Kucha se je udomačila v prostorih nekdanje Labodove industrijske dvorane na naslovu Mašera-Spasićeva ulica 8, za Bežigradom (Ljubljana). Odprt in zračen prostor s svojo eklektično zbirko pohištva in izobiljem zelenih sobnih rastlin nudi popolno kuliso za sproščena srečanja večjih skupin ali intimno druženje v dvoje.

Ko pristopite k naročilnem pultu, da izberete svojo hrano, lahko vsaj bežno pokukate v vihar idej Kuchine ekipe, medtem ko v majhni kuhinji sunkovito in okretno zaključuje jedi. Če ste se tistih nekaj korakov od mize do pulta spraševali, kaj boste dobrega pojedli, vas bo spretnost Kuchine ekipe prepričala, da bo vse, kar pojeste pri njih, dobro.

Še posebej ko se spomnite, da so prav vse jedi veganske in pripravljene izključno iz svežih, lokalnih, sezonskih in ekoloških pridelkov.

Sezonski meni, sezonski tebi

Kucha vsak teden navdušuje z novim, sezonskim menijem, s katerega pa vas bodo vsakič hudomušno pozdravile jedi stalnice:

  • Gužvaš = tedenska enolončnica
  • Sisa = sezonska skleda
  • Ndvič = domači sendvič
  • Serđo = sendvič z domačim ajdovim pastramijem
  • Zviteži = tacosi

Če vam zgovorni nazivi jedi ne povedo dovolj, vam bo prijazno osebje pojasnilo vse, kar vas zanima. Kakšen okus ima čičerikin sir? Koliko zvitežev dobiš v eni porciji? Ali je gužvaš dovolj za kosilo? Zakaj ne smeš mešati kombuče, preden jo odpreš?

Ko smo se v službi (daljnega aprila 2018) odločili za (prvo ever) dostavo iz Kuche, si je Vladimir na drugi strani linije vzel čas in mi pojasnil prav vse. Takrat še nisem vedela, da je isti Vladimir eden izmed 4 ustanoviteljev Kuche, komunikacijski strateg, odgovorni kreativec, v našem primeru priložnostni »oglaševalec na telefon« in na koncu še dostavljavec.

Vse to potrjuje predanost osebja, da si vzame čas za radovednega gosta in mu prenese vsaj del njihove zgodbe o sezonski, lokalni in ekološki hrani. Vedno boste spoznali kakšen nov vidik, saj je Kuchina ekipa sestavljena iz ljudi z vseh vetrov: oblikovanje, biologija, botanika, management, farmacija. Vse svoje dosedanje znanje so usmerili v oblikovanje odgovorne prehrambene kulture (ki ne pozablja na hedonizem).

Osebno bi k opisu hrane v Kuchi dodala še en pridevnik: neponovljiva.

  • Prvič, meni se tako redno menja, da boste težko dvakrat jedli isto glavno jed.
  • Drugič, težko si je zapomniti in še manj ponoviti vse drzne kombinacije, ki iz skromnih in vsem znanih sestavin izvabijo najbolj presenetljive teksture, arome in okuse.
  • Tretjič, kombinacija očarljive nonšalance (ali kar balkanskega je*ivetrstva) in sofisticirane preciznosti pri pripravi hrane je pač … neponovljiva.

Navadne sestavine, nenavadni rezultati

V enostavne, vsem znane oblike jedi (enolončnica, solata, sendvič, tortilja …) vnašajo enkratno kompleksnost, sofisticiranost in dovršenost gurmanske izkušnje. Zato v Kuchinih jedeh ne bodo znali uživati vsi. Nekaterim ne bodo niti všeč. Hrana je namreč po svojem okusu tako napredna v primerjavi z večino veganske ponudbe pri nas, da bo zagotovo zaobšla mnoge vegane, ki rajši zavijejo v Loving Hut po hiter in poceni obrok.

A nič ne de … nobena uspešna stvar ni bila mainstream že na začetku. Trenutno in zaenkrat je Kucha dom za prave ljubitelje kakovostne hrane – zdrave, okusne in trajnostne.

Zna se vam zgoditi, da to ne bo najboljši sendvič, ki ste ga kdajkoli pojedli. A zagotovo bo najbolj presenetljiv, navdihujoč ali vsaj thought-provoking.

Kaj smo jedli?

Pred časom sem prebrala, da (New York) Timesovi kulinarični kritiki 3. obiščejo restavracijo, preden napišejo oceno. Brez pretvarjanja, da sodim v njihov rang, lahko rečem, da se mi je pri Kuchi nehote zgodilo enako. Dvakrat sem namreč šla v njihov bistro samo jest (kaj takega!), šele tretjič pa sem hrano (pesin gužvaš) uspela tudi fotografirati.

Zato za drugo jed prilagam Kuchino fotko, pesin gužvaš je pa zgodba zase. Preberite jo v nadaljevanju.

