KOA Bistro je sveže odprt havajski bistro, ki bo navdušil vse ljubitelje drugačnih in nepredvidljivih okusov. V bogati ponudbi so svoj prostor našle tudi raznolike veganske glavne jedi. Med čakanjem na hrano sva klepetala z zelo prijaznim osebjem in izvedela, da so kot osnovo za vse jedi načrtovano razvili veganske omake, da je lahko čim več jedi že v izhodišču veganskih. Bravo!

Vse jedi, ki sem jih imela moč preizkusiti v dveh obiskih, so izredno okusne. Iz veselih barv in lahkih tekstur veje havajska toplina, ki bo razvedrila še tako siv ali naporen dan. Preverite, kaj si lahko privoščite v bistroju KOA.

Kaj sva jedla?

KOA trenutno ponuja 6 glavnih veganskih jedi. Midva sva kot zelo lačna in nadobudna jedca izbrala 3 jedi, ki sva si jih razdelila.

Namesto basmati riža lahko dobite katero koli jed s kvinojo (z doplačilom).

Preden začnete brati oceno, pozor: ne sodite in ne primerjajte jedi po fotografijah. Ko sva hrano dobila na mizo, je bila moja prva misel, da vse jedi izgledajo zelo podobno, in nekoliko razočarano sem se spraševala, ali bodo tudi okusi enaki. Odgovor je, da nikakor niso! To je zame prava kulinarična spretnost: iz skoraj identičnih glavnih sestavih (3x basmati riž, 2x čičerika, 3x zelenjava, 3x kos ananasa) izvabiti povsem drugačne poudarke v okusih. Vsaka jed ima svoj profil okusov, iz nians pa je moč zaznati, da so del ene kulinarične celote.

Trenutno v ponudbi še ni veganske sladice. Jaz je začuda niti nisem pogrešala, saj sem si na koncu privoščila kos ananasa, ki pride pri vsaki jedi. Več nisem niti potrebovala, saj je bil ananas izredno okusen in sladek.

Namenjen pa je osvežitvi ustne votline po zaključku obeda, da lahko brez pookusa nadaljujete s svojim dnevom. Čeprav uživanje sadja po obroku ni ravno priporočljivo, pa gre vseeno za mnogo boljšo rešitev, kot so žvečilni gumiji ali bonboni, s katerimi poskušamo pred službenim sestankom zakriti, kaj smo jedli za kosilo.

Mochico Tempeh

To je bila jed, ki sem jo poskusila pri prvem obisku bistroja in me je navdušila. Zelo lahka in sveža jed z basmati rižem, čičeriko s kokosom, izobiljem kuhane in sveže zelenjave ter tempehom. Jed je postrežena z lahko kokosovo-citrusno omako, ki dodano prebudi sveže okuse zelenjave.

To ostaja moja prva izbira za lahko kosilo v bistroju KOA. Porcija je ravno dovolj velika, da se dobro najeste, ampak zaradi lahke teksture in okusov vas jed ne bo obtežila.

Označila bi jo kot varen izlet na Havaje, da iz udobja znanih sestavin in koncepta jedi spoznate okuse, v katerih se tako krasno prepleta sladkoba kokosa in sadni poudarki.

Maui Style Tofu Curry

Jaz imam zelo rada curry v vseh različicah (samo naj bo nepekoč), ampak ponavadi me na meniju zapeljejo zanimivejše jedi. Zato sem zelo hvaležna, da je Metod tako strasten ljubitelj curryja, da ga bo naročil vsakič, ko bo na meniju, ne glede na to, v kateri restavraciji sva.

Tako sem imela po Metodovi zaslugi doslej priložnost poskusiti curryje v naslednjih restavracijah, ki sva jih ocenila za Extraveganzo: Shambala, Kratochwill (Con)fusion, ​Maharaja (ki pa svojih curry-like jedi pač ne imenuje curry) in Karuzo (v Sarajevu).

In tokrat odličen in lahek curry v bistroju KOA.

koa bistro havajska hrana veganska ponudba ocena restavracije extraveganza (2)

Najprej moram navdušeno poudariti, da ta curry ni niti malo pekoč. Zato je primeren tako za otroke kot ostale neljubitelje pekočega, kot sem sama. V curryju boste našli pražen tofu, krompir, korenje in brokoli v bogatem kokosovem mleku. Postrežen je na basmati rižu s posipom zelenjave in hrustljavega kokosovega čipsa.

Zelo nežna in lahka jed, ki jo lahko dodatno osvežite s stiskom sveže limone, ki nekoliko razbije kremasto dekadenco kokosa. Enkratno!

Če se ne bi zaljubila v svoj krožnik Mochico, bi naslednjič izbrala curry. Tako pa bom pri Metodu tudi ob naslednjem obisku sunila žlico ali dve.

Kahuku Vegi balls

Po domače zelenjavni čufti. Doma jih še nisem delala, zato sem se veselila okušanja te jedi. Moram reči, da mi je bil krožnik zelo všeč, a so čufti še najmanj doprinesli k temu.

Ponovno se je na krožniku znašla odlična čičerika s kokosom, porcija basmati riža, sveža paprika in posip kokosovega čipsa. Družbo so jim delale sojino-zelenjavne kroglice v zelo okusni mangovo-ananasovi omaki, ki mogoče izmed 3 jedi najbolj povzema predvidene havajske sladke-kisle okuse.

Meni je bilo vse enkratno, zmotil me je samo sojin pookus, ki sem ga zaznala v kroglicah. Prepričana sem, da ga večina ljudi niti ne bi opazila, zato to dodajam kot opombo za tiste, ki niso ljubitelji soje.

Kaj naročiti naslednjič?

Mislim, da bova naslednjič oba točno vedela kaj naročiti. Mochico Tempeh zame in Maui Style Tofu Curry za Metoda. Najbrž pa bova spet radovedna in kot 3. jed naročiva kaj novega, česar nisva še uspela poskusiti za to oceno.

Extra ocena

4.2/5

Extra info

KOA Bistro & Bar
Slovenska cesta 1
Ljubljana

Facebook stran
Instagram profil

Cene
Mochico Tempeh 7.50 € | Maui Style Tofu Curry 7.50 € | Kahuku Vegi balls 6.90

Ambient
prijeten majhen bistro, opremljen s havajskimi detajli | nekaj miz v lokalu in nekaj miz pred lokalom | v lepem in toplem vremenu priporočam kosilo pred lokalom, saj je v bistroju precej izrazit vonj po hrani

Dostop
Avto lahko najbližje pustite pri Križankah, sicer se lahko pripeljete s kolesom ali pridete peš. Dostop do vhoda zahteva premagovanje nekaj stopnic.

Fotografije: TripAdvisor in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.