Z Marjeto se poznava že več kot 20 let. Običajno sva se videvala na dobrih žurih ali na plesišču, katerega sem običajno zapuščal med zadnjimi. Tudi Marjeta zna uživati življenje in iz te ljubezni do življenja in ustvarjanja se je rodila ena najbolj unikatnih zgodb na naših tleh in širše v Evropi.

Danes Marjetine unikatne izdelke iz premoga poznamo iz različnih uspešnih slovenskih zgodb, saj je oblikovala krono za Miss Slovenije kot tudi čevlje iz črnega zlata za Alpino. Še posebej pa so privlačni njeni kosi nakita, kjer izjemne kose premoga kombinira z različnimi materiali, kot sta jeklo in guma.

Ustvarja pod blagovno znamko KUOLMi handmade coal jewelry. Krasna Marjetina zgodba, ki je prerasla lokalne, zasavske okvirje in se podala na pot po vsem svetu.

Marjeta, tvoja poslovna zgodba ustvarjanja nakita KUOLMi je ena najbolj navdušujočih in zanimivih, saj pri svojem delu uporabljaš več milijonov let staro rudnino. Ko si na začetku raziskovala material in njegove lastnosti, kaj je bilo najbolj vznemirljivo v tem procesu? Samo raziskovanje materiala, ki ga prej ni še nihče uporabil na ta način, izbira oziroma preizkušanje tehnik obdelave premoga, mogoče kaj tretjega?

Premog poznam še iz otroških let, spomnim se njegovega vonja in kako se sveti kot dragulj, če ga zmočiš. S tem v mislih sem že v začetku imela neko vizijo, kaj želim izluščiti iz njega med samim procesom. Za vsako noviteto si je potrebno vzeti čas, da jo raziščeš z vseh strani, preden jo predstaviš ljudem. Predvsem se spomnim tega, da sem bila nad svojo idejo tako zelo navdušena, da sem o njej razmišljala dan in noč in si prepevala od navdušenja.

Najprej se je pojavila uganka, kje bom sploh dobila premog. Glede na to, da je bil včasih del vsakega doma, se je izkazalo, da ga je skoraj nemogoče dobiti. Prve kose so mi tako prinesli ogledniki rudnikov v zapiranju in z njimi sem začela. Premog je živ material, zato je bilo na začetku veliko testiranja, enkrat je šel na radiator, drugič v zamrzovalnik. Utapljanje v naravnih smolah je počasi prineslo rezultate.

Ko sva se končno spoznala, so začeli nastajati prvi kosi nakita. Je lahek in nosljiv material, ima svoj karakter in svojo zgodbo. Ta zgodba o premogu, v katero smo ljudje naših krajev tako močno vpleteni, pa je tisto, kar ga naredi tako posebnega – nam ljudem doda identiteto. To je naše. In mi gremo naprej. Z vsem, kar imamo, in z vsem, kar smo.

Spomnim se, da si v preteklosti ustvarjala nakit iz žice, kjer si naredila nore bulerje, ki so bili seveda še kako nosljivi. To ustvarjanje je bilo najbrž dober temelj oziroma priprava na oblikovanje nakita iz premoga, čeprav gre za povsem drug oblikovalski proces in materiale.

Seveda lahko rečemo, da zrno na zrno dá pogačo. Človek se uči celo življenje in vsak kos, ki sem ga izdelala do sedaj, mi je dal novo izkušnjo in včasih lekcijo, ki je do danes ne bom pozabila. Lahko pa rečem, da je določeno znanje mogoče pridobiti le s prakso in včasih se zavem poglobljenosti vedenja šele takrat, ko moje telo samo izvede mikrogibe, za katere se niti ne spomnim, da jih obvladam.

Moje oblikovanje iz žice je bilo zelo zanimivo, prepletala sem niti, za katere ni nihče vedel, da se jih da prepletati, iz linije sem prešla v 3D predmete … Vsakič ko pomislim na svoje pletenje žice, ga dejansko poistovetim z meditacijo. Nastajali so zelo ezoterični kosi, zelo lahki in prosojni in zračni.

Sedaj sem prevzela ravno kontrasten material, zemeljski, trden in čistilen. Ravno tako zanimiv in nenavaden. Takšna je tudi njegova energija. Mogoče ravno zaradi vse te meditativne priprave lahko rečem, da sem sedaj pripravljena znamko KUOLMi pokazati svetu.

