Črevesje je dom ogromnemu številu bakterij. Skupaj jih je menda več kot je prebivalcev na zemlji. Naše zdravje pa je odvisno od tega, katere od bakterij hranimo. Če se ravnovesje bakterij v našem črevesju poruši, nas to na dolgi rok pelje v začaran krog zdravstvenih tegob. Prebavne motnje, nepopolna absorpcija hranil, alergije, hormonsko neravnovesje ter splošno oslabljen imunski sistem, so le nekatere od težav, ki lahko nastopijo.

Kaj torej lahko naredimo vsak dan, da ohranjamo ravnovesje bakterij v našem črevesju (predvsem nahranimo koristne bakterije)? Poleg uživanja zdrave in uravnotežene prehrane, izogibanja procesiranim izdelkom in sladkorju, je odgovor lahko tudi v rednem uživanju fermentiranih napitkov ali jedi.

Tokratni prispevek bo namenjen pripravi kombuče in vodnega kefirja. Dveh osvežilnih in zdravilnih napitkov, ki bosta poskrbela za to, da bodo zadovoljne koristne bakterije v našem črevesju. Prinašata pa še nekatere druge koristi in sta seveda primerna tudi za vegane.

Vas mika fermentacija? Poglejte tudi recept za veganski fermentirani sirni namaz iz indijskih oreščkov.

Kombuča

Prednosti pitja fermentiranega črnega oz. zelenega čaja so poznali že v času pred našim štetjem na Daljnem vzhodu. Rekli so mu eliksir življenja in čaj nesmrtnosti. Ta zdravilni napitek je poln organskih kislin, encimov, aminokislin, probiotikov in antioksidantov. Danes si ga brez težav pripravite sami doma.

Prednosti pitja kombuče

Strokovnjaki kombučo imenujejo zdravilno sredstvo za lajšanje številnih težav. Polna je probiotičnih bakterij, zato v prvi vrsti skrbi za zdravo črevesno floro, krepi imunski sistem, pospešuje presnovo, pomaga pri hujšanju in čiščenju telesa. Napitek kombuče vsebuje veliko glukozaminov, ki skrbijo za zdravje naših sklepov. Redno pitje lahko dviguje nivo naše energije, poskrbi za bolj žarečo in sijočo polt, izboljšuje vid, vrača apetit, izboljšuje spanec, lajša razne prebavne motnje, razstruplja in celo deluje antibiotično.

Osnova za pripravo napitka je goba (kultura kombuče oz. ferment) t.i. Scoby. Gre za mešanico bakterij in kvasa. Gobo oz. Scobyja boste dobili od nekoga, ki že pripravlja kombučo doma. Glede na to, da gre za popularen napitek, ne bi smeli imeti težav. Le malo povprašajte med znanci ali na družbenih omrežjih.

kombuča recept veganski vodni kefir extraveganza

Kombuča

8 gramov oz. dve čajni vrečki ekološkega črnega čaja (brez dodane bergamotke), lahko tudi zelenega čaja v isti količini
100 gramov ekološkega trsnega sladkorja
1 liter vode

Potrebujete tudi:
2-4 litrsko stekleno posodo
bombažno krpo
plastično cedilo
steklenice

Postopek

Najprej se lotimo t.i. primarne fermentacije. Osnovni recept za pripravo kombuče, ki ga uporabljam tudi sama, je sledeč. V 1 liter vrele vode damo dve čajni vrečki črnega ali zelenega čaja, ki naj bo brez dodanih arom, in pustimo 3–5 minut.

Ko je čaj kuhan, dodamo 100 g surovega trsnega sladkorja, ki ga bo naša goba porabila za fermentacijo. Počakamo, da se čaj ohladi na sobno temperaturo in ga prelijemo v 3-litrsko stekleno posodo in mu dodamo 1-2 litra vode, odvisno od velikosti naše gobe.

Nato v pripravljeno mešanico čaja, vode in sladkorja položimo gobo, prekrijemo s krpo in pustimo približno 8 dni. Praviloma se primarna fermentacija izvaja od 8 dni do 4 tedne. Odvisno od tega, kako kislo kombučo si želimo. Po potrebi čas fermentiranja podaljšamo.

Če je naša goba že večja, bomo lahko dodali več vode in naenkrat fermentirali več kombuče. Ob tem ne pozabite dodati večje količine sladkorja.

Kozarec hranimo v temnejšem prostoru, nikakor ne na soncu. Še bolje je, če je temperatura v prostoru nekoliko višja, npr. 25 stopinj, saj se tako fermentacija hitreje odvija. Ni pa to pogoj za uspešno fermentacijo.

Po približno 8 dneh napitek kombuče precedimo in prelijemo v steklenice. Le-te po želji pustimo še 2 dni na sobni temperaturi, kar imenujemo sekundarna fermentacija. V tem obdobju se bodo v tekočini ustvarili mehurčki. Nato pa steklenice hranimo v hladilniku.

Ob sekundarni fermentaciji lahko kombučo obogatimo z okusom. Vanjo lahko dodamo koščke ingverja, jabolka, mete, limonine koščke … Pozorni bodite le na to, da fruktoza še pospeši fermentacijo.

