Ogromni kupi smeti prinašajo s seboj ogromno problemov in počasi, a vztrajno dušijo naš planet. Hitrost, s katero stvari spreminjamo v odpadke, postaja rekordna, količina le teh pa tudi. V deželah sodobnega sveta naj bi vsak človek na teden odvrgel veliko vrečo smeti. Potem pa je tu še problem plastike in drugih sodobnih materialov, ki se v okolju razgrajujejo tudi več tisočletij in puščajo nepopravljivo škodo na našem ekosistemu.

Razumljivo, da se večina med nami ne bo lotila reševanja problematike na globalnem nivoju. A veliko lahko naredimo kot posamezniki vsak dan, da zmanjšamo količino smeti, ki jih proizvedemo v svojem življenju.

S tem zavedanjem lahko vsak od nas postopno pripomore k lepši in bolj zeleni prihodnosti za nas in naše otroke. Prav slednje je pomembno poučiti o tem, da odpadki spadajo v smeti in še bolj pomembno, kako lahko z manjšo porabo, ponovno uporabo in recikliranjem, zmanjšamo količino le teh.

Kaj torej lahko storimo?

Spodaj sem zbrala nekaj idej, kje začeti. Korak za korakom se namreč daleč pride.

Kupujmo, le kar potrebujemo

Prvo, kar bi se morali vprašati pred vsakim nakupom, je, ali to res potrebujem. Ali kupujemo stvari iz trenutnega navdiha, hitro in kompulzivno? Ali kupujemo zato, ker je moderno in imajo določeno stvar vsi, čeprav nimamo resne potrebe po uporabi tega produkta? Ali kupimo toliko hrane, kot jo čez teden porabimo, ali v navalu kupimo veliko preveč in potem po roku hrano mečemo v smeti? S postavljanjem takšnih vprašanj se lahko izognemo kopičenju stvari, ki jih ne potrebujemo in ne uporabljamo.

Postanimo bolj zavestni potrošniki in hodimo po nakupih z jasno vizijo, kaj potrebujemo in zakaj. Življenje je lahko veliko bolj enostavno in organizirano, ko imamo v lasti manj stvari, a tiste prave.

Če svoje nakupe planirate v naprej, tudi lažje raziščete, kje se določene izdelke da kupiti brez embalaže.

Vrečke za večkratno uporabo

Prihodnost problematike odpadne plastike in plastičnih vrečk je v veliki meri odvisna od vsakega posameznika. Z malo volje lahko oblikujemo novo navado, da imamo pri sebi vedno vrečko za večkratno uporabo. Tako nas ne bodo brez nje presenetili niti nujni, hitri nakupi.

Vrečke za večkratno uporabo so dandanes na voljo v večini trgovin. Kupimo lahko tudi takšne, ki se zložijo v male zavojčke, da jih imamo brez težav vedno v torbi ali avtu.

Dobra naložba je tudi nakup ali še bolje izdelava vrečke iz blaga za nakup sadja in zelenjave, ki jih lahko uporabimo tako v večjih in manjših trgovinah kot tudi na trgu ali pri lokalnem kmetu.

Vrečke za nakup sadja in zelenjave lahko npr. izdelamo iz starih, odsluženih zaves. Takšne vrečke so zelo priročne za uporabo in enostavne za čiščenje, saj jih po potrebi preprosto operemo v pralnem stroju.

Nakupovanje brez embalaže

Slednje je velikokrat lažje reči kot storiti. Vedno več izdelkov je zavitih v plastiko, nekateri celo v dvojna ali trojna pakiranja. Zato poskusimo narediti, kar je v naši moči, in kupujmo brez embalaže, kjer pač gre. Včasih bo potrebne nekoliko predpriprave in raziskave ponudbe v kraju, kjer živimo.

Izdelke lahko na primer kupujemo pri lokalnih ponudnikih, kjer se je mogoče vnaprej dogovoriti, da le te prevzamemo z lastno embalažo npr. v steklenih posodah ali svojih vrečkah iz blaga. Na tak način lahko kupujemo sadje, zelenjavo, žita, oreščke, semena, moko, stročnice, pekovske izdelke ipd.

