Ekonom lonec ni več strašljiva naprava, ki jo lahko v katerem koli trenutku raznese in ki neutolažljivo tuli na štedilniku. Sedaj imamo na voljo sodobne ekonom lonce druge generacije in celo električne naprave za kuhanje pod pritiskom, kot je Instant Pot.

Kuhanje v ekonom loncu je dandanes enostavno in zelo priročno, saj lahko močno pohitri proces kuhanja. Preverite vse prednosti, ki jih lahko lonec na pritisk prinese v vašo kuhinjo – od hitrejšega kuhanja do okusnejših obrokov.

Zakaj je kuhanje v ekonom loncu hitrejše?

Pri vsakem kuhanju nastaja para, ki ponavadi uhaja iz lonca (ali druge posode) skozi luknjice na pokrovki, mimo nagnjene pokrovke ali kako drugače. Pri ekonom loncu ali Instant Potu pa s posebnim pokrovom zatesnimo vse izhode in paro zadržimo v loncu. Ker para ne more uiti, nastaja pritisk in v loncu narašča temperatura (v povprečju nad 120°C), zato se vsa živila skuhajo znatno hitreje.

Ali ste vedeli?

Ekonom lonci so zelo priljubljeni (ali skoraj nujni) na visokih nadmorskih višinah. Tam je namreč zračni pritisk toliko nižji, da voda vre pri nižjih temperaturah in je posledično težko skuhati določena živila, kot je na primer fižol. Zato je ekonom lonec pogosta oprema tudi alpinistov in himalajskih šerp v visoko ležečih taborih.

Imate ekonom lonec, ampak se ga bojite uporabljati? Odkrijte test z vodo – enostaven način, da se spoznate s svojim loncem in začnete kuhati v njem.

6 prednosti kuhanja v ekonom loncu

Že ime namiguje, da ekonom lonec temelji na ekonomičnem načinu kuhanja. A poleg prihranjenega časa in energije prinaša tudi druge koristi.

1. Prihranjen čas

Hrana se v ekonom loncu ali Instant Potu skuha do 50 ali celo 70 % hitreje kot sicer. Če je pomanjkanje časa postalo skoraj že sodobna mantra, uporaba ekonom lonca razvrednoti vse podobne izgovore.

Poleg tega, da je hrana mnogo hitreje skuhana, vam kuhanje pod pritiskom omogoča, da istočasno kuhate več različnih jedi. Tovrstno kuhanje se imenuje posoda-v-posodi (ang. pot-in-pot). Na primer na dnu lonca kuhate indijski curry, na posebnem stojalcu pa lahko v dveh keramičnih posodah skuhate še riž in zelenjavo. Tako si lahko privoščite zdrav in sveže pripravljen večhodni meni tudi na najbolj zaseden dan.

2. Prihranjen denar

V ekonom loncu lahko mnogo hitreje in tudi bolje skuhate živila, ki jih sicer kupujete v konzervah. To velja predvsem za stročnice, ki se kuhajo dolgo časa in če nismo posebej pozorni, se lahko razkuhajo. V ekonom loncu pa so kuhane v znatno manj časa (npr. 14 minut za fižol češnjevec), hkrati pa ohranijo čvrsto teksturo in odličen okus.

Za vas imamo trik za še boljše kuhanje stročnic! Preverite, kako lahko poskrbite za še okusnejši fižol, čičeriko, lečo … Ne verjamite babici vsega, kar vam svetuje v kuhinji.

3. Prihranjena energija

Ekonom lonec potrebuje nekaj časa, da doseže pritisk za kuhanje (odvisno od količine in začetne temperature sestavin). Potem pa lahko ta pritisk ohranja tudi z minimalnim ali celo brez vira toplote. Za živila, ki so pripravljena v 2-3 minutah (npr. stročji fižol, grah, kocke korenja ali bulgur), lahko kar izklopite kuhalno ploščo, saj bo ekonom lonec ohranil pritisk in vašo hrano skuhal do konca.

4. Boljši okus hrane

Če upoštevate čas kuhanja, ne boste verjeli, kako okusna je hrana, pripravljena v ekonom loncu ali Instant Potu. Z običajnim kuhanjem veliko okusa izgubimo, saj tekočina, v kateri se hrana kuha, neprestano izpareva. V ekonom loncu pa ostane ujeta in ohranja pristen okus hrane. Hkrati kuhanje pod pritiskom zahteva znatno manj vode kot pri običajnem kuhanju, zato ostanejo okusi bolj nasičeni. Npr. krompir morate pri običajnem kuhanju potopiti v vodo, da se skuha, v ekonom loncu pa ga lahko hitro pripravite na pari ali v samo skodelici vode.

