Restavracija Maharaja – prestolnica indijske kulinarike pri nas, ki poleg raznolike veganske ponudbe prepriča tudi z udobnim ambientom in brezplačnim parkiriščem pred restavracijo.

Za Maharajo je značilen tudi megalomanski meni, ki se bere kot enciklopedija indijske hrane. Na meniju vam je na voljo kar precej veganskih jedi: 6 predjedi, 7 glavnih jedi in 8 prilog – neskončno kombinacij za odlično vegansko pojedino. V nadaljevanju vas čaka tudi posebno priporočilo, kaj je najbolje naročiti. Zato kar pozabite na zvarjen »curry z rižem«, ki vas čaka že v vsaki menzi. V Maharaji se vam odpre povsem nov svet indijskih okusov in jedi, za katere boste prav mogoče slišali prvič.

Kaj smo jedli?

Naj vas opozorim, da vas lahko obsežnost menija nekoliko zmede, če niste povsem domači v indijski kuhinji. Če nimate prav določene jedi, ki jo želite poskusiti, vam svetujem, da se držite mojega (večkrat preverjenega) načina. Za družbo 2 ali 3 priporočam vegetarijanski thali, ki vam ga lahko pripravijo tudi na veganski način. Če restavracijo obiščete v času velike gužve ali naletite na osebje, ki je nekoliko slabše volje, boste morda morali uporabiti nekaj prepričevalnih sposobnosti, da vam thali poveganijo. A mene še nikoli niso zavrnili. Zato bodite kar vztrajni – ker se splača.

»Veganski« thali smo za sledečo oceno izbrali tudi trije extravegantni jedci – Metod, Barbara in jaz. Vse jedi smo naročili v nepekoči različici.

Samosa chat

Pri veganskem thaliju (ki pri tem hodu ni prav nič drugačen od vegetarijanskega) vam najprej postrežejo z barvito in svežo hladno predjedjo.

Gre za natrgan samosa žepek z obilico sveže »poletne« zelenjave, ki je prijetno začinjena s čebulo, limono, rozinami in močnimi začimbami. Popoln intro v razkošje indijskih okusov, ki vas čakajo pri naslednjem hodu.

Glavne jedi in priloge

Paneer butter masala je v veganski verziji pripravljen s tofujem namesto panirja (mladi indijski sir). Moram reči, da je to edina jed, ki jo kjer koli zavestno naročim s tofujem. Tofuja namreč ne maram, v tej jedi pa je mehke in svilnate teksture, da ne opazim prav nobene razlike od originalne jedi, kot se je še spomnim.

Ampak priznam, da me “paneer” butter masala navdušuje zaradi omake, ne tofuja. Gre namreč za močno rdečo omako s čudovito kremno in bogato teksturo, v katero je prav fino pomakati koščke zapečenega čapatija. Božansko!

Druga meni najljubša jed iz nabora glavnih jedi veganskega thalija je zagotovo Royal mixed vegetables – mešana zelenjava (korenje, cvetača, grah, stročji fižol …) v tradicionalni curry omaki. To je jed, ki je najbrž najbližje ideji curryja, kot ga poznamo v Sloveniji, a po svojem okusu preseže vsak zelenjavni curry, ki ste ga doslej poskusili. Nežen, a poln okus prepoznavne mešanice začimb curry objame kose zelenjave, ki so ravno prav kuhani.

Enaki okusi prevevajo tudi tretjo glavno jed, Punjabi chole – čičerika v tradicionalni curry omaki, a z dodatkom čebule in paradižnika, ki pravzaprav ne spremenita profila jedi.

Pri veganskem thaliju dobite 2 prilogi: polnozrnati veganski Tandoori roti – chapati (ki nadomesti masleni Buttered naan v vegetarijanskem thaliju) in Pulao rice, ki vas bo zapeljal v svoji dvobarvni različici. Gre pa za basmati riž s kurkumo, cimetom, klinčki in kardamomom.

Kaj naročiti naslednjič?

Nedvomno veganski thali. 2-3 jedci boste lahko preizkusili precej jedi – celo po ugodnejši ceni, kot če naročate z menija.

Edino, kar meni manjka v Maharaji, so veganske sladice, s katerimi bi zaključila odlično pojedino.

Extra ocena

5/5

Extrainfo

Maharaja
Vodnikova 35
1000 Ljubljana

Facebook stran
Spletna stran

Delovnik
ponedeljek, torek, sreda, nedelja: 11:00-22:00
četrtek, petek, sobota, prazniki: 11:00-23:00

Cene
veganski thali (za 2-3 osebe) 30 € | predjedi 3-5 € | glavne jedi 7-10 €

Ambient
prostorna restavracija, opremljena v prepoznavnem indijskem slogu | primerna za večje družbe in manjše skupine, za zelo poglobljene pogovore utegne biti v času gneče prehrupna | na voljo so vam običajne mize ali nizke mizice, kjer sedite na tleh (potrebno se je preobuti v copate) | v toplih mesecih na voljo tudi odprta terasa

Dostop
Restavracija ima v neposredni bližini brezplačno parkirišče z rampo (pozvonite in rampa se bo dvignila). Do restavracije se sprehodite samo čez cesto in po nekaj stopnicah.

Maharaja nudi tudi dostavo kosil – preverite naše izkušnje (tudi z ostalimi dostavljavci veganske ponudbe v Ljubljani).

Fotografije: Maharaja in Extraveganza.