Pesin gužvaš (7.11.2018)

Zdaj že toliko poznam Kuchine jedi, da jim lahko 100% zaupam in nič več ne sprašujem, kaj je v sezonskih jedeh na meniju, temveč samo naročim tisto, kar mi paše po obliki – krepčilna enolončnica, lahki tacosi, sveža solatna skleda …

In tako sem ob zadnjem obisku dobila rubinsko rdeč pesin gužvaš, iz katerih so navihano kukali ajdovi njoki. Ostalih sestavin nisem takoj prepoznala, ker itak najprej vidiš tiste, ki ti niso najljubše. Ajde sploh ne maram, kuhano peso pa pojem, če nimam izbire. Pod črto: zagotovo si tega gužvaša nikoli ne bi naročila, če bi vnaprej vedela, kakšne so sestavine.

Kucha guzvas extraveganza

A kaj čem … ko me je ves ošaben gledal s pulta, nisem imela izbire, kot da ga (vsaj) poskusim. In sledilo je neverjetno presenečenje. Lahkotnost jesenskih okusov, kot je doslej še nisem doživela.

Nevtralna osnova gužvaša je odvzela težino ajde in pese (ki imata značilen zemljast okus), hkrati pa pripravila teren za presenetljivo svežino, ki sta jo dodala koper in domača kisla krema.

Tudi teksture so bile prijetno razgibane. Čvrsti, robustni kosi pese in kompaktni ajdovi njoki so nekoliko redkejšo osnovo preimenovali iz juhe v krepko, nasitno enolončnico. S tem se potrjuje, da je gužvaš vedno optimalna izbira za tiste, ki se radi najedo v enem hodu.

Glavnež na dogodku Kucha Chasti (26.10.2018)

Na drugem dogodku Kucha Chasti pa nam je naš kolumnist dr. Igor Šoltes postregel z glavnežem.

Namig: vse o socialno-kulinaričnem konceptu izvedite v novi rubriki EXTRA5, kjer bo Kucha poklicana na zagovor. Ne zamudite objave, zato nas spremljajte na Facebooku.

glavnez kucha extraveganza

Polnozrnate testenine v bogatem zeljnem raguju s korenjem, ki so pripravile odlično podlago za hrustljave in popečene palčke. Domače in nekoliko uležane okuse sta na koncu prebudila žlahtnost »sirnega« pookusa v palčkah in rahlo pikantna omaka, ki je bila ravno prav pekoča tudi za ljubitelje nepekočega.

Pristen in kakovosten comfort food, ki je še kako pasal po napornem tednu v službi in vetrovnem sprehodu do Kuche.

Kaj naročiti naslednjič?

Nedvomno gužvaš (sezonsko enolončnico), ker vedno preseneti s svojimi kompleksnimi okusi. Zdi se mi, da v taki formi Kuchine prednosti še posebej zablestijo. Lahko je pritegniti pozornost in se iti fine dining, ko na sredino krožnika postaviš dva jabolčna olupka, zvita en v drugega, vsak pa pokapan s točno pol kapljice jutranje rose, ki jo je posebej za to jed v svojo deviško dlan ujela bla-bla-bla blabica Marije Terezije. Bulšit. Težje pa je prepričati nekoga, da je lahko enostavna in skoraj zbanalizirana enolončnica kulinarični presežek. In Kuchi to vztrajno uspeva.

Sisa (sezonska skleda) bo všeč ljubiteljem solat in hladnih glavnih jedi. Niste zelo lačni? Potem bi sama izbrala zviteže, ker sendvičev še nisem uspela poskusiti.

Od sladic pa priporočam čokoladno pito z mandarino ali cimetovo rolico. Pita II. (iz hrušk in limon) me je zaradi rahlo grenkega okusa pustila ravnodušno. Naslednjič pa zagotovo preizkusim rožičev kolač iz rešenih banan.

V tem hramu fermentacije nikakor ne smete preskočiti domače kombuče. So pa večkrat preizkušeni in priporočeni tudi njihovi 100% sveže stisnjeni sokovi in čaji. Natočite pa si lahko tudi, tako kot običajno Metod, brezplačen kozarec vode. Večkrat.

Extra ocena

5/5

Extrainfo

Kucha
Mašera-Spasićeva ulica 8
Ljubljana

Facebook stran
Spletna stran

Delovnik je spremenljiv vsaj tako kot ponudba jedi.
Oboje lahko spremljate na njihovi Facebook strani.

Cene
sendviči in zviteži 4-6 € | glavne jedi 6-8 € | sladice 3-4 € | pijače do 3 €

Ambient
svetel in odprt prostor | dolge mize s klopmi ali manjše mize za manjše družbe | eklektično nabrano pohištvo, tepihi, ogromno sobno zelenje, industrijski in naravni poudarki

Dostop
Zapeljete se lahko neposredno do Kuche, kjer na parkirišču tudi brezplačno pustite avto. Do vhoda vas čaka nekaj stopnic.

Rabite varuško?
V Kuchi so dobrodošli tudi otroci in živali.

Fotografije: Kucha in Extraveganza.