Pazite! Kuhanje pod pritiskom celo ojača določene okuse, kot je na primer pekoč. Pri prvem preizkušanju recepta rajši dodajte manjšo količino kot sicer, da ne bo jed na koncu preveč pekoča za vaš okus.

5. Vedno sveže pripravljena hrana

Z ekonom loncem se lahko v celoti izognete predpripravljenim obrokom, ki jih kupujete v trgovini ali pa pripravite doma in zamrznete. Recimo samo 15 minut potrebujete, da očistite zelenjavo, operete riž in vse skuhate v fantastično rižoto, s katero se ne bo mogla kosati nobena odmrznjena ali pakirana rižota.

6. Kuhinja se ne segreva

Vsi zgornji vidiki pa omogočoja prijetno kuhanje tudi v največji vročini. Zaradi hitrega kuhanja z najboljšim izkoristkom toplotnih virov bo vaša kuhinja ostala prijetne temperature tudi po kuhanju cele pojedine. Prav zato se ekonom lonec dobro obnese tudi v avtodomu ali na jadrnici, saj boste hkrati prihranili na gorivu.

Uživate v kulinaričnih raziskovanjih? Tukaj je TOP 5 veganskih kuharic + 2 bonus priporočili. Na seznamu boste našli tudi vegansko kuharico za kuhanje v ekonom loncu!

Kuhanje v ekonom loncu – koliko časa kuhati hrano?

Za suverene kuharje, ki se v kuhinji ravnajo izključno po lastnem občutku, je odgovor enostaven: v ekonom loncu se vse skuha 3-krat hitreje kot pri običajnem kuhanju.

Vsem ostalim, ki želimo perfektne rezultate v vsakem poskusu, pa pridejo prav točne informacije, koliko časa kaj kuhati v ekonom loncu. V nadaljevanju članka vas čaka pregled vseh živil v rastlinski prehrani, njihov čas kuhanja v ekonom loncu in (za stročnice in žitarice) priporočena količina vode za optimalno kuhanje.

Pred tem pa še nekaj namigov, da si zagotovite vrhunske rezultate že pri prvi uporabi ekonom lonca ali Instant Pota.

Svetujem vam, da si nastavite alarm, ki bo preprečil, da pozabite in namesto poparjenega brokolija dobite brokolijevo kašico. Pri kuhanju v ekonom loncu že pol minute naredi ogromno razliko – še posebej pri živilih, ki so zelo hitro pripravljena. Npr. cvetača in brokoli potrebujeta samo 30 sekund na visokem pritisku, medtem ko tudi nekaj minut čez priporočeni čas pri fižolu ne bo naredil strašne razlike.

Enako kot pri običajnem kuhanju – poskrbite, da so živila narezana na enake kose, da se lahko enakomerno (s)kuhajo.

Prav tako skupaj kuhajte živila, ki se kuhajo približno enako dolgo. To ne pomeni, da ne morete v isti jedi skuhati graha (5 minut) in polnozrnatega riža (22 minut). To vsekakor lahko naredite, morate pa kuhanje razdeliti v dve ali več faz. Najprej dodate živila, ki se dlje časa kuhajo (npr. polnozrnati riž) in potem po 18 minutah spustite pritisk v loncu, dodate še grah in nadaljujete s kuhanjem 5 minut. Tako se vse sestavine kuhajo potreben čas, nobena pa ni razkuhana do neprepoznavnosti.

Nekaj minutaž ste ujeli že v tem delu članka, po oddaji spodnjega obrazca pa vas čakajo navodila za kuhanje katerega koli živila se spomnite – od vseh vrst fižola, različnih žitaric, celo testenin (ki jih marsikdo odsvetuje, ker še niso našli pravega tajminga v ekonom loncu!), krompirja, korenja, graha, brokolija, cvetače in ostale zelenjave.

Dobrodošli v svet ekspresnega kuhanja v ekonom loncu!

Nadaljujte z branjem članka

Izpolnite spodnji obrazec in prejmite ekskluzivni dostop do časovnih usmeritev za kuhanje več kot 50 živil, ki so temelj zdrave in raznolike prehrane.

EXTRA VSEBINA

Koliko časa se kaj kuha?

Zagotovite si dostop do pregleda, koliko časa in kako kuhati različna živila v ekonom loncu. Na seznam smo vključili več kot 50 živil – od fižola in krompirja do črnega riža in ajdove kaše.