Ja, ravno to je fascinantno. Tvoj nakit je šel na pot praktično po vsem svetu. Kot poslovno darilo za NASO, nosijo ga svetovni zvezdniki, domače znane osebnosti. Ne vem, če se v Sloveniji dovolj zavedamo, da KUOLMi postajajo neuradni ambasador slovenske kreativnosti. Sploh veš, kdo vse ga nosi oziroma v katerih delih sveta lahko občudujejo tvoj nakit?

To pa težko odgovorim z gotovostjo. KUOLMi so res odšli na pot po vsem svetu, kar mi je v veliko veselje in zadovoljstvo. Nosijo ga posameznice in posamezniki iz Avstralije, Argentine, Brazilije, v evropskih državah (Italija, Francija, Belgija, Nemčija, Švica, VB), pa v Rusiji, v državah bivše Jugoslavije, celo Južnoafriški Republiki in Združenih arabskih emiratih (Dubaj), pa v Egiptu. Prodaja ga tudi prodajalna v New Yorku (ZDA).

Še posebej pa je nehvaležno odgovoriti na vprašanje, kdo vse ga nosi, saj pogosto niti sama ne vem, komu je namenjen, saj gre v nekaterih primerih za poslovna darila. Podjetje Dewesoft je nakit KUOLMi denimo poklonilo kot poslovno darilo NASI, kot reprezentančno darilo Slovenije pa so bili KUOLMi predstavljeni v Šanghaju na svetovnem izboru za Miss Sveta 2018.

Prejeli so ga tudi znani Slovenci npr. kolesar Primož Roglič, pa Luka Dončič, glasbenik Jure Tori, nosi ga Miss Slovenije Lara Kalanj … Koliko je šele ljudi, ki ga vsakodnevno nosijo in me tako spodbujajo k nadaljnjemu ustvarjanju. Pri več kot 6.000 kosih prodanega nakita sem predvsem srečna, da so KUOLMi tako dobro sprejeti, zato jih z velikim veseljem pošiljam v svet.

Kaj te danes, po vseh oblikovalskih izkušnjah, ki jih imaš s to mogočno rudnino, še vedno preseneti? Kaj je najbolj zahteven del v procesu ustvarjanja?

Vedno si želim več, nove ideje padajo vsak dan in nekatere so že v osnovi na meji izvedljivega in te je skoraj nujno raziskati. Tukaj pa se stvari lahko zapletejo ali zelo presenetijo. Vsak kos premoga pa je že v osnovi zgodba zase. Vsak kos je nastal pod drugimi pogoji in ima drugačno sestavo, včasih se v njem najde zlati prah, drugič spet kaj drugega. Čar oblikovanja se tukaj šele začne, kajti tista presenetljiva stvar je vedno najboljši del procesa.

Preberite tudi intervju z Mateo Benedetti, slovensko modno oblikovalko, ki svetu dokazuje, da lahko s svojimi odločitvami vsi soustvarjamo boljši svet.

Slogan tvoje kolekcije KUOLMi je: »Ne zažigaj ga, temveč nosi!« Ker veš, da ljubim igro besed, se mi je takoj utrnila ideja, da v resnici ljudje, ki nosijo tvoj nakit »zažigajo, ko ga nosijo«.

Seveda! Točno tako. Lepo si dopolnil tisto, kar si želim povedati. V Zasavju so rudniki že v zapiranju, v Sloveniji vidim, kako zelo so ljudje iz vseh krajev povezani s premogom, preko spomina, preko zgodovine. Ljudje so ob zapiranju rudnikov nekaj izgubili, ne le službe, ne le vizije prihodnosti. Vsi vemo, kako umazan in škodljiv je lahko premog za okolje. In vsi vemo, da je zapiranje rudnikov pravilna odločitev – za nas, za zanamce, za naše okolje. Vendar pa je v ljudeh pustil nek odmev in neko praznino, ki je ni bilo mogoče zapolniti z ničemer drugim kot s premogom v drugi obliki, katerega z veseljem vzameš s seboj v nov dan. Kot star prijatelj, ki ga pogrešaš in je spet stopil v tvoj svet.

