Kaj svetovati ljudem v razmerah, ko nam influenserji priporočajo pitje kurjih juhic v boju s koronavirusom, nogometaši pa iz svojih razkošnih vil molijo za vse nas, potencialno ogrožene?

Pred kratkim je dr. Uroš Dobnikar, zdravnik v UKC Maribor, za Večer izjavil, da »zdravila za koronavirus ni. Najboljši gostitelj zanj je človek, ki ni zdrav. Zato je, poleg vseh predpisanih preventivnih ukrepov, zelo pomembno, da okrepimo naše zdravje. Privoščite svojemu telesu in svoji psihi oddih, popolno sprostitev, telovadbo, organsko hrano, polno vitaminov in mineralov. Sprostite in spustite strah, ki pustoši po naših glavah. Privoščite si meditacijo, s katero boste umirili telo, misli in občutke

Koronavirusa ne bo pozdravila juhica ali molitev nogometašev, temveč bo njegovo aktivnost zmanjšalo upoštevanje preventivnih ukrepov. Tudi način prehranjevanja pa določa, kako se bo naše telo borilo s potencialnimi virusi (tudi koronavirusom).

Jejte zdravo in ekološko hrano, ki je najbolj v pomoč našemu organizmu. Meditirajte, še svetuje dr. Dobnikar. Gibajte se na prostem, če s tem ne ogrožate drugih in sebe. (Pri tem upoštevajte zadnje napotke vlade.) Migajte. Če nimate možnosti gibanja v naravi, ne da bi s tem ogrozili sebe in drugih, migajte doma. Družinske serije počepov, prevalov in poskokov. Sosedje bodo »razgrajanje« zgornjih sosedov razumeli.

Ljudje v mestih moramo biti pri gibanju bolj pazljivi in preudarni. Nekateri skrbijo za starejše, da imajo na voljo vse potrebno v teh časih, drugi morajo žal še vedno v službo v velike proizvodne hale, ki večinoma obratujejo z nezmanjšano močjo. Nekaj, nad čemer se moramo zamisliti. Zato se mogoče lahko vzdržimo objavljanj fotografij sosedov, kako se v času ukrepov brezskrbno sprehajajo po terasah, ter se osredotočimo nase in na zdravorazumske ukrepe politike, ki v kriznih razmerah običajno išče kreativne rešitve za čas po krizi.

Bodimo strpni. Poslušajte glasbo, berite knjige. Danes sem spoznal, da neznana soseda iz bloka igra flavto. Se še uči. Do konca ukrepov bo nemara poslušanje že v užitek.

Mejte se radi. Od blizu in daleč.

Priporočene objave

Ne pozabite, da je zdravje nekaj, kar s svojim načinom življenja gradimo ves čas. Zato naj bodo spodnji linki, kako preživeti v udobju svojega doma, v vlogi nasvetov, kako ravnati ves čas s svojim življenjem.

Krepitev imunskega sistema

Hrana

triki-extraveganza-cover

11 trikov za vrhunske veganske jedi

Preverjeni nasveti in praktični namigi, ki bodo izboljšali vsak veganski recept, ki se ga lotite. Ne glede na to, ali ste začetnik ali pa izkušen gastro-akrobat.

VEČ >
model-5s-extraveganza-cover

Zdrava prehrana ali 5s model

Zdrava prehrana ni nujno komplicirana ali zahtevna! Spoznajte model 5s – zdravo prehranjevanje v najosnovnejši in najmanj predelani obliki.

VEČ >

Zadostno pitje vode

Gibanje

gibanje-otroka-gibalni-vzorci-extraveganza

Otrok in gibanje – gibalna abeceda

Zakaj je pomembno, da otroku privzgojimo veselje do gibanja? Katere so tiste gibalne naloge, ki v največji meri prispevajo k razvoju in zdravju našega otroka?

VEČ >

Meditacija in druge sprostitvene tehnike

Meditacija – katera je prava za vas

Ena najbolj razširjenih sprostitvenih tehnik je gotovo meditacija. A katero izbrati, da bomo deležni največjih učinkov? Kakšne so razlike med različnimi vrstami meditacij in kako se to odraža na našem organizmu?

VEČ >

Kaj je transcendentalna meditacija (TM)?

Transcendentalna meditacija (TM) je znanstveno ena najbolj raziskanih sprostitvenih tehnik na svetu. Zaradi svojih koristi in učinkov je zelo priljubljena, za vas pa smo zbrali nekaj pomembnih raziskav, ki dokazujejo njeno učinkovitost in izjemno pozitiven vpliv na zdravje.

VEČ >