Če vam okus kombuče ne ustreza najbolj, jo lahko med pitjem mešate s sadnimi sokovi, kar bo njen okus obogatilo in spremenilo po vaših željah.

Po tem, ko smo napitek kombuče precedili, za našo gobo skuhamo nov čaj in ponovimo primarno fermentacijo ter tako naredimo vedno nov napitek.

Shranjevanje gobe

Ko nekaj časa ne bomo izdelovali kombuče, recimo v času dopustov,  jo lahko tudi shranimo. Gobi pripravimo čaj za fermentacijo, le da dodamo večjo količino sladkorja. Pustimo jo lahko na sobni temperaturi, tudi do enega meseca.

Razmnoževanje gobe

Goba se razmnožuje sama, saj med vsako fermentacijo zraste nova plast na stari gobi. Plasti gobe lahko ločite in eno plast podarite naprej prijateljem ali članom družine.

Včasih se vam bo v steklenici, v kateri napitek kombuče hranite, oblikovala nova goba. Če ji boste pripravili napitek iz čaja in sladkorja ter jo vanj položili, se bo hitro okrepila in povečala.

Priporočila za uživanje

Z uživanjem kombuče začnite počasi, da vidite, kako bo vaše črevesje nanjo odreagiralo. Za začetek nekaj dni pijte 1 dcl tekočine na dan. Kasneje lahko količino po vaših željah povečate. Brez skrbi lahko spijete tudi večje količine na dan. Če imate težave s kislino, se ne priporoča pitje na tešče.
Otroci po 5 letu lahko zaužijejo 1 dcl kombuče dnevno.

Težave pri fermentaciji

Na našo gobo gledamo kot na živo bitje in zanjo lepo skrbimo. Gobe nikoli ne spiramo ali umivamo pod vodo. Vedno jo prijemamo s čistimi in umitimi rokami. Uporabljamo lesene pripomočke, kombučin napitek pa pripravljamo in shranjujemo v steklenih posodah. Precedimo ga čez plastično cedilo. Pazimo, da gobe ne položimo v prevroč čaj, saj jo s tem ubijemo.

Če se kljub temu pojavijo težave s fermentacijo in se na gobi pojavi plesen, moramo napitek zavreči.

Vodni kefir

Tudi vodni kefir spada med fermentirane pijače z visoko vsebnostjo probiotičnih bakterij, vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Beseda kefir izvira iz arabske besede »kaif« in pomeni počutiti se dobro.

Prednosti pitja vodnega kefirja

Prednosti so zelo podobne tistim, ki jih ponuja pitje kombuče. Redno pitje lahko spodbuja presnovo, krepi našo prebavo in posledično tudi naš imunski sistem. Ker je napitek poln antioksidantov, naj bi imel tudi pomlajevalne učinke na naše telo. Redno uživanje napitka nam lahko pomaga pri težavah z glavoboli, povišani telesni teži, zasluzenosti ter lajša nespečnost.

Osnova za pripravo vodnega kefirja so kristalna kefirjeva zrna, približno 3 žlice. Tako kot goba kombuče tudi zrna hitro zrastejo. Ko jih imamo preveč, jih preprosto podarimo nekomu, ki jih želi imeti. Tudi sami jih boste najlažje dobili tako, da povprašate v krogu svojih znancev ali na družbenih omrežjih.

veganski recept vodni kefir kombuča extraveganza

Vodni kefir

100 gramov ekološkega trsnega sladkorja ali drugega sladila
1 liter vode
poljubno sadje ali zelišča za okus

Potrebujete tudi:
2-4 litrsko stekleno posodo
bombažno krpo
plastično cedilo
steklenice

Postopek

Kefirjeva zrna prelijemo z vodo in dodamo sladkor. V kolikor dodamo še kakšno drugo sladilo, bo to pospešilo rast naših zrn. V vaš napitek prav tako lahko dodate datelj in malo ekološke limone.

Vodni kefir fermentiramo 2-3 dni, ne več. Vmes posodo večkrat pretresemo. Nato napitek precedimo v steklenice in nepredušno zapremo. Pustimo na sobni temperaturi, da se naredijo mehurčki. Kefirjeva zrnca očistimo in položimo v novo vodo.

Nekateri za fermentacijo namesto sladkorja uporabijo cca. 5 datljev ali pol dcl sadnega sirupa. Prav tako lahko dodate kakšno sadje ali liste mete oz. melise, da naredite napitek po svojem okusu. Pri dodajanju listov bodite pozorni, da ne plavajo na vrhu in ne začnejo plesneti.

Shranjevanje zrnc

Kefirjevih zrnc ne shranjujemo na sobni temperaturi, ker prehitro porabijo hrano in propadejo. V lonček damo zrnca, dodamo ½ lončka vode in ½ lončka sladkorja ter jih za željeni čas zamrznemo.

Težave pri fermentaciji

Če kristali začnejo smrdeti, nehajo rasti ali pa ima naš napitek okus po plastiki, je potrebno vodni kefir zavreči.