Ljudje, ki premog poznajo od prej, si ga želijo kot spomin. Mladim je všeč, ker je črn in nenavadne oblike, spet drugim, ker je organski in lahek. Nekaterim je všeč kot spominek na rodno deželo, spet zadnjim pa zato, ker iz njega nastajajo zelo zanimive stvari, kot je npr. krona za Miss Slovenije 2018.

Res je, krasne možnosti ponuja tistemu, ki jih prepozna. Pa če se za trenutek vrneva nazaj na sam premog. Vem, da je struktura premoga lahko zelo različna od kosa do kosa. Ali to pomeni, da ti sama struktura pove, kaj bo nastalo (npr. uhani, prstan, zapestnica itn.) iz določenega kosa premoga?

Sama se s premogom pogovarjam. Vsak kos ima svoj karakter, kateremu pomagam, da pride do izraza. Včasih se mi odkrije kakšen kos, ki čaka na svojo pozicijo zelo dolgo časa, spet drugi kar sam skoči na svoje mesto, ko je potrebno.

Kot rečeno, premog je nastajal na zelo svojevrsten način. Del premoga je nastal iz vej in listja, ki je popadalo v močvirje in v njem okamenelo, drugi premog pa je nastal iz velikih očakov, ki so rasli v tem pragozdu. In ko so popadali v vodo in okameneli, se lahko zgodi, da so čisto drugačni od prvega premoga. Vsak kos je presenečenje in zato si vsak kos zasluži posebno pozornost.

Tvoja ideja oblikovanja nakita iz premoga se mi zdi fantastična tudi zato, ker so izdelki povsem organski, naravni in hkrati trendovski, poleg tega pa je premog izjemno lahek in kot tak zelo primeren in nosljiv. Na nek način si našla izjemno hvaležen material za svoj nakit, ki je unikaten, naraven in veličasten hkrati.

Želela sem delati nekaj, kar ima pomen. Brez tega moje oblikovanje ne bi imelo smisla. Zato sem se vprašala, zakaj in od kdaj ljudje nosimo nakit. Ugotovila sem, da vse od takrat, ko smo drugim želeli pokazati svoje dosežke in povedati, kdo smo. Nekdo, ki je ubil veliko žival, si je obesil okoli vratu čekane, da so ostali lahko opazili, kako velik lovec je. Jaz izhajam iz Zasavja – torej je bil odgovor hitro na dlani.

Omenila si mi, da pri delu namesto usnja uporabljaš tudi »knapovsko« gumo, v kolikor seveda naročnik nima drugačnih želja. Vem, da je tvoj nakit povsem ekološki in obdelan z naravnimi snovmi (smola). Prav fascinantno je, kako je rudnina, ki je nekoč hranila celo zasavsko regijo, a hkrati doprinašala tudi k onesnaževanju okolja, danes izpod tvojih rok zaživela novo, ekološko življenje.

Hja, svet je lep, poskrbimo, da tak tudi ostane, mi pade na misel. Projekti od zibelke do zibelke so zelo zanimivi. Poskrbimo, da se stvari na koncu uporabe vrnejo v osnovno obliko. To je koncept, ki bi ga morali vsi uporabljati skozi življenje, vsaj meni se tako zdi.

Širše družbeno »poslanstvo« pa ni le del tvoje kolekcije, pač pa tudi sicer del tvojega življenja. Na Tajskem si živela skoraj leto in pol in z ekipo prijateljev/humanitarcev v sosednji Burmi iz recikliranih materialov gradila igrišča za sirotišnice, poslikala otroška igrišča. Ta vpetost v povsem drugo kulturno okolje in izkušnje s humanitarnim delom pa so te kot človeka in ustvarjalko najbrž zelo obogatile.

Vsakomur priporočam, da naredi nekaj za sočloveka, kajti vredno je. Vedno dobiš več, kot si dal. Spremeniš se sam, več kot daš drugim, večje darilo s tem pokloniš sebi. In tega se marsikdo ne zaveda.

Nekoga moraš imeti rad, se spomnim še iz osnovne šole. In zelo lepo je, če v tem našem materialnem svetu, v katerem smo zrasli, lahko podarimo nekomu zaupanje v to, da so na svetu ljudje, ki mu bodo ponudili roko, ko jo potrebuje, kajti darovalec vedno prejme najlepše darilo – sam sebi postaneš več vreden. To pa potrebujemo vsi, da lahko mirno stopamo po poti svojega življenja, kajti potem si lahko dovolimo tudi napake. Če si ti nekoga nekoč ujel, ko je padal, se bo sigurno nekdo pojavil, da te ujame nazaj.