Med ostalimi prehranskimi izdelki izbirajmo takšne, ki so pakirani v stekleno ali papirno embalažo. Določene embalaže, tudi plastične, brez katerih ne gre, lahko seveda ponovno uporabimo za drug namen. Predvsem pa poskrbimo, da jih vedno odložimo v za to namenjene zabojnike.

Stekleni kozarci in steklenice nam vedno pridejo prav. Lahko jih pomijemo in uporabimo za hrambo različnih drobnih stvari, živil ali za ozimnico.

Po svetu so že uveljavljene trgovine, v katerih lahko vse izdelke kupite brez embalaže, torej jih prevzamete s svojo embalažo oz. je ta vračljiva. Žal pri nas to še ni najbolj uveljavljena praksa. Posamezne trgovine [i] sicer ponujajo določene izdelke brez embalaže, prav tako pa lahko pri določenih ponudnikih ponovno napolnite embalažo na koncept refila – ponovnega polnjenja.

V lanskem letu je v Ljubljani odprla vrata prva trgovina brez plastične embalaže Rifuzl [ii], ki ponuja širok repertoar lokalnih izdelkov.

Kozmetični izdelki in čistila

Tudi pri kozmetičnih izdelkih velja, da je tisto, česar ne moremo izdelati sami, najbolje kupovati lokalno ali pri manjših podjetjih. Izberemo lahko tiste, ki uporabljajo stekleno embalažo ali nudijo možnost ponovnega polnjenja. Določeni, ekološko bolj osveščeni ponudniki, ponujajo izdelke v embalaži iz reciklirane plastike, drugi so veseli, če jim embalažo preprosto vrnete za ponovno uporabo.

Nekatere kozmetične embalaže brez večjih težav očistimo in ponovno uporabimo za drug namen, ali v njih shranimo doma izdelane izdelke za nego kože.

Čistila lahko izdelamo sami doma in se s tem izognemo kopičenju embalaže. Nekaj receptov za doma narejena čistila in pralni prašek najdete v članku Doma narejena čistila.

V kolikor vam čas ne dopušča domače izdelave, lahko poiščete ponudnike, pri katerih lahko ekološka čistila in tudi določene kozmetične izdelke preprosto ponovno napolnite.

Na tem mestu velja opozoriti tudi na problematiko plastičnih zobnih ščetk, ki so velik onesnaževalec planeta. Danes na trgu najdemo številne okolju prijaznejše zobne ščetke narejenih npr. iz bambusa. Vsekakor velja pobrskati med njimi in najti pravo zase.

Kaj pa plenice, vložki, vatirane blazinice in vlažilni robčki? Na trgu je veliko ponudnikov, pri katerih lahko kupimo bombažne otroške plenice in vložke oz. ščitnike perila za večkratno uporabo. V času mesečne krvavitve je zelo dobra in bolj okoljevarstvena izbira tudi uporaba menstrualne skodelice.

Bombažne krpice oz. blazinice za večkratno uporabo, ki jih mogoče izdelamo kar sami, so odlična alternativa kupljenim vatiranim blazinicam in vlažilnim robčkom.

Nadomestimo izdelke za enkratno uporabo

Namesto kupovanja plastenk z vodo in drugimi pijačami, si priskrbimo steklenico za vodo iz stekla ali nerjavečega jekla, ki jo lahko uporabljamo več let. Lahko seveda uporabimo tudi plastenko za večkratno uporabo, če jo že imamo doma.

Namesto plastičnih slamic kupimo jeklene, bambusove ali steklene. Hrano za na pot si pripravimo sami in jo zapakirajmo v posode za shranjevanje. Seveda ne pozabimo s seboj vzeti tudi svojega pribora.

Tudi kavo ali čaj si lahko skuhamo v lonček za čaj/kavo, namenjen večkratni uporabi, ki ga kasneje le očistimo.

