniku. Ali pa jih podarimo dobrodelni organizaciji. S pomočjo dejanj mu lažje pojasnimo, da je veliko bolje za okolje in naše zdravje uporabljati rabljena oblačila in jih podariti naprej, kot ves čas kupovati nove kose.

Doma lahko pripravimo škatle ali vreče, v katere otrok sam razvršča smeti in jih kasneje tudi sam odnese v prave zabojnike. Tako bo lažje razumel in sprejel, da je ločevanje odpadkov pomembno ter kaj pomeni njihovo recikliranje.

Izbrskamo lahko različna zanimiva dejstva, kot recimo, da z izdelavo ene tone recikliranega papirja rešimo 17 dreves ali da že z recikliranjem ene steklenice prihranimo dovolj energije, da bi lahko deset varčnih žarnic svetilo eno uro. Tovrstni podatki otroke presenetijo in se jim vtisnejo v spomin.

Naučimo se reciklirati

Skupaj z otroki poiščimo ideje, kako zmanjšati količino odpadkov, ki jih ustvarjamo in na kakšen način lahko le te recikliramo.

otroci okolje skrb

Na preprost in zabaven način lahko številne izdelke ponovno uporabimo, namesto da jih mečemo v smeti. Škatle lahko postanejo odličen prostor za shranjevanje risbic, igrač, barvic ali nabranih kamnov. Steklen lonček lahko okrasimo in uporabimo za vazo ali vanj pospravimo barvice in svinčnike. Iz določenih odpadnih kosov papirja, kartona ali blaga lahko izdelamo oblačila za lutke, umetniške slike, lepljenke ali trganke.

Varčujmo z vodo

Povprašajmo otroke, če vedo, od kje pride voda, ki priteče iz naših pip in kako je do tja speljana. Pitna voda je za vse nas življenjskega pomena in dobro je, da otrok ve, zakaj je treba vodo varovati. Mogoče lahko naredimo seznam, za kaj vse potrebujemo vodo in za katere namene jo tekom dneva uporabljamo. Tako si bodo lažje predstavljali, koliko vode dejansko steče iz naše pipe. Nato skupaj pripravimo načrt, kje in kako lahko vodo privarčujemo, da jo porabimo res samo toliko, kot je nujno.

Ogromno vode odteče med umivanjem zob in tuširanjem, če je ne zapiramo. Otrok si to količino včasih težko predstavlja. Zato je dobra ideja, da med temi opravili zapremo odtok ter na tak način dobimo boljši vpogled v to, koliko vode smo v resnici potrošili.

Pokažimo jim, kako lahko zbiramo in uporabimo deževnico za zalivanje vrta in rož. Z otrokom lahko na vrt postavimo prazen steklen kozarec in s tem spremljamo količino padavin, ki pade. Na steklu vsak dan označimo, koliko dežja je padlo. Ob tem se lahko z otrokom pogovarjamo, zakaj deževnica ni pitna in na kakšen način ljudje še onesnažujemo vode rek, jezer in podtalnice.

Varčujmo z energijo

Vedno več predmetov v našem domu deluje, ali se polni, s pomočjo električne energije. Otroke spodbudimo, da razmišljajo o tem, kateri predmeti so to in kaj se zgodi, ko električne energije zmanjka. Pomembno je, da se zavedajo, kakšnega pomena je za nas elektrika in na kakšen način jo lahko privarčujemo.

Že ugašanje aparatov in luči ter uporaba varčnih žarnic so koraki v pravo smer.

Pokažimo otrokom tudi druge poti zbiranja in uporabe energije, npr. s pomočjo sonca, vetra in vode. Poiščemo lahko kalkulator, ki deluje na sončne celice. Ali si gremo pobližje ogledati kakšno hidroelektrarno ali vetrno elektrarno oz. vetrnice. Mogoče si pogledamo zgolj slike naštetega, potem pa to poskusimo sami zgraditi iz lego kock. Prav skozi igro in ustvarjanje se lahko otroku najbolj približamo in mu stvari najlažje razložimo na način, ki ga bo razumel.

otroci okolje skrb

Ne pozabimo pa seveda otrokom pojasniti, kakšne neverjetne moči imajo naše mišice, s pomočjo katerih lahko hodimo in kolesarimo in zato ne potrebujemo avta. Na tak način privarčujemo energijo, saj ne uporabljamo goriva in posledično manj onesnažujemo okolje. Na drugi strani pa je ta tema idealna iztočnica za pogovor o tem, kakšno »gorivo« potrebujejo naše mišice, da nam dobro služijo. Kaj je torej dobra in zdrava hrana, ki poganja naše telo.

Izbira hrane, ki jo jemo

V trgovini ali na trgu spodbudimo otroke, da pogledajo, od kje prihaja hrana, ki je na policah. Naj razmislijo o tem, zakaj je bolj ekološko jesti hrano, ki je pridelana v domačih krajih ali celo na našem vrtu. To je odlična iztočnica za pogovor.

Z izbiro kvalitetne, ekološke in sezonske hrane ne podpiramo le našega telesa, ampak pripomoremo tudi k varovanju okolja. Otroci to včasih težje razumejo, saj je njihov glavni pogoj ta, da je hrana dobrega okusa. A vseeno jih lahko spodbudimo, da začnejo razmišljati širše in se z njimi pogovarjamo o tem, kako naše izbire vplivajo tudi na planet in živali.

Vaš otrok ne mara zelenjave? Preverite kreativne načine, ko mu lahko približate zdravo in polnovredno hrano.

Tukaj boste našli tudi številne recepte z zelenjavo, prijazne tako otrokom kot odraslim izbirčnežem.

Stik z naravo

V naravi je vse v ravnovesju. Prav vsaka rastlina in žival na planetu ima pomembno vlogo pri obstoju celote. Vse deluje nagonsko, instinktivno, a vedno pravilno.

Človek pa je umaknjen od vsega tega. V veliki meri smo izgubili notranja vedenja, nagone, instinkte, ki so nam včasih omogočali preživetje. Napredek nam je ogromno dal, a nas hkrati tudi za marsikaj oropal.

Zato je pomembno, da otrokom omogočimo, da opazujejo naravo, se v njej igrajo, jo spoznavajo in odkrivajo, kaj vse jim nudi in daje.

Konec koncev smo del narave. A dandanes v zavetju svojih zidanih domov, obdani z betonom, stavbami, prevoznimi sredstvi in drugimi ugodnostmi sodobnega sveta, to hitro pozabimo. Torej ne smemo zameriti niti otroku, da mu je ideja varovanja okolja včasih tuja.

Mi smo tisti, ki jim lahko pokažemo, kaj vse nam narava daje. Da nam omogoča življenje. Kako pomembni so za nas čiste vode, reke, jezera, morja, neonesnažen zrak, travniki in gozdovi, živali. Ter na drugi strani vzbudimo v njih željo po življenju in raziskovanju, ki je z naravo tesno povezano. Saj nam prav takšno življenje spet prinaša mir, harmonijo in zdravje.