Lepo si to povedala! Ko razmišljam o tvojem nakitu, se mi zdi pomembno tudi to, da za marsikoga KUOLMi nima le umetniške in uporabne vrednosti, temveč tudi čustveno vrednost. Tvoje ustvarjanje je spletlo kar nekaj čudovitih osebnih zgodb, ki si jih podarila svojim strankam. To je najbrž še ena od prednosti ustvarjanja nakita iz premoga, ki te najbrž tudi osebnostno bogati, saj se ti vse te (p)osebne zgodbe najbrž ne bi zgodile, če bi pri ustvarjanju uporabljala običajne materiale.

Vedno me preseneti, koliko ljudi je premog povezoval in kako čustvene zgodbe stojijo za njim. Včasih se zgodi, da so ljudje pripravljeni storiti več, kot bi sama pričakovala, le da dobijo košček. Starejši par, ki živi v Nemčiji, je slišal zame po radiu, in ko sta se vrnila za par dni v Slovenijo, sta na slepo hodila po Kisovcu, češ, kje je tista s premogom. Vse dokler ju ljudje niso usmerili do mojih vrat. Takšne zgodbe me presenetijo, po drugi strani pa dobim občutek, da sem nekaj storila prav. In to je lepa popotnica za naprej.

Marjeta, krasne zgodbe ustvarjaš. Povej mi še kaj o prihodnjih načrtih, vsaj o tistih, ki jih že lahko razkriješ. Obeta se ti kar nekaj sodelovanj na različnih področjih, ki niso nujno povezana z naročniki. Slišim, da bomo prav kmalu lahko uživali tudi na razstavi tvojega vrhunskega nakita.

V bistvu smo v lanskem letu izvedli veliko projektov, ki dvigujejo nacionalno zavest, ker, kot vemo, je trava pri sosedih vedno bolj zelena. Jaz pa mislim, da imamo marsikaj, na kar smo lahko ponosni. Projekti, kot so Krona Miss Eco Slovenije, Krona Miss Slovenije 2018, škornji, ki smo jih izdelali skupaj z Alpino, vsi ti projekti so razširili glas o premogu.

Ravnokar pripravljamo razstavo Coal Story v povezavi s Fakulteto za medije in Fakulteto za dizajn (pridružena članica Univerze na Primorskem), v okviru katere povezujemo študente z rudarsko dediščino, znamko KUOLMi ter vsemi ljudmi, ki širijo kreativo v današnjem prostoru. Načrtov je veliko, vendar za vse pride svoj čas. Počasi jih bom realizirala vedno več. Se ne mudi. Vmes si je treba vzeti čas tudi za družino, počitek in življenje. Če ne, gre vse kar prehitro in se lahko hitro tudi skuriš.

Poleg tega pa se ti obeta še nekaj zelo vznemirljivega. Povabljena si, da boš bodočim oblikovalcem in profesorjem predavala na Fakulteti za dizajn o svoji poti in ustvarjanju, kar je veliko priznanje tebi in tvojemu delu. Se veseliš?

V bistvu sama ne izhajam iz oblikovalske šole in sem konkreten samouk. To pomeni, da je bil moj učni proces za razliko od študentov, ki dobijo veliko znanja v kratkem času, zelo drugačen. Verjetno vsi vemo, da je od hobija do profesije zelo dolga pot. In povabilo, da lahko stojim pred njimi in jim predavam, je potrdilo, kot ga drugje ne bi mogla dobiti. Res se konec koncev pokaže, da če verjameš in vztrajaš, lahko postaneš tisto, kar si želiš, četudi greš po drugi poti, kot drugi verjamejo, da je edina prava.

Marjeta, zelo me veseli, da tvoji KUOLMi svetu tako uspešno pripovedujejo zgodbo o slovenski ustvarjalnosti, ki jo je navdihnila črna zasavska zgodovina. In še bolj sem vesel, ker se je tvoja zgodba šele dobro začela, zato komaj čakam nove projekte in nove umetnine izpod tvojih rok. Hvala ti, ker si si vzela čas za ta Extraveganzo. Se kmalu spet srečava.

Fotografije: Tina Bajc, Marjeta Hribar.