Pri nakupovanju novih stvari vedno pazimo, da kupujemo izdelke, ki so narejeni iz stekla, lesa ali nerjavečega jekla oz. bolj ekoloških materialov. Vsekakor pa ni smiselno, da stare plastične izdelke, ki so že v naši lasti, zavržemo in kupujemo nove. S tem ponovno ustvarjamo nepotrebne smeti. Izdelke, ki jih imamo, uporabljajmo, dokler nam služijo. Če jih ne potrebujemo več, povprašamo med znanci, če komu pridejo prav in jih podarite naprej.

Rabljena oblačila

Kaj pa problematika odpadnega oz. zavrženega tekstila? Ste vedeli, da modna industrija spada med večje onesnaževalce okolja? Od proizvodnje bombaža do končnega razpada, se v okolje izpusti velike količine pesticidov, hkrati pa porabi ogromna količina vode. Prav tako se za večino oblačil izkorišča delavce v državah tretjega sveta.

Zato tudi za kupovanje oblačil velja, da kupujmo, kar res potrebujemo, in pazimo na kvaliteto in izvor oblačil. Odlično ohranjene in kvalitetne kose oblačil lahko najdemo tudi v t.i. second hand trgovinah oz. trgovinah z rabljenimi oblačili. V Sloveniji je le-teh že kar nekaj.

V zadnjem času je postala stalna praksa tudi izmenjava rabljenih oblačil.  Na takšnih dogodkih lahko svoja oblačila, ki nam ne služijo več, preprosto zamenjamo za nove kose. Še posebej smiselno in uporabno je menjavanje otroških oblačil, posebej v prvih mesecih, saj jih otroci hitro prerastejo.

Lepe kose oblačil lahko podarimo dobrodelnim organizacijam, kot sta Karitas in Rdeči križ, kjer sprejemajo tudi čevlje, brisače, posteljnino in odeje. Kose nekoliko slabše kvalitete pa podarimo zavetiščem za živali, kjer vedno pridejo prav.

Če imate voljo, čas in željo, se lahko naučite oblačila šivati sami. Na tak način lahko veliko starih kosov osvežite ali predelate v nove, zanimive in unikatne kose.

Preverite tudi namige, kako lahko podaljšate življenjsko dobo svojo najljubših oblačil.

Preberite serijo člankov Oblečeni v živali in spoznajte kruto plat proizvodnje in uporabe krzna, usnja in volne v modni industriji.

Izmenjava igrač

Otroci imajo navadno veliko igrač, ki jih posebej v prvih letih hitro prerastejo. Uporabne in lepo ohranjene igrače je nesmiselno zavreči. Rajši jih prodajmo ali podarimo naprej. To lahko storimo s pomočjo raznih skupin na socialnih omrežjih ali spletnih trgovin za prodajo rabljenih stvari. Podarjene igrače običajno z veseljem vzamejo tudi lokalni vrtci, šole in druge podobne ustanove.

Dobra ideja je tudi izmenjava igrač med vrstniki. Na takšen način se izognemo neprestanemu kupovanju novih stvari, ki otroku hitro postanejo nezanimive. Hkrati pa bo otrokov raziskovalni duh vedno dobil potešitev v nepoznanih zanimivih igrah.

Mi smo sprememba

Morda se vam vse zgoraj našteto sliši komplicirano, nenavadno in vas je celo prešinilo, da za vse te spremembe preprosto nimate časa. Naj vam iz lastnih izkušenj zagotovim, da je vse stvar navade. Ko ste pripravljeni poskusiti nekaj novega, vam to hitro preide v navado in ne vzame nič več časa kot stara rutina. Vam pa na drugi strani prihrani veliko denarja.

Kot je rekel Gandhi: »Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.«

Vsaka prava sprememba se začne v posamezniku. Pri vprašanju: kaj lahko storim danes, da bo ta svet boljši jutri?

Čeprav se nam včasih zdi, da naša mala dejanja nič ne dosežejo, je resnica ravno obratna. Sprememba se začne z malimi dejanji posameznikov, ki jim ni vseeno za planet, naravo in prihodnost. Najbolj pomembno pa je, da s svojimi dejanji kažemo drugačno pot svojim otrokom.

Saj oni so prihodnost.

Opombe

[i]  Seznam trgovin, v katerih lahko kupujemo brez embalaže https://manjjevec.si/karta-trgovin/

[ii] https://rifuzl.si/trgovina/