Bi nekaj azijskega, ampak na drugačen način? To je vprašanje, ki pri meni ponavadi vzbudi željo po veganskem bibimbapu iz Suwona, prve korejske restavracije v Sloveniji.

V nadaljevanju preverite, kaj sva še poskusila za oceno veganske ponudbe.

Kaj sva jedla?

Suwon ima na svojem meniju več veganskih jedi, zato verjamem, da lahko vsakdo najde nekaj zase — od riževih skled (bibimbap) in rezancev (zapče) do jedi na žlico (dukbegi) in korejskih žlikrofov (mandu).

Midva sva izbrala veganski bibimbap, veganski zapče in veganske mandu. 

In seveda obvezen kimči. Za naju tisti z limono, ker me je prepričal že pri prvem obisku.

Bibimbap (vegan)

Gre za riževo skledo z narezano zelenjavo in različnimi dodatki. V primeru veganskega bibimbapa v Suwonu poleg riža dobite še ocvrti tofu, korenje, sezonsko zelenjavo, sezam in sojino omako. V original aranžmaju je predvideno še jajce, zato opozorite pri naročilu, da želite veganski bibimbap.

suwon korejski bistro veganska hrana

Jed je lahka, a izrazitih in zanimivih okusov. V meniju lahko preberete, da ne vsebuje maščob in da je zelenjava le rahlo popražena. Zato so okusi vedri in osvežilni, zelenjava pa ohrani svojo teksturo. Gre za zelo lahkotno jed, na kar pri ostali azijski ponudbi v Sloveniji ne naletimo pogosto.

Vse je lično narezano in položeno v skledo, kar bodo cenili vsi ljubitelji estetike na krožniku. Rezine redkvice so tako tanke, da bi lahko skoznje bral.

Bibimbap vsekakor priporočam in je zame razlog št. 1 za obisk korejskega bistroja Suwon.

Zapče (vegan)

Metoda so navdušili rezanci iz sladkega krompirja z dodano zelenjavo. Gre za pražene steklene rezance v družbi paprike, korenja, čebule, špinače in sojine omake (ter jajca, ki se je pomotoma znašlo na meniju, zato pri naročilu naglasite, da želite vegansko jed). Jed je pokapana s sezamovim oljem, kar ji da zaokrožen okus in lep sijaj. 

suwon korejski bistro veganska hrana

Zapče rezanci so verjetno najbolj predvidljiva jed, ki jo lahko pričakujete v azijski restavraciji. A kljub temu je potrebno poudariti, da gre za izredno okusen krožnik. Zelenjava uspe priti od izraza, stekleni rezanci pa s svojo prosojnostjo in raztegljivostjo vzbudijo dodaten interes. Priporočava!

Mandu (vegan)

V meniju boste videli sliko mandu žlikrofov z nabranim robom, na najini sliki pa imajo sploščen rob. Prijazna natakarica nama je pojasnila, da so morali zaradi drugačnega polnila pri veganskih žlikrofih prilagoditi način priprave. Vendar to ni prav nič spremenilo njihove okusnosti.

Veganski žlikrofi so polnjeni s steklenimi rezanci, zeleno čebulo, korenjem, ohrovtom in sojino omako.

suwon korejski bistro veganska hrana

Polnilo ima bogat in zaokrožen okus, zapečen žlikrof pa doda razliko in popestritev v teksturi. Odlična predjed ali okrepitev ostalih jedi, če boste extra lačni, kot sva bila midva.

Kimči z limono

Vse jedi sva popestrila z majhno porcijo kimčija z limono, ki je verjetno po okusu in dodanih sestavinah najbolj podoben domačemu kislemu zelju, limona pa doda nekaj vedrine in svežine.

Kaj naročiti naslednjič?

Za lahko kosilo, ko ne želite, da vas hrana posebej obteži, vsekakor izberite veganski bibimbap. Če se vam zalušta že znanih azijskih okusov, ne morete zgrešiti z zapče rezanci.

Midva bova ob naslednji priložnosti vsekakor poskusila še veganski kimbap (rižev zvitek, narezan na kolobarje) in dukbegi (zelenjavna jed na žlico).

Extra ocena

4.6/5

Extra info

Bistro Suwon
Dunajska 101
Ljubljana

Google Maps

Facebook stran
Instagram profil

Cene
Bibimbap s tofujem 8.90 € | Zapče vegan 8.90 € | Popečeni domači mandu s steklenimi rezanci in zelenjavo 8.90 € | Kimči 1.80 €

Ambient
sodobno in minimalistično opremljen bistro, da se lahko brez nepotrebnih dražljajev iz okolja posvetite hrani in družbi | prijeten in svetel prostor s poudarki iz lesa | bistro v dveh prostorih ponuja številne mizice za manjše družbe | če imate možnost, za daljše druženje izberite drugi prostor, da se ne navzamete vonja iz kuhinje, ki je izrazitejši v prvem prostoru | v lepem vremenu je na vrhu odprta terasa, ki je ravno prav odmaknjena od Dunajske, da lahko v miru uživate v svojem obroku in izbrani družbi

Dostop
Avto lahko pustite na brezplačnih parkiriščih v okolici bistroja. Do vhoda v bistro se morate spustiti po stopnicah, v prijetnem vremenu pa lahko sedite na urejeni terasi, do katere lahko dostopate neposredno.

Fotografije: Suwon in Extraveganza.

Preizkuševalci Extraveganze vsako jed za oceno restavracij plačajo sami. Tako ohranjamo neodvisnost in nepristranskost, da lahko povsem iskreno in kritično napišemo svoje mnenje o hrani, osebju in ambientu.