Ta recept za lečin golaž s popečenimi bukovimi ostrigarji je odličen. Nadvse okusna osnova z lečo in domačo omako se vrhunsko ujame s hrustljavimi bukovimi ostrigarji.

A tokrat se najbolj navdušujem nad receptom za domače kruhove cmoke.

Do danes sem namreč mislila, da jih ne maram. Ti pa so tako dobri, da bodo odslej redno na jedilniku.

V čem je trik? Pri nas jih mami vedno pripravlja tako, da suh kruh nareže na kocke in jih s popraženo čebulo (na malo olivnega olja) popeče v ponvi. Pravi, da so tako pripravljeni res odlični, kar, seveda, drži. Kot vsi njeni nasveti.

Veganski recept za lečin golaž in kruhove cmoke
Cmoki so tako dobri, da boste nekaj kruha z veseljem pustili, da se postara, in ga uporabili v tem receptu.

Veganski lečin golaž in kruhovi cmoki

Recept za odličen golaž z lečo in hrustljavimi bukovimi ostrigarji. Za prilogo obvezno pripravite domače kruhove cmoke po tem receptu.
Avtorstvo: Edita Čelofiga
Veganski recept za lečin golaž in kruhove cmoke
priprava: 15 min
kuha ali peka: 1 ura
čakanje: 0 min
skupni čas: 1 ura 15 min
št. porcij: 2–3 porcije

Sestavine

GOLAŽ

  • 200 g gorske leče
  • 2 večji čebuli
  • 2 stroka česna
  • voda – toliko, da prekrije lečo, nato dolivajte sproti
  • omaka iz pečenega paradižnika in pečene rdeče paprike – 1 skodelica ali 250 ml (recept v nadaljevanju, kot alternativo izven sezone lahko uporabite tudi kakovostno paradižnikovo omako)
  • sladka paprika v prahu – 1 čajna žlička
  • dimljena paprika v prahu – ¼ žličke
  • lovorjev list – 3
  • mleta kumina – ščepec
  • sol / zelenjavna jušna kocka – ½ žličke ali po okusu
  • črni poper – ščepec
  • olivno olje – 2 žlici
  • bukovi ostrigarji – 200 g

KRUHOVI CMOKI

  • 200 g (približno) starega kruha – narežite na drobne koščke
  • 1 srednje velika čebula – drobno nasekljajte
  • 1 dl (pribl.) mlačnega sojinega mleka
  • 2 žlici sojinega jogurta
  • 1 zvrhana žlica čičerikine moke
  • olivno olje, vegeta, črni poper, česen v prahu – po okusu
  • sveži peteršilj – nasekljan, 1 zvrhana žlica

Če imate radi nasitne in enostavne jedi, obvezno preletite tudi recept za krompirjev golaž. Na koncu objave vas čaka tudi dostop do 7 domiselnih veganskih enolončnic.

Postopek

GOLAŽ

  1. Če imate srečo, ste tekom poletne sezone pripravili odlično omako iz pečenega paradižnika in pečene rdeče paprike. Paradižnik in rdečo papriko pokapljajte z malo olja, posolite in 30 minut pecite v pečici na 200 stopinj. V blenderju (ali s paličnim mešalnikom zmeljite do gladkega) – pripravite jo lahko tudi večjo količino in shranite v zamrzovalniku ali vložite v sterilne kozarce. Če nimate na voljo paradižnikov in rdeče paprike, lahko v receptu za golaž uporabite paradižnikovo omako, a je z domačo omako mnogo okusnejši.
  2. Čebulo drobno narežite in popražite na malo olja. Dodajte 1 dl vode, premešajte, pokrijte in dušite 20 do 25 minut. Večkrat premešajte.
  3. Dodajte nasekljan česen in začimbe, premešajte, da zadišijo, nato pa dodajte še lečo, vodo in pripravljeno omako iz pečene paprike in paradižnika.
  4. Kuhajte 30 do 40 minut, oziroma tako dolgo, da je leča kuhana. Vmes večkrat premešajte in po potrebi dodajte vodo.
  5. Odstavite.
  6. Posebej na močnem ognju popecite bukove ostrigarje. Začinite s soljo, črnim poprom in mletim česnom. Ostrigarje dodajte, ko je golaž že pripravljen.

KRUHOVI CMOKI

  1. Čebulo popražite na malo olja (da rahlo porjavi). Dodajte na drobne kocke narezan kruh in ga nekoliko zapecite.
  2. Prestavite v skledo.
  3. Zmešajte jogurt, čičerikino moko in toplo sojino mleko ter prelijte po kruhu. Dodajte začimbe in z rokami dobro pregnetite. Po potrebi dodajte še malo jogurta / sojinega mleka.
  4. Z vlažnimi rokami oblikujte cmoke, nato pa jih skuhajte v vreli vodi (na zmerni temperaturi) – slabih 10 minut.

Pa dober tek!

Ena izmed najbolj priljubljenih enolončnic v bolj zdravi različici – odkrijte recept za veganski ričet.