Kremna porova rižota je ena izmed najljubših jedi, ko se želim razvajati. S polnim okusom in kremno teksturo nahrani tako dušo kot telo. To, da je pripravljena v samo 30 minutah, pa je dodaten plus, saj pomeni, da si jo lahko privoščim kadar koli.

Preproste, dostopne in vsesezonske sestavine priprave samo še dodatno olajšajo. Por je na voljo praktično celo leto, zato nimate izgovorov, da je ne bi preizkusili že v tem tednu. Vzemite si čas in skočite na tržnico po svež, lokalno pridelan por, ki bo rižoti dal svež in poln okus.

V klasično (nevegansko) rižoto ponavadi dodajajo parmezan. Za rahel okus po siru lahko po želji dodate kvasne kosmiče ali pred serviranjem rižoto posujete z veganskim parmezanom, ki ga  lahko enostavno pripravite doma. Preverite tudi ostale recepte za veganske sire.

Veganska kremna porova rižota

Recept za kremno porovo rižoto. Okusno in enostavno kosilo, pripravljeno v 30 minutah.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
porova_rizota_veganski_recept_extraveganza2
priprava: 10 min
kuha ali peka: 30 min
čakanje: 0 min
skupni čas: 40 min
št. porcij: 2 porciji

Sestavine

  • por – 1 večji
  • česen – 2 stroka
  • belo vino – 1 dl
  • riž – 1 skodelica (200 ml)
  • voda ali zelenjavna jušna osnova – približno 600 ml
  • sol, muškatni orešček
  • mandljeva smetana (domača ali kupljena) – 150 ml
  • kvasni kosmiči – 2 žlici
  • olivno olje

Imate radi preproste, a okusa polne jedi? Preverite recept za veganske brezglutenske skutne njoke v cvetačni omaki.

Postopek

  1. Por narežite, operite in popražite na malo olivnega olja (ali vodi), da se zmehča (približno 5 minut). Dodajte česen, solite in še malo popražite.
  2. Dodajte riž, premešajte in dodajte vino. Kratko pokuhajte (da vino izhlapi), nato pa počasi dodajajte po eno zajemalko vode ali jušne osnove in kuhajte 15 do 20 minut, da se riž skuha.
  3. Odstavite in vmešajte mandljevo smetano ter začinite z muškatnim oreščkom.
  4. Po želji dodajte tudi kvasne kosmiče.

Odkrijte tudi recept za izvrstno vegansko musako. Ko jo enkrat poskusite, bo postala stalnica na vašem jedilniku.