Ta recept za lečin golaž s popečenimi bukovimi ostrigarji je odličen. Nadvse okusna osnova z lečo in domačo omako se vrhunsko ujame s hrustljavimi bukovimi ostrigarji.
A tokrat se najbolj navdušujem nad receptom za domače kruhove cmoke.
Do danes sem namreč mislila, da jih ne maram. Ti pa so tako dobri, da bodo odslej redno na jedilniku.
V čem je trik? Pri nas jih mami vedno pripravlja tako, da suh kruh nareže na kocke in jih s popraženo čebulo (na malo olivnega olja) popeče v ponvi. Pravi, da so tako pripravljeni res odlični, kar, seveda, drži. Kot vsi njeni nasveti.

Veganski lečin golaž in kruhovi cmoki

Sestavine
GOLAŽ
- 200 g gorske leče
- 2 večji čebuli
- 2 stroka česna
- voda – toliko, da prekrije lečo, nato dolivajte sproti
- omaka iz pečenega paradižnika in pečene rdeče paprike – 1 skodelica ali 250 ml (recept v nadaljevanju, kot alternativo izven sezone lahko uporabite tudi kakovostno paradižnikovo omako)
- sladka paprika v prahu – 1 čajna žlička
- dimljena paprika v prahu – ¼ žličke
- lovorjev list – 3
- mleta kumina – ščepec
- sol / zelenjavna jušna kocka – ½ žličke ali po okusu
- črni poper – ščepec
- olivno olje – 2 žlici
- bukovi ostrigarji – 200 g
KRUHOVI CMOKI
- 200 g (približno) starega kruha – narežite na drobne koščke
- 1 srednje velika čebula – drobno nasekljajte
- 1 dl (pribl.) mlačnega sojinega mleka
- 2 žlici sojinega jogurta
- 1 zvrhana žlica čičerikine moke
- olivno olje, vegeta, črni poper, česen v prahu – po okusu
- sveži peteršilj – nasekljan, 1 zvrhana žlica
Če imate radi nasitne in enostavne jedi, obvezno preletite tudi recept za krompirjev golaž. Na koncu objave vas čaka tudi dostop do 7 domiselnih veganskih enolončnic.
Postopek
GOLAŽ
- Če imate srečo, ste tekom poletne sezone pripravili odlično omako iz pečenega paradižnika in pečene rdeče paprike. Paradižnik in rdečo papriko pokapljajte z malo olja, posolite in 30 minut pecite v pečici na 200 stopinj. V blenderju (ali s paličnim mešalnikom zmeljite do gladkega) – pripravite jo lahko tudi večjo količino in shranite v zamrzovalniku ali vložite v sterilne kozarce. Če nimate na voljo paradižnikov in rdeče paprike, lahko v receptu za golaž uporabite paradižnikovo omako, a je z domačo omako mnogo okusnejši.
- Čebulo drobno narežite in popražite na malo olja. Dodajte 1 dl vode, premešajte, pokrijte in dušite 20 do 25 minut. Večkrat premešajte.
- Dodajte nasekljan česen in začimbe, premešajte, da zadišijo, nato pa dodajte še lečo, vodo in pripravljeno omako iz pečene paprike in paradižnika.
- Kuhajte 30 do 40 minut, oziroma tako dolgo, da je leča kuhana. Vmes večkrat premešajte in po potrebi dodajte vodo.
- Odstavite.
- Posebej na močnem ognju popecite bukove ostrigarje. Začinite s soljo, črnim poprom in mletim česnom. Ostrigarje dodajte, ko je golaž že pripravljen.
KRUHOVI CMOKI
- Čebulo popražite na malo olja (da rahlo porjavi). Dodajte na drobne kocke narezan kruh in ga nekoliko zapecite.
- Prestavite v skledo.
- Zmešajte jogurt, čičerikino moko in toplo sojino mleko ter prelijte po kruhu. Dodajte začimbe in z rokami dobro pregnetite. Po potrebi dodajte še malo jogurta / sojinega mleka.
- Z vlažnimi rokami oblikujte cmoke, nato pa jih skuhajte v vreli vodi (na zmerni temperaturi) – slabih 10 minut.
Pa dober tek!
Ena izmed najbolj priljubljenih enolončnic v bolj zdravi različici – odkrijte recept za